Oamenii care au cerut demisia lui Mazăre. Ce cred cei care şi-au strigat nemulţumirile despre primarul care a renunţat la scaun
0Au fost ani întreci de proteste, petiţii şi cereri nebăgate în seamă. O parte dintre constănţeni care au fost nemulţumiţi de primarul Radu Mazăre au susţinut aceeaşi idee încă din 2008. Printre ei se numără sindicalişti, politicieni, dar şi oameni respectaţi din mediul privat, ONG-uri sau şcoli.
Andrei Eduard Burghelia este elevul care a depus împotriva lui Radu Mazăre o plângere la DNA pentru abuz în serviciu. Elevul de doar 16 ani îl acuza pe primar de abuz pentru că nu a oferit elevilor abonamente gratuite sau reduse pentru transportul în comun, aşa cum prevede legea.
Elevii care şi-au vrut drepturile
"I-am cerut să-şi dea demisia în primul rând pentru că nu respecta drepturile elevilor din Constanţa, iar în al doilea rând pentru că ne-a dovedit, prin comportamentul şi deciziile sale, cât respect are pentru lege", a declarat Andrei Burghelia pentru Adevărul.
De la momentul cererii elevilor Mazăre s-a răzgândit. Poate şi din cauza celor cinci plângeri penale, elevii îşi pot cumpăra acum abonamente la preţ redus. Întrebat fiind de modul şi momentul în care Mazăre a renunţat la scaunul de primar, Burghelia spune că "Activitatea lui de primar este egală cu 0 în 2015, acesta declinându-si atribuţiile către Dl. Decebal Făgădău, şi refuzând să mai semneze acte administrative. Probabil aştepta vara să se urce din nou pe carele alegorice."
FOTO: Andrei Eduard Burghelia, elevul care a depus cinci plângeri penale împotriva lui Mazăre
Proiectele inexistente
Arhitectul Andrei Chivu este unul dintre voluntarii cunoscuţi şi apreciaţi din Constanţa. El a participat la protestele împotriva administraţiei publice, dar a şi demonstrat că poate să ajute familiile nevoiaşe sau să lucreze la o mică grădină botanică la Clubul Elevilor din oraş.
"Eu am răbufnit la reîntoarcerea mea în Constanţa, în urmă cu aproape un an, după ce am locuit timp de 10 ani la Bucureşti şi 4 ani în Viena. Dacă atunci când am plecat mă simţeam neputincios în faţa problemelor grave la nivel de administraţie locală şi centrală, reîntors acasă, cu experienţă bună profesională şi de viaţă, eram sigur că pot participa la strategia de dezvoltare a oraşului", mărturiseşte Andrei Chivu.
Tânărul arhitect îşi aduce aminte că a prezentat proiectele pentru o pistă de biciclete şi a fost respins subtil de mai-marii oraşului.
"Am primit un răspuns subtil la scurtă vreme - «Cară-te!». Dispreţul administraţiei a atins cote alarmante într-un context deosebit de grav: oraşul este total lipsit de valoarea urbanistică, este în mare parte o adunătură de blocuri comuniste nerecondiţionate, spaţii verzi - pârloagă, trotuare pline de maşini, străzi pline de câini. Lipsesc spaţii de recreere, parcuri, spaţii de joacă sau sport. Viaţa culturală este la pământ pentru că Teatrul şi Cazinoul aproape se prăbuşesc, iar Opera abia supravieţuieşte. În plus, nivelul de poluare este foarte ridicat.
Ce face primarul? Persoana cu nivelul ce mai mai înalt de reprezentare în aceste momente dansa cu femei foale şi instiga populaţia oraşului şi turiştii la desfătare. Am regresat profund urbanistic şi educaţional sub o administrare a unei găşti de discotecari şi este grav că lucrul acesta nu a revoltat populaţia", spune Andrei Chivu.
Arhitectul spune că proiectele propuse de el nu au fost luate în seamă până acum şi consideră că este grav că nu există persoane competente, pregătite să conceapă unele similare care să ridice urgent nivelul calităţii vieţii în oraş.
FOTO: Arhitectul Andrei Chivu i-a ajutat pe alţii înainte să protesteze împotriva lui Mazăre
Promisiuni neonorate
Alexandru Bajdechi este studentul la drept care a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local Constanţa pentru lipsa de activitate. Şi el i-a cerut lui Mazăre demisia în mai multe rânduri.
"I-am cerut demisia pentru că promisese că şi-o va da dacă nu câştigă Ponta alegerile prezidenţiale. Nu e prima oară când şi-a fluturat demisia şi după a retractat.
Demisia de acum mi se pare irelevantă, confirmă doar faptul că nu va mai candida în 2016. Oricum nu făcea nimic la primărie.
Problema cu transportul local în comun s-a rezolvat, dar nu pentru că a înţeles că legea trebuie respectată, ci pentru că s-a speriat de ideea că ar mai putea fi cercetat penal într-un nou dosar de DNA. Oricum este cercetat, însă probabil voia să arate puţină bună-credinţă", spune Alexandru Bajdechi.
FOTO: Studentul Alexandru Bajdechi a folosit căile legale
Bătaia pentru Portul Constanţa
O altă categorie de oameni care au vrut ca Mazăre să plece sunt sindicaliştii şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale din Portul Constanţa.
Organizaţia "Operatorul Portuar" a protestat încă din 2008 atunci când Consiliul Local a numit un reprezentant la conducerea portului. Ştefan Muntoiu, purtătorul de cuvânt al "Operatorului Portuar" spune că "s-a ajuns atunci la o politizare a activităţii de management şi decizii importante pentru un obiectiv strategic cum e portul au ajuns să fie luate la Constanţa şi nu la Bucureşti. O parte din aceste decizii erau în slujba intereselor de business ale unor operatori conectaţi cu Mazăre şi Constantinescu. Totul a culminat cu dorinţa lui Mazăre de a mai lua 13% din acţiunile portului".
Doleanţele portuarilor au fost rezolvate parţial. Primăria a pierdut cele 20% din acţiuni de la Port atunci când Avocatul Poporului a declarat decizia din 2008 drept una neconstituţională.
"Ministerul Transporturilor a înţeles că pe fondul schimbărilor geopolitice din zonă Portul risca să fie controlat de un entertainer. Nu s-a rezolvat însă problema oamenilor loiali lui Mazăre de la conducerea portului şi cu care el are afaceri comune. Sperăm să se rezolve şi asta în urma unor controale de la Curtea de Conturi sau Corpul de Control al Guvernului", a precizat Ştefan Muntoiu.
Vă mai recomandăm:
Radu Mazăre a demisionat din funcţia de primar al Constanţei. El a condus oraşul timp de 15 ani