Cinci români au murit în cutremurul din Italia. Bilanţ sumbru: 250 de morţi, sute de răniţi. Panică în urma unei replici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români se află prinşi sub dărâmături FOTO Guliver/Gettyimages
Români se află prinşi sub dărâmături FOTO Guliver/Gettyimages

Cel puţin 250 de oameni au murit, printre care şi cinci români, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter care a zguduit miercuri dimineaţă Italia şi care a avut epicentrul în apropierea oraşului Perugia. Autorităţile se feresc să estimeze numărul persoanelor aflate încă sub dărâmături.

UPDATE 06.00 Stare de urgenţă în regiunile afectate

Guvernul italian a decretat starea de urgenţă pentru regiunile cele mai grav lovite de seismul de miercuri, relatează BBC şi CNN.

Premierul Matteo Renzi a declarat că fonduri în valoare de 50 de milioane de euro au fost deblocate pentru reconstrucţia zonelor afectate.

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.

UPDATE 19.10  Protecţia Civilă italiană a anunţat că numărul morţilor a crescut la 250, iar numărul răniţilor este estimat la 365. Majoritatea victimelor (195), sunt din Amatrice şi Accumuli.

A crescut şi numărul românilor despre care nu se ştie nimic de la producerea cutremurului. Ultimele date furnizate de Ministerul de Externe arată că 18 persoane sunt date dispărute, faţă de 11, câte erau iniţial, iar numărul răniţilor a crescut la 9.

MAE mai spune că echipele consulare au mers şi la mai multe adăposturi care găzduiesc cetăţeni români afectaţi de seism, pentru a verifica situaţia acestora, fiind eliberate, pe loc şi în regim de gratuitate, documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

Asociaţia Românilor din Italia: Sunt 12 persoane decedate şi 9 rănite şi internate, MAE are o procedură strictă. Ne aşteptăm la mai multe victime

Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, susţine că, din informaţiile pe care le are, 12 români şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Italia, iar alţi nouă sunt internaţi la spital la Rieti, el susţinând că numărul românilor victime este mult mai mare faţă de cifrele raportate de Ministerul de Externe, care are o procedură mai strictă de verificare şi comunicare a unor astfel de informaţii.

"Sunt 12 români care şi-au pierdut viaţa, iar la spital la Rieti sunt internaţi 9 răniţi, dintre care doi sunt în stare gravă, din informaţiile pe care le-am aflat de la Protecţia Civilă din Italia. Ne aşteptăm la un număr foarte mare de victime pentru că în această zonă locuiesc foarte mulţi români, mulţi dintre ei fiind neînregistraţi la autorităţi. În provincia Rieti estimăm că sunt 8.000 de cetăţeni români rezidenţi legal sau cu formă provizorie", a spus reprezentantul Asociaţiei Românilor din Italia, susţinând că şi numărul românilor daţi dispăruţi este mult mai mare decat cel comunicat de MAE.

UPDATE 17.20 Panică la Amatrice, în urma unei replici de magnitudinea 4,3

O replică puternică - de magnitudinea 4,3 - a zguduit joi zona afectată de cutremurul de miercuri din centrul Italiei şi a provocat şi mai multe pagube clădirilor din Amatrice, o localitate aproape distrusă de seism. Replica a provocat surparea unei părţi a unei clădiri, ridicarea unor coloane de fum şi panică în Amatrice.

UPDATE ORA 15.20 Protecţia Civilă italiană a revizuit în scădere bilanţul victimelor cutremurului din centrul Italiei, de la 247 la 241 de morţi, după ce una dintre cele mai afectate zone şi-au revizuit bilanţurile, relatează The Associated Press.

UPDATE 13.45 MAE a anunţat că bilanţul a ajuns la 5 români morţi şi 11 dispăruţi în cutremurul din Italia.

UPDATE 12.30 Rudele uneia dintre româncele dispărute au confirmat că femeia şi-a pierdut viaţa în cutremurul din Italia. Este vorba despre Maricica Iosub, de 39 de ani, din judeţul Botoşani, care lucra într-un local din Amatrice. Reamintim că cealaltă româncă moartă în cutremurul din Italia este Aurelia Dogaru, din judeţul Dolj.

UPDATE 11.45. Potrivit ziarului Emigrantul, ziarul diasporei care apare în Italia, numărul românilor morţi în cutremurul din Peninsulă ar fi mult mai mare.

"Maricica Iosub, o tânără care lucra la restaurantul Hotelului Roma din Amatrice, acolo unde se presupune că s-ar afla peste 70 de persoane încastrate, a decedat alături de o altă colegă de muncă a sa, Steluţa Novac, de 47 de ani din Bârlad. O româncă în vârstă de 45 de ani, Aura Popa şi fiica acesteia, Angela Aurora de 12 ani, alături de italianul Giacomo Dell’Otto, de 52 de ani, soţul Aurei, sunt de negăsit. Familia era stabilită în localitatea Seze din provincia Latina şi venise în vacanţă la Amatrice unde aveau o proprietate. Printre decedaţi se mai află o femeie din Tulcea, un cuplu pentru moment nedispunând de alte date şi un bărbat abia scos de sub dărâmăturile casei", sunt doar câteva din numele dezvăluite de Emigrantul. 

INFOGRAFIE Cutremur Italia

Contactat telefonic, purtătorul de cuvînt al MAE, Ionuţ Vâlcu ne-a spus: "Nu sunt date confirmate. Noi lucrăm cu autorităţile italiene, care ne oferă doar informaţii oficiale confirmate. Îndemnăm la prudenţă", ne-a spus Ionuţ Vâlcu.

UPDATE 10.05 Una dintre cele două românce moarte în cutremur este Aurelia Dogaru, căsătorită cu italianul Fabio Graziani. Cei doi aveau un băieţel în vârstă de 9 ani, care a fost salvat dintre dărâmături şi se află în grija bunicilor paterni. Părinţii lui, Aurelia şi Fabio, au murit amândoi. Cei trei se aflau în vacanţă la Amatrice, la familia lui Fabio. Aurelia, originară din Dolj, era vicepreşedintele unei asociaţii regionale de voluntari în asistenţă sanitară (ARVAS) - consemnează publicaţia Il Granchio.

UPDATE 07.35 Bilanţ sumbru, în continuă creştere, în urma cutremurului care a zguduit, miercuri dimineaţă, Italia. AP anunţă că numărul deceselor a ajuns la 247, citând Protecţia Civilă. 

UPDATE 07.10 Un al doilea român a fost găsit decedat în urma cutremurului din Italia, iar încă doi români au fost identificaţi printre răniţi.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat „cu tristeţe şi profund regret“ decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. Primul a fost identificat de presa italiană ca fiind o femeie în vârstă de 59 ani.

„MAE transmite sincere condoleanţe familiilor celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii şi acordă întreaga asistenţă necesară în continuare.

De asemenea, menţionăm că au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

Aurelia Dăogaru cu soţul şi fiul - victime cutremur Italia Sursa foto Facebook A.D.

Aurelia Dăogaru, Fabio Graziani şi fiul lor care a supravieţuit seismului Sursa foto Facebook Aurelia Dăogaru

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.

Totodată, menţionăm faptul că cele două echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistraţi unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

În ceea ce priveşte semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetăţenii români daţi dispăruţi, menţionăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie. Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acţionează coordonat şi întreprind verificări la unităţile spitaliceşti din zonă pentru a identifica dacă printre răniţi sunt şi alţi cetăţeni români“, a comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului. Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi valuri de panică în rândul oamenilor.


Jurnaliştii de la emigrantul.it dau detalii despre românii care sunt victime ale cutremurului devastator din Italia, soldat cu sute de morţi, răniţi şi dispăruţi.

Din surse de la faţa locului am aflat că o femeie de origine română, de 59 de ani, a decedat sub dărâmături.

O alta, căsătorită cu un italian, se află la fel sub dărâmături, copilul acestora fiind salvat.

În localitatea Torrita, a fost salvată o femeie româncă şi transportată la spital.

La această oră, numai la spitalul din Rieti se află peste 150 de pacienţi proveniţi din satele afectate de cutremure. Forţele de ordine, Protecţia Civilă, voluntari continuă fără pauză căutările sub dărâmături în Pescara del Tronto, (un sat aparţinând comunei Arquata), distrus complet de seism.

În această perioadă aici, unde sunt doar circa 100 de locuitori, se aflau mulţi turişti în vacanţă. Tot aici a decedat un copil de doar 18 luni a cărei mamă se transferase la Arquata del Tronto de la Aquila, după cutremurul din 2009. Destinul a urmat în mod tragic pe această familie.

Ambasada României la Roma a anunţat că a dispus deplasarea de urgenţă, în regiunile afectate, a trei echipe. Iată comunicatul integral:

«Stimaţi cetăţeni,

În cadrul Ambasadei României în Italia este operativă Celula de Criză pentru managementul situaţiei create de cutremurului care a cauzat un număr semnificativ de victime în regiunile Marche, Umbria şi Lazio.

Ambasada a dispus deplasarea de urgenţă în regiunile afectate a două echipe, a Consulatului General al României la Bologna pentru localităţile din regiunea Marche şi a Ambasadei României în Italia pentru localităţile din regiunile Umbria si Lazio.

Nu ezitaţi să contactaţi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice pentru semnalarea oricăror persoane care s-ar putea afla în dificultate»“, scriu ziariştii de la emigrantul.it.

MAE: „Un român mort, doi răniţi, nouă dispăruţi“

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat „cu profund regret“ decesul unui cetăţean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopţii, regiunea centrală a Italiei. Misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistenţă consulară necesară în acest caz.

„Totodată, menţionăm că, până în prezent, două persoane de cetăţenie română au fost identificate printre răniţi şi se află internate pentru îngrijiri medicale. De asemenea, un număr de 9 cetăţeni români rezidenţi în zona sinistrată au fost daţi dispăruţi de către aparţinători.

Misiunea diplomatică română menţine legătura permanentă cu autorităţile italiene competente şi întreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada României la Roma şi de la Consulatul General al României la Bologna), care se află la faţa locului şi acţionează coordonat în vederea obţinerii de informaţii cu privire la existenţa altor cetăţeni români, afectaţi de seism.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă“, se arată în comunicatul trimis de MAE.

Rugăciuni pentru victime

Preoţi ortodocşi şi catolici din România se vor ruga pentru victimele cutremurului din Italia, soldat cu sute de morţi, răniţi şi dispăruţi. Duhovnicii adresează mesaje de compasiune şi îndeamnă credincioşii să spună o rugăciune, la rândul lor, pentru cei loviţi de dezastru.

Patriarhia Română a transmis un mesaj de compasiune şi solidaritate cu victimele cutremurului din Italia, din noaptea de marţi spre miercuri (23/24 august), soldat cu sute de morţi, răniţi şi dispăruţi. Un român şi-a pierdut viaţa, iar alţi 9 au fost daţi dispăruţi de aparţinătorii lor.

„În semn de adâncă compasiune cu cei afectaţi de cutremurul din regiunea Perugia (centrul Italiei), care a curmat multe vieţi omeneşti şi a provocat mari pagube materiale, Patriarhia Română adresează un mesaj de solidaritate creştină din partea clerului şi a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române pentru poporul italian.

În semn de solidaritate fraternă, îi îndemnăm pe românii din Italia şi, în mod special, pe cei din zona afectată de acest cutremur (oraşul Amatrice) să fie alături de familiile aflate acum în suferinţă, aducându-le prin cuvânt şi faptă alinare sufletească şi ajutor material după putinţă.

În faţa spaimei provocate de cutremure ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi şi însănătoşirea celor răniţi în urma acestui seism, dar şi pentru izbăvirea de alte primejdii“, a transmis Patriarhia Română.

În acelaşi timp, liderul catolic din Dobrogea, monseniorul Ieronim Iacob - vicar episcopal de Dobrogea, a rugat credincioşii să se roage pentru sufletele victimelor, indiferent dacă trăiesc sau nu. El a fost în Amatrice în iulie 2008, ocazie cu care a ţinut câteva zile de reculegere pentru un grup de tineri enoriaşi.

„În luna iulie a anului 2008 am ţinut câteva zile de reculegere pentru un grup de tineri din Dieceza de Pienza, la Amatrice (Italia), localitate distrusă, în cea mai mare parte, în cutremurul din noaptea aceasta. Dacă nu uitaţi şi nu sunteţi foarte obosiţi, vă rog să spuneţi o rugăciune, seara aceasta, înainte de culcare, pentru victimele cutremurului: răposaţi, răniţi, persoane fără adăpost...“, îndeamnă monseniorul Ieronim Iacob, vicarul episcopal de Dobrogea, oferind câteva fotografii făcute în acea perioadă la Amatrice.

Pe aceeaşi temă:

Cutremur devastator în Italia: Un român a murit şi alţi 9 au fost daţi dispăruţi de familii

FOTO VIDEO Cutremur în Italia. Cel puţin 120 de morţi, printre care şi un român, clădiri prăbuşite, oameni prinşi sub dărâmături

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite