Războiul burselor pentru elevi: „şantaj“ şi „plângeri penale“, ingredientele scandalului dintre Primarul Constanţei şi elevii din oraş
0După cinci ani de când şi-au câştigat drepturile în instanţă, în faţa administraţiei Radu Mazăre, elevii constănţeni intră din nou în conflict cu Primăria Constanţa, condusă de Vergil Chiţac, din cauza neacordării burselor.
Conform Legii Educaţiei, elevii au dreptul să primească patru categorii de burse: de merit, de performanţă, de studiu şi ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar. Peste 16.000 de elevi din municipiu aşteaptă aceste burse.
Primarul Vergil Chiţac a iniţiat marţi, 15 decembrie, în şedinţa de Consiliu Local, un proiect privind acordarea doar a burselor de ajutor social, „întrucât sunt adresate celor în nevoie, iar numărul acestora a crescut de la începutul anului. Am avut în vedere perioada sărbătorilor pe care o parcurgem şi am urmărit ca aceste sume să ajungă la cei în nevoie până în Crăciun”, spune edilul.
Doar că, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a criticat această decizie, numind-o nelegală şi cerând ca proiectul să prevadă acordarea tuturor celor patru categorii de burse. Proiectul a fost respins de consilierii locali.
Elevă ameninţată cu plângere penală
În cadrul şedinţei Consiliului Local Constanţa, reprezentantul AEC, eleva Sabina Spătariu, le-a atras atenţia consilierilor că sunt în faţa unui proiect de hotărâre nelegal, iar asociaţia va face plângeri penale celor care vor vota pentru, deoarece se încalcă Legea Educaţiei. „Chestia aia cu plângerea penală lăsaţi-o pentru altcineva şi nu vă mai prezentaţi la şedinţe ameninţând nişte aleşi ai statului. Chiar e indecent ca dumneavoastră să faceţi presiune pe noi în felul acesta. Să nu vă alegeţi dumneavoastră cu o plângere penală că faceţi o presiune înaintea unui vot”, a replicat primarul Vergil Chiţac, care a acuzat-o pe elevă şi de „şantaj”.
Alexandru Manda, reprezentant al Societăţii Academice din România şi fost preşedinte AEC arată că proiectul de hotărâre iniţiat de primar era nelegal deoarece Legea Educaţiei spune că Hotărârea Consiliului Local trebuie să cuprindă aprobarea celor patru tipuri de burse, nu a unui singur tip de bursă. „Aprobarea unui singur tip de bursă prin HCL înseamnă (eu nu am încredere în promisiunea politicienilor) că alte tipuri de burse nu se vor aproba.”
Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa foto: FB/Vergil Chiţac
Mitul banilor de la bugetul de stat
Vergil Chiţac a explicat în şedinţa de Consiliu Local, dar şi într-o postare pe pagina sa de Facebook, că municipiul Constanţa cheltuie anul acesta 15 milioane de lei cu bursele, iar anul viitor suma va ajunge chiar la aproximativ 26 de milioane de lei.
„Cum bine ştiţi, bursele sunt plătite cu bani de la bugetul de stat, iar până la acest moment nu am primit nicio sumă cu această destinaţie”, spune primarul Constanţei.
În schimb, elevul Andrei Mihai Tănase, fost preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa spune că teoria banilor de la buget este „un mit pe care îl propagă mulţi primari. El poate fi uşor înlăturat la o citire a Legii Educaţiei, care prevede că banii se acordă din bugetul local şi din sume defalcate din bugetul de stat. Ce înseamnă asta? Că dacă de la bugetul de stat nu vin sume, consiliul local trebuie să asigure din bugetul Municipiului banii pentru burse. ”
Mai mult, elevul arată că ceea ce spune el este confirmat şi de instanţele de judecată, în ultimele luni 13 primării din judeţul Constanţa au pierdut procesele intentate de AEC, invocând faptul că bursele trebuie plătite de la bugetul de stat, şi au fost obligate să acorde aceste drepturi elevilor.
Primăria Constanţa nu este o fregată
În luna februarie 2015, primarul Constanţei Radu Mazăre, anunţa într-o conferinţă de presă că va face plângere penală împotriva elevilor care-l hărţuiesc, cerând primăriei să plătească bursele. „Ne întoarcem în timp în Constanţa. Ultimul primar din România pe care eu l-am văzut ameninţând elevi cu plângeri penale a fost Radu Mazăre, la adresa mea şi a lui Eduard Burghelia. Chiţac a făcut acum acelaşi lucru. Dacă nu-şi cere scuze, putem pune semnul egal între cei doi”, spune Alexandru Manda.
Alexandru Manda şi Eduard Burghelia depun plângere la DNA împotriva lui Radu Mazăre (2015)
Fostul preşedinte de Asociaţie a Elevilor este acum reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii din Bucureşti şi coordonator advocacy la Societatea Academică din România. Din această postură, Alexandru a reusiţ să realizeze prima hartă a burselor şcolare, o hartă care demonstrează o realitate crudă: în 94,44% dintre localităţile din România nu se respectă legea privind acordarea burselor şcolare, 70% dintre UAT-uri neacordând niciun fel de bursă, iar 24,44% acordă parţial aceste drepturi.
„Domnul primar Chiţac trebuie să înţeleagă că Primăria nu este nici fregată, nici Academia Navală. La primărie , un demnitar public trebuie să asculte societatea civilă şi să colaboreze cu aceasta. Un primar care ameninţă societatea civilă cu plângere penală pentru că-şi exercită dreptul democratic de a avea o opinie, acel primar nu înţelege democraţia şi trebuie să plece acasă”, spune Alexandru Manda.
Tânărul îşi aminteşte acum despre bătălia purtată de elevii constănţeni cu administraţia Mazăre, finalizată în instanţă, şi explică faptul că nu se aştepta ca în Constanţa un politician să uite aceste momente şi să înceapă din nou să se lupte cu elevii.
„Constanţa este locul de unde a început mişcarea de reprezentare a elevilor din România şi locul unde este cea mai puternică mişcare de reprezentare a elevilor. Un politician care are impresia că îşi poate bate joc de drepturile elevilor din Constanţa este un politician care nu are o imagine de ansamblu”, conchide Alexandru Manda.
În cursul zilei de miercuri, 17 decembrie, primarul Vergil Chiţac s-a întâlnit cu reprezentanţii AEC şi ai Consiliului Judeţean al Elevilor. Edilul a declarat că va face tot posibilul ca până la finalul acestei luni toate bursele să fie acordate elevilor.
Vă recomandăm să citiţi şi: