Paradă a marinarilor militari pe apă şi în aer de Ziua Naţională. Programul complet al evenimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională a României FOTO David Muntean
Ziua Naţională a României FOTO David Muntean

Marinarii militari desfăşoară, vineri, 1 Decembrie, o serie de activităţi militare şi religioase, atât în Capitală, cât şi la malul Mării Negre şi în oraşele dunărene.

Activităţile de Ziua Naţională a României se vor desfăşura după următorul programul 

-    în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, 

începând cu ora 08.00, şi în Piaţa Arcului de Triumf, de la ora 11.00;

-    în Constanţa, la Monumentul Eroilor căzuţi din Primul Război Mondial 

din Cimitirul Central, ora 09.00, şi pe platoul din faţa Prefecturii 

Constanţa, după ora 11.00;

-    în Mangalia, la Complexul Monumental din Piaţa Republicii, ora 10.00;

-    în Babadag, la Monumentul Eroilor 1916-1918, după ora 10.00;

-    în Brăila, în Piaţa Independenţei, ora 10.00;

-    în Tulcea, în Piaţa Tricolorului, începând cu ora 10.00;

-    în Năvodari, la Troiţa din centrul oraşului, ora 13.00.

La Bucureşti, în Piaţa Arcului de Triumf, începând cu ora 11.00, Marina Română va defila la Parada militară, organizată cu prilejul Zilei Naţionale, cu patru detaşamente, comandate de contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, comandantul Flotei. Blocul de paradă al marinarilor militari este alcătuit din 300 de membri, reprezentanţi ai Flotei, ai Batalionului 307 Infanterie Marină, ai Academiei Navală „Mircea cel Bătrân” şi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Forţele Navale vor încânta publicul spectator cu o demonstraţie de forţă a tehnicii din dotare. Deasupra Arcului de Triumf, va evolua elicopterul IAR 330 - Puma Naval, aparat de zbor ce aparţine Flotilei 56 Fregate şi este utilizat pentru acţiuni de cercetare, căutare şi de identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice, din largul mării. 

La sol, participanţii la paradă pot admira Dispozitivul Mobil de Lansare a Rachetelor de la Divizionul 508 Rachete de coastă, care, împreună cu navele purtătoare de rachete, alcătuiesc sistemul defensiv de apărare al litoralului românesc. Un aspect inedit îl reprezintă comanda dispozitivului, aflată în sarcina tânărului aspirant Adrian Stoian, care, la numai 24 de ani, are în subordine una dintre cele mai puternice sisteme de armament din Forţele Navale.

Militari străini la parada militară

Alături de cei 3.500 de militari români, la parada militară, din Bucureşti, vor fi prezenţi şi peste 300 de militari străini din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

În Constanţa, la activităţile militare şi religioase, din cele două locaţii menţionate, vor participa peste 150 de marinari militari, alături de aproximativ 400 de militari ai Armatei Române. Publicului constănţean i se vor prezenta în jur de 60 de mijloace de luptă şi intervenţie din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor desfăşura ceremonii militare şi activităţi specifice, cu acelaşi prilej.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite