Protest la Vama Veche la adresa „centrului de migranţi“, deşi autorităţile dau asigurări că spaţiul va fi folosit doar pentru triere şi amprentare
0Un grup de constănţeni au protestat duminică, 20 martie, la centrul de la Vama Veche al Poliţiei de Frontieră. Imobilul a intrat în renovare pentru a găzdui, în perioada efectuării formalităţilor, migranţii ilegali prinşi la graniţa cu Bulgaria.
Deşi autorităţile au dat asigurări că acel spaţiu amenajat de Garda de Coastă va putea fi utilizat doar pentru „trierea, identificarea şi amprentarea eventualilor migranţi“, constănţenii de la Partidul România Unită au manifestat împotriva înfiinţării acestui centru şi mai mult au criticat implicarea României în problema refugiaţilor.
„PRU Constanţa consideră total inoportună implicarea României în acest scenariu cu urmări incontrolabile. Credem că soluţia găsită de Guvernul Cioloş este aberantă fiindcă presupune amplasarea acestui centru într-o zonă turistică, la nici 100 de metri de plajă, ceea ce ar putea crea situatii inacceptabile pentru turiştii români şi străini veniţi în vacanţă“, au declarat aceştia.
Argumentele aduse de PRU Constanţa sunt următoarele: „Suma alocată pentru întreţinerea fiecărui migrant este uriaşă şi scandaloasă (aproape 1200 lei / persoană) în comparaţie cu alocaţia unui copil (sub 100 lei) sau indemnizaţia unui şomer (aproximativ 500 lei). Afacerile din turism ar putea avea de suferit pe termen mediu - amplasamentul acestui centru riscă să excludă din planurile agentiilor, destinaţiile turistice de pe litoralul romanesc al Mării Negre. Într-o astfel de situaţie este neapărat necesară consultarea de urgenţă a populaţiei locale, direct afectată de aceste măsuri.“
„Suntem uimiţi că Guvernului Cioloş nu îi pasă că, la fiecare 5 minute, un român pleacă din ţară, dar îi pasă mult mai mult de cazarea maselor de migranţi. Vom continua să protestăm la nivel naţional şi local până când autorităţile îşi vor asuma public toate consecinţele care decurg din acest plan aşa-zis umanitar care nu ţine sub nici o formă cont de interesele României. Membrii PRU din zona litoralului sunt pregătiţi de proteste energice“, a precizat Dumitru Bădrăgan, liderul filialei.
Destinaţia oficială a spaţiului
Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, a precizat că se fac lucrări de întreţinere şi igienizare la fostul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vama Veche. „La fostul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vama Veche, situat în localitatea Vama Veche, ce aparţine comunei Limanu, din judeţul Constanta, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, se efectuează lucrări de întreţinere şi igienizare ale spaţiului şi construcţiilor adiacente“, a afirmat Marius Niculescu.
El a precizat că acest spaţiu va fi folosit pentru trierea, amprentarea şi identificarea eventualilor migranţi. „Acest spaţiu, ca orice alt sediu al Poliţiei Române de Frontieră, poate fi folosit şi pentru activităţile specifice ce sunt derulate de instituţia noastră în cazul depistării unui grup de imigranţi (trierea, identificarea, amprentarea migranţilor)“, a menţionat Niculescu.
Marius Niculescu a adăugat că nu există informaţii referitoare la un anumit grup de migranţi. „Nu există informaţii despre vreun eventual grup de migranţi. Ne pregătim pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 53 din 2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariţiei la frontiera de stat a unui aflux de migranţi“, a completat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.
Judeţul Constanţa nu dispune de un centru de primire pentru solicitanţii de azil politic, deşi Portul este una dintre principalele căi de intrare în România a migranţilor. În România, adăposturi pentru refugiaţi se află doar la Galaţi, Rădăuţi, Satu Mare, Arad, Timişoara, Giurgiu, Otopeni.
„Din păcate, în ultimii ani, UE nu mai face faţă valului de emigranţi şi situaţia va exploda cât de curând. În insula Lesbos, din Grecia, cea mai aproape de Turcia, vin aproape 1.000 de refugiaţi pe zi. Misiunile de asistare sunt depăşite“, spune Cosmin Bârzan, preşedintele Centrului pentru Resurse Civice. De la 1 ianuarie şi până pe 11 martie, pe insulă au ajuns 81. 377 de refugiaţi. Dacă în luna mai a anului trecut au ajuns pe insulă 8.000 de oameni, în octombrie numărul lor a trecut de 135.000, conform datelor UNHCR (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi)
Pe aceeaşi temă:
Refugiaţi sirieni la Constanţa: „Mai bine să murim în război sfârtecaţi de o bombă, decât aici de foame!“
Nava trimisă de România pentru a apăra de migranţi frontiera Europei
O navă de patrulare română din cadrul Frontex a salvat a 100 de imigranţi sirieni, în largul Italiei
Mai mulţi imigranţi au murit de hipotermie în apropierea insulei italiene Lampedusa