Reacţii la măsura PSD de a limita transportul gratuit al studenţilor, după protestele la care ei au venit cu trenul: „Studenţii vor lupta pentru acest drept“

Reacţii la măsura PSD de a limita transportul gratuit al studenţilor, după protestele la care ei au venit cu trenul: „Studenţii vor lupta pentru acest drept“

Studenţii din Cluj, în Gara de Nord, venind la Bucureşti pentru protest

După măsura Guvernului PSD care a oferit transport gratuit studenţilor, parlamentarii îşi arată intenţia de a lua înapoi ceea ce a dat Executivul.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 15.15 Ministrul Gabriel Pletea de la Consultare Publică şi Dialog Social se declară împotriva modificării legii. „Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână“, a specificat Pletea pe pagina sa de Facebook. Gabriel Pletea este preşedintele Tineretului Social-Democrat. 

UPDATE ORA 12.00 Senatorul Florin Cîţu a anunţat că se retrage din acest proiect. Comunicarea a fost făcută pe contul său de Facebook, la ora 10 a zilei de vineri, 17 februarie. „N-am să cad în capacana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament. Rămâne întrebarea importantă pentru psd-işti şi pentru cei care cred în subvenţii de la stat: ce facem cu tinerii care nu sunt studenţi sau cu pensionarii?“, a scris senatorul liberal Florin Cîţu. 

Un proiect de lege depus la Senat de fostul ministru de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici (senator PSD de Tulcea) şi Florin Cîţu (senator PNL de Bucureşti) prevede ca studenţii să aibă transport gratuit doar cât să meargă la şcoală şi înapoi acasă, deci între localitatea de domiciliu şi cea în care învaţă. 

Facilitatea intrase în vigoare la 1 februarie ac, când studenţi din toată ţara au profitat de ea ca să vină la proteste în Bucureşti, în mişcarea antiguvernamentală. 

Tot Teodorovici, în tandem cu Ştefan Mihu (senator PSD de Constanţa, fost şef al Administraţiei Financiare Constanţa), vor să acorde şi liceenilor acest drept. 

Proiectul a primit aviz favorabil la 14 februarie de la Comisia pentru Buget şi Finanţe din care fac parte cei trei iniţiatori, Cîţu fiind vicepreşedinte, iar Mihu fiind secretar. La rândul său, Comisia pentru Învăţământ condusă de Ecaterina Andronescu a dat aviz favorabil făcând şi un amendament ca facilitatea să fie oferită studenţilor cu vârsta de până la 35 ani. 

„Am analizat amendamentele formulate şi adoptate de comisiile permanente ale Senatului ce vizează proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017, amendamente ce au privit modificarea articolului 4 din cuprinsul ordonanţei“, spune Cristian George Farauanu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Constanţa, student la Drept la Universitatea Ovidius din Constanţa.

„Amendamentele admise cuprind restrângerea categoriei de studenţi ce pot beneficia de transport gratuit pe calea ferată doar la studenţii care se deplasează de la domiciliu în localitatea în care se află unitatea de învăţământ superior şi stabilirea categoriei de vârstă a beneficiarilor, fiind propusă vârsta de 35 de ani.

Solicităm respingerea amendamentului propus în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital ce limitează beneficiarii acestei măsuri doar pentru călătoriile studenţilor ce studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Vom lua legătura cu parlamentari să le transmitem nemulţumirea pentru început, să nu treacă amendamentul de Senat. Dacă va trece totuşi, mijloacele de presiune vor fi altele. Protestele nu sunt excluse. 

Considerăm că acordarea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi este o măsură socială care stimulează mobilitatea şi dinamismul studenţilor, decizie care vine în ajutorul tuturor studenţilor“, a adăugat Cristian George Farauanu. El precizează că această lege nu poate fi îndreptată decât prin altă lege sau OUG, care ajunge tot în Parlament şi poate fi respinsă.

Liceenii susţin studenţii

Părerea liderului studenţesc este susţinută de cea a liderului liceenilor din Constanţa. Dacă pentru studenţi este în mod evident o restricţie, pentru liceeni proiectul este binevenit, iar preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa vorbeşte despre ambele aspecte. 

„Practic, acum senatorii partidului de guvernământ doresc să îi priveze pe studenţi de dreptul pe care chiar ei l-au acordat acestora în urmă cu o lună. Este interesant de urmărit punctul de vedere al Guvernului legat de această propunere. De asemenea, sunt sigur că organizaţiile reprezentative ale studenţilor nu vor fi impasibile şi vor depune diligenţe pentru ca acest amendament să nu se regăsească în forma finală a legii de aprobare. 

 


Referitor la aplicare şi pentru elevii din ciclul liceal, propunerea este bună şi merită să fie reluată individual. Astfel, pe lângă reducerea de 50%, care este un drept existent de 22 de ani, elevii navetişti de liceu vor putea avea transportul feroviar gratuit pentru ruta pe care naveta spre unitatea de învăţământ. Dar, aici problema constă în numărul de cazuri care se pot încadră, un număr foarte mic de elevi făcând naveta cu trenul, din cauza lipsei traseelor. 

Reiterez pe această cale modificarea legislaţiei în vigoare şi decontarea navetei pentru toţi elevii navetişti, indiferent de preţul plătit de acesţia pe abonament, în prezent firmele de transport având tarife mai mari decât plafonul maxim impus de Guvern, cei care ies în pierdare la final, fiind, din păcate, tot elevii“, consideră Constantin-Alexandru Manda, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Organizaţia a reuşit să obţină victorii notabile pentru elevii din toată ţara, nu doar din Constanţa. Prin acţiuni în instanţă şi plângeri penale, AEC a forţat administraţia publică să dea manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, loc pentru elevi majori în consiliile de administraţie a şcolilor, bursele şcolare pentru elevii din Constanţa, transport redus cu 50% pentru elevii în Constanţa etc. 

Pe aceeaşi temă: 

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

Studenţii protestează joi faţă de intenţia Guvernului de a elimina reducerile la transportul în comun

citeste totul despre: