FOTO Organizatorii Festivalului Neversea, despre poluarea fonică: „Beneficiile pentru comunitate compensează eventualul disconfort“
0Plaja Modern din Constanţa, acolo unde timp de patru zile artişti celebri vor urca pe scena Neversea, s-a transformat într-un şantier. Mare atenţie se dă montării celor şase scene, dar şi celorlalte construcţii temporare.
Scena principală a Festivalului Neversea, care va avea loc între 5 şi 8 iulie, va fi impresionantă, mai mare ca la prima ediţie, dau asigurări organizatorii festivalului. Aceasta va avea o lungime de 70 de metri şi o înălţime de peste 20 metri. Ca o noutate, ea va fi îndreptată cu faţa spre mare, nu doar din considerente organizatorice, ci şi pentru a fi limitat astfel disconfortul fonic creat în rândul locuitorilor Constanţei din zonă.
La prima ediţie, au fost locuitori ai oraşului care au fost deranjaţi de zgomotul care răzbătea de pe plajă. „Au fost foarte puţine plângeri anul trecut, au spus-o şi autorităţile, este vorba de mai puţin de zece sesizări, dar am luat măsuri suplimentare: toate scenele vor fi îndreptate cu sunetul spre mare, ceea ce va diminua semnificativ impactul fonic. Totodată, pot fi reglate din soft ariile de acoperire ale sunetului. Toate măsurile posibile din punct de vedere tehnic au fost luate. Noi am făcut studii, ca şi la Untold, la Cluj. Vor fi şi persoane care vor fi deranjate şi ne cerem scuze, însă ne bucurăm că locuitorii Constanţei înţeleg beneficiile pe care le aduce acest festival şi ne susţin. Beneficiile pentru comunitate, atât economice, cât şi de imagine, compensează eventualul disconfort“, a spus Bogdan Buta, directorul general al Festivalului Neversea.
Ca dovadă că ei sunt receptivi la mesajele care vin din partea comunităţii este şi faptul că, după ce anul trecut au primit o sesizare care reclama faptul că la firul apei s-au găsit confeti, anul acesta, la festival vor folosi confeti biodegradabile.
200 de artişti la ediţia 2018 a festivalului
În cele patru zile ale Festivalului Neversea, al cărui buget se ridică la 7-8 milioane de euro, sunt aşteptaţi peste 200.000 de tineri. „Vom avea peste 200.000 de participanţi în cele patru zile de festival, o creştere faţă de anul trecut, evident avem şi o zi în plus faţă de prima ediţie. Vor fi peste 200 de artişti în cele patru zile de festival“, a spus Edy Chereji, directorul de marketing al festivalului.
Ce nu ai voie să aduci la Neversea
Ca şi la precedenta ediţie, în perimetrul festivalului este interzisă intrarea cu ghiozdane, droguri, sticle, biberoane, lasere, genţi, spray-uri, cuţite, arme, obiecte contondente, articole pirotehnice, mâncare şi băuturi, animale, umbrele (în caz de ploaie se recomandă folosirea pelerinelor), materiale inflamabile sau explozive, aparate foto sau video profesionale, orice tip de obiecte care îi pot răni pe alţi participanţi. Este permis accesul cu: poşetă/borsetă (dimensiunea maximă permisă 21cm x 29cm) medicamente, insulină, picături uz medicinal, spray inhalator pentru astm.
Traseu până în Portul Tomis
Autorităţile şi organizatorii recomandă celor care vin la festival să folosească mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa. Autobuzele vor circula non-stop din staţiunea Mamaia, în perioada 5-9 iulie, până în Portul Tomis, iar mai multe linii îşi vor prelungi traseul tot până în Portul Tomis.
Agenţi rutieră, jandarmi, poliţişti de la Combaterea Crimei Organizate, printre tineri
Pentru siguranţa festivalierilor, s-au implicat mai multe structuri: Poliţie, Jandarmerie, ISU. La siguranţa participanţilor veghează forţele de ordine. Colonel Liviu Uzlău, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că 400 de lucrători din Ministerul de Interne, printre care jandarmi, poliţie rutieră, de la Combaterea Crimei Organizate, vor asigura măsurile de siguranţă la acest eveniment. În jurul oamenilor legii de pe litoral vor veni în sprijin şi 100 de jandarmi de la Bacău.Anul trecut, la Neversea, s-au înregistrat 15-20 de contravenţii sancţionate şi aproximativ 25 de infracţiuni.
Pentru Poliţia Constanţa, cea mai mare provocare rămâne traficul rutier, aşa cum a spus inspectorul şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Ciprian Sobaru. Se vor înstitui restricţii de trafic la fel ca anul trecut. Circulaţia pe mai multe străzi din jurul evenimentului va fi interzisă, accesul urmând să fie permis doar pentru locatari sau pentru cei care lucrează în zonă, pe baza unor documente eliberate în acest sens.
Două spitale mobile pentru problemele medicale
Pe timpul festivalului, vor fi asigurate două spitale, mobile, două puncte medicale şi trei corturi de prim ajutor, a spus şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Daniel Popa. „Vor fi zece patrule care se vor deplasa sprijiniţi de forţele de securitate să extragă din mulţime persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale, vor fi şi trei şenilate, o maşină de stingere a incendiilor, motopompă”, a completat şeful ISU Dobrogea.
Decebal Făgădău, primarul Constanţa, este de părere că Neversea este un festival al extrem de sigur la care îşi poate lăsa copiii să meargă cu încredere. „Pentru mine, Neversea reprezintă unul dintre cele mai bune festivaluri, un festival în care mi-aş lăsa copilul să meargă oricând indiferent că are până în 18 ani sau că se află în perioada studenţiei. Aşa că le transmit un mesaj de încredere părinţilor: staţi liniştiţi, copiii dumneavoastră sunt pe mâini bune, Neversea este un festival extrem de sigur în care ei vor fi supravegheaţi ca şi cum dumneavoastră aţi fi aici”, a încheiat Făgădău.
Surpriza dulce a lui Aoki
DJ-ul american Steve Aoki, care va fi prezent la Neversea, a amuzat organizatorii când a vrut să vadă o filmare cu torturile pe care le va folosi în cadrul show-lui. „Artistul are în cadrul show-ului un moment în care aruncă cu nişte torturi în public şi are nişte detalii foarte specifice, cum trebuie făcut tortul, cât de moale, încât să se lipească frişca de faţă”, a explicat Bogdan Buta, directorul festivalului Neversea.
Artiştii care vor încânta publicul la festival vor fi cazaţi la hoteluri de patru şi cinci stele din Constanţa şi Mamaia. O parte vor ajunge în România cu aeronave private, iar restul cu avioane comerciale, la Bucureşti, urmând ca organizatorii să le asigure drumul până la Constanţa.