Românul îngropat cu onoruri militare în cimitirul Arlington din Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comemorarea marinarilor morţi FOTO http://www.arlingtoncemetery.net
Comemorarea marinarilor morţi FOTO http://www.arlingtoncemetery.net

Un marinar român, Constantin Todoresco, a murit în urma exploziei cuirasatului de linie american „Maine“, în timp ce bastimentul se afla în portul Havana, la data de 15 februarie 1898.

Iniţial, numele lui Todoresco a fost trecut pe lista celor dispăruţi, dar, ulterior, trupul lui a fost găsit şi înmormântat în cimitirul din Havana, apoi reîngropat în Cimitirul Arlington din Washington, alături de ceilalţi marinari care au murit în teribila catastrofă. În amintirea lor fiind ridicat un monument comemorativ.

Originalitatea monumentului constă în faptul că acesta înglobează în întregul său şi catargul original de la pupa cuirasatului scufundat. Pe placă este inscripţionat şi numele românului: „Constantin Todorescu, fireman, first class“.

Cauzele deflagraţiei au rămas neelucidate. Dintre cei 353 de membri ai echipajului au supravieţuit numai 87 de marinari, ceilalţi murind sau fiind daţi dispăruţi în urma cumplitei explozii, scrie Constantin Cumpănă, autorul celor două volume „Amintiri despre o flotă pierdută“.

Prima încercare de scoatere a epavei navei „Maine“ de pe fundul oceanului a avut loc în aprilie 1898, dar  s-a renunţat din cauza unor dificultăţi tehnice. Încercările au fost reluate abia la începutul anului 1912, când s-a reuşit aducerea epavei la suprafaţă.

maine

Scufundată cu onoruri militare

După efectuarea unor cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii exploziei de la bordul navei, aceasta a fost remorcată în afara limitei de trei mile a apelor teritoriale şi, la data de 16 martie 1912, scufundată din nou, primind ultimul onor din partea unui convoi de nave militare americane.

Deşi scufundarea cuirasatului american „Maine“ a avut loc înaintea declanşării războiului hispano – american, toţi cei pieriţi în catastrofă au fost înregistraţi în evidenţele militare ca fiind veterani de război.

Constantin Todoresco s-a născut la data de 15 februarie 1863 la Brăila şi a emigrat în S.U.A. în anul 1880. În februarie 1886, s-a înrolat în Marina Militară a S.U.A., iar în martie 1889 s-a debarcat de la bordul navei „Essex“, care se afla în Malta, cu calificativul „onorabil“. A revenit în România, dar nu a stat foarte mult şi, în anul 1892, apare înrolat ca tunar clasa a 2-a pe mai multe nave, printre care şi cuirasatul „Vermont“. La 14 ianuarie 1895, după mai mult de şase ani petrecuţi în Marina Militară a S.U.A., a fost din nou eliberat şi s-a stabilit în Philadelphia.

La 15 iunie 1895, Constantin Todoresco s-a înrolat din nou în Marina Militară a S.U.A., tot ca tunar clasa a II-a, fiind repartizat pe nava „Richmond“ şi, ulterior, ca tunar clasa I pe nava „Maine“, pe care şi-a găsit sfârşitul, chiar de ziua sa.

Povestea românului a fost relatată prima dată în revista „Magazin istoric“ în iulie 1977, într-un articol semnat de americanul de origine română Nicolae Filimon, apoi de istoricul militar Nicolae Koslinski în revista „Marea noastră“ într-un număr apărut în anul 1994.

maine

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

Glume marinăreşti pe seama crucişătorului Averof. Vasul era atât de mare încât avea trei comandanţi, iar de ancora lui s-a agăţat epava Titanicului

Destinul tragicomic al primului vas românesc care a făcut înconjurul lumii. După naufragiu, primul obiect salvat de marinari a fost butoiul cu murături

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite