Să tot trăieşti în România! Ţara care îşi trimite medici reputaţi în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavi, fără speranţă de mai bine FOTO Arhivă Adevărul
Bolnavi, fără speranţă de mai bine FOTO Arhivă Adevărul

Specialiştii în ortopedie, traumatologie şi recuperare medicală de la Eforie Sud, care erau căutaţi de pacienţi din toată ţara, au primit luni, 2 decembrie, preavize de şomaj. Şase medici reputaţi sunt daţi afară din sistemul sanitar public, pe motivul reorganizării administrative a structurii spitaliceşti din Eforie. Specialiştii sunt puşi pe liber, fără alternativa unui transfer.

Şase medici reputaţi vor fi astfel daţi afară din sistemul sanitar public, pe motivul reorganizării administrative a structurii spitaliceşti din Eforie. Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Suda fost desfiinţat în această vară de Consiliul Judeţean Constanţa.

Înştiinţarea oficială de preaviz a sosit luni, 2 decembrie. Practic, hârtia înştiinţează personalul medical că posturile se desfiinţează în urma desfiinţării Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud. În timp ce asistentelor medicale li se oferă alternativa unui transfer, într-un termen indicat şi la un post anume, medicii specialişti sunt puşi pe liber, pur şi simplu.

Unitatea care a preluat spitalul de la Eforie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, nu dispune de un post pe măsura pregătirii universitare şi profesionale a angajatului, deci la expirarea preavizului, pe medici îi aşteaptă concedierea. Hârtia este semnată de managerul Dan Căpăţână.

SOTRM Eforie Sud este al doilea spital de acest profil din ţară, după Spitalul Foişor din Bucureşti. A fost înfiinţat în 1908, sub patronajul Principesei Maria, pe un teren împădurit de 17 hectare situat chiar pe faleza din Eforie Sud. Din 2004, de când a fost preluat de Consiliul Judeţean Constanţa, în spital nu s-au mai făcut investiţii din banii judeţului. Singurele lucrări de întreţinere şi dotare au fost făcute din sponsorizări, fonduri proprii şi de la Ministerul Sănătăţii.

„Falimentarea spitalului de la Eforie Sud a fost minuţios pregătită. Timp de 10 ani, Consiliul Judeţean Constanţa nu s-a implicat în nici un fel în menţinerea stării spitalului, nemaivorbind de îmbunătăţirea acesteia“, arată dr. Toma Cucu, medic primar, unul dintre specialiştii puşi pe liber.

Având în vedere că spitalul are hectare de teren pe faleza din Eforie Sud, interesul desfiinţării acestuia poate avea o explicaţie. Medicii care opun rezistenţă sunt siguri că miza acestei distrugeri este pur imobiliară. După iminentul proces de descentralizare al Sănătăţii, Consiliul Judeţean Constanta va avea acces deplin asupra acestei proprietăţi. „Invocând bunul mers al sistemului sanitar, CJC va putea face orice va vrea cu cele 17 hectare de teren împădurit pe malul mării“, spun medicii de la Eforie.

Vă mai recomandăm

Spital de pe litoral, închis de un baron local. Medicii ortopezi de la Eforie Sud sunt daţi afară, fără ofertă de transfer

Descentralizarea taie şi ultima speranţă a medicilor de la Spitalul de Ortopedie Eforie Sud

Suferinţele celui mai mare spital din sud-estul ţării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite