Elevii constănţeni îi cer primarului Vergil Chiţac să acorde toate bursele prevăzute de Legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Chiţac, primarul Constanţei foto. Călin Gavrilaş
Vergil Chiţac, primarul Constanţei foto. Călin Gavrilaş

Consiliul Local Constanţa se va întruni marţi pentru a discuta şi aproba bursele sociale ale elevilor. Doar că, spun cei din Asociaţia Elevilor din Constanţa, şcolarii au dreptul să primească şi burse de merit, de studiu sau de performanţă.

UPDATE Proiectul referitor doar la bursele sociale ale elevilor a fost respins de către consilierii locali.

Primarul Constanţei a convocat pentru marţi, 15 decembrie, o şedinţă de Consiliu Local, iar al doilea punct de pe ordinea de zi se referă la bursele elevilor. Astfel, conform proiectului de Hotărâre, postat pe siteul Primăriei Constanţa, sunt vizaţi doar elevii care beneficiază de burse de ajutor social. În acest sens, proiectul prevede ca bursa socială să fie de 250 de lei pe lună în anul şcolar 2020/2021.

Excluderea din proiectul de HCL a burselor de merit, de studii sau de performanţă a fost criticat de elevii constănţeni.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administraţii locale privind situaţia burselor elevilor din Municipiul Constanţa, astfel, elevii olimpici, dar şi cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsaţi fără sprijinul autorităţilor, se arată într-un comunicat al AEC.

Conform Legii Educaţiei, spun reprezentanţii asociaţiei, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanţă, studiu şi ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

„La 5 ani după ce AEC a obţinut acordarea tuturor celor 4 tipuri de burse, este de neacceptat faptul că primarul municipiului Constanţa nu respectă dreptul elevilor de a beneficia de acestea şi renunţă în mod voit la a stimula performanţa şcolară a elevilor prin burse de merit, studiu şi performanţă”, spun elevii.

AEC arată că soluţia optimă pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, ar fi ca la şedinţa din data de 15 decembrie 2020, Vergil Chiţac, cât şi consilierii locali, să amendeze actualul proiect şi să prevadă sumele aferente acordării şi celorlalte tipuri de burse prevăzute în legislaţia actuală, astfel încât banii să ajungă la elevi înainte de sărbătorile de iarnă.

„Foarte multe familii depind de banii primiţi de pe urma burselor, fie că vorbim de cea de merit, de studiu sau de performanţă. Adoptarea hotărârii a întârziat în mod nejustificat şi ne arătăm dezamăgiţi de acţiunile noului primar. Problema trebuie rezolvată în aşa fel încât banii să ajungă la elevii înainte de Crăciun. Nu vom accepta ca unul din drepturile fundamentale ale elevilor, pentru care AEC a depus eforturi ani la rândul, să fie călcate în picioare”, spune Andreea-Sabina Spătariu, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Reporterii Adevărul au solicitat un punct de vedere primarului Vergil Chiţac. În momentul în care edilul îl va transmite, acest va fi publicat.

Citeşte şi:

Tânărul care s-a „bătut” cu Mazăre pentru drepturile elevilor a reuşit să realizeze harta burselor şcolare

Elevii din Medgidia vor avea burse. Asociaţia Elevilor din Constanţa a silit Primăria Medgidia să respecte legea

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite