„Nu mă lăsa, fratele meu!“ Epuizat, George Iachim şi-a implorat disperat colegul la despărţirea în deşertul Sahara

„Nu mă lăsa, fratele meu!“ Epuizat, George Iachim şi-a implorat disperat colegul la despărţirea în deşertul Sahara

George Iachim, constănţeanul care a supravieţuit atacului terorist din Algeria FOTO Arhivă personală

Constănţeanul George Iachim (40 ani) a fost lăsat în deşertul Sahara, după zeci de kilometri de fugă spre salvare. Epuizarea şi tensiunea psihică şi-au spus cuvântul asupra stării bărbatului, care la un moment dat n-a mai putut continua drumul.

Ştiri pe aceeaşi temă

George Iachim (40 ani) făcea parte dintr-un grup de 8 evadaţi de la rafinăria din In Amenas – Algeria. Împreună cu el se mai afla un român, Liviu Floria (46 ani) din Piteşti, care a mers mai departe pentru a căuta ajutor.

Grupul de fugari care au reuşit să scape cu viaţă din rafinăria atacată de terorişti a luat decizia, după mai bine de 30 kilometri prin deşert, să se despartă. 

Patru dintre ei au rămas pe loc, din cauza extenuării. Printre ei se afla şi George Iachim.

Liviu Floria a relatat momentul dramatic al despărţirii de George Iachim şi de ceilalţi 3 colegi. Constănţeanul l-a rugat disperat să îl salveze şi să trimită ajutoare după ei: „Nu mă lăsa, fratele meu! Am trecut prin prea multe. Te rog frumos să-mi trimiţi apă, că nu mai pot!“.

Iachim a rămas în deşert, iar Floria a mers mai departe. Când a ajuns la adăpost, la punctul de control al Jandarmeriei algeriene, românul şi ceilalţi 3 colegi - printre care se afla şi un algerian - au informat autorităţile despre cei lăsaţi în urmă.

Totuşi, jandarmii nu au mers imediat după cei rămaşi în deşert, care au reuşit pe cont propriu să ajungă la drum, unde au fost preluaţi de armata algeriană.

„Tot ce-a depins de noi am făcut. Colegul nostru localnic a rugat să se intervină, dar nu s-a reuşit. Bine că sunt în siguranţă acum, au reuşit singuri în cele din urmă“, a spus Floria.

Inginerul a catalogat drept „terifiantă“ experienţa trăită. „Să fii rupt de lume, părăsit, să poţi fi omorât, batjocorit, deşi nu ai nicio vină…“, a spus Floria.

În relatările sale cutremurătoare, Floria a pus salvarea lor pe seama divinităţii: „Când răsunau împuşcăturile, ne întindeam la pământ. Când era linişte, eu şi George stăteam în genunchi şi ne rugam. Mai mult ca oricând am simţit atunci puterea lui Dumnezeu.“

Întors acasă, George Iachim a mărturisit că este convins că trăieşte datorită lui Dumnezeu: „Trăiesc o minune. Numai Dumnezeu ne-a scos de acolo, numai El ne-a ţinut în picioare“.

Supravieţuitorul nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile la gândul că un al cincilea român, un inginer din Ploieşti despre care s-a crezut iniţial că a scăpat, a încetat din viaţă la spital.

George Iachim, inginer din Constanţa, a fost primul român care a dat interviu televiziunii algeriene, în care a relatat atacul teroriştilor şi evadarea din rafinărie.

Familia Iachim a trecut prin clipe cumplite de când a auzit că baza lui George a fost atacată. „O singură dorinţă mai avem: să îl vedem acasă“, au spus rudele.

 

 

citeste totul despre: