Monica Alexandra Popa, tânăra declarată voluntarul anului 2016 în România: „Copiii au uitat să se joace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Alexandra Popa, de 18 ani, elevă a Liceului Teoretic „Traian“ din Constanţa, a fost desemnată voluntarul anului la categoria tineret, la Gala Naţională a Voluntarilor, care a avut loc în decembrie la Bucureşti. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ministerul Tineretului şi Sportului şi al reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Adolescenta a început să cocheteze cu voluntariatul în clasa a VI-a, când a luat primele cursuri. A învăţat să lucreze în echipă şi, când a crescut, a devenit, la rândul ei, formator de voluntari şi a participat la mai multe proiecte prin care i-a învăţat pe copiii de la grădiniţă, dar şi pe cei din casele gimnaziale, să redescopere jocul.

„Am observant că micuţii au uitat să se joace şi majoritatea proiectelor s-au axat pe redescoperirea bucuriei copilăriei. Am lucrat şi cu copii cu dizabilităţi, însă toţi au fost încântaţi şi au participat cu mult interes la jocuri“, mărturiseşte eleva, voluntar în voluntar în Asociaţia „Together Everyone Achieves More“.

Pentru copiii de la grădiniţă, voluntarii scriau o poveste cu mai multe personaje. Naratorul citea şi, când venea vremea personajelor costumate să intre în scenă, micuţii erau implicaţi în povestea interactivă prin diverse jocuri. „Am avut şi un musical, un joc musical, dar le-am adus în faţă şi personaje recu piratul şi maimuţica“, povesteşte eleva. 

image

La joacă FOTO Arhivă personală Monica Alexandra Popa

O altă poveste l-a avut ca personaj principal pe un iepuraş, care nu avea părinţi, iar celelalte personaje l-au ajutat în viaţă. 

Jocuri dinamice, haioase, toate inventate de voluntarii constănţeni, i-au smuls pe cei mici şi pe cei mai mari din faţa calculatorului şi au început să se redescopere, să lucreze şi să se joace în echipă, lucrul cel mai important. Foarte receptivi au fost copiii din şcoală gimnazială la jocurile logice, dar şi la „Căpitane, căpitane“, o adaptare a jocului „Ţară, ţară, vrem ostaşi“.

Până în clasa a XII-a, eleva şi grupul său de voluntari îşi petrecea două ore pe zi cu astfel de activităţi, însă din acest an programul s-a înjumătăţit, întrucât se pregăteşte pentru examenul de Bacalaureat, dar şi pentru admiterea

image

la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Dar nu a neglijat nici învăţătura, astfel că a ajuns până la faza naţională a olimpiadelor la limba şi litaratura română şi istorie, la această disciplină obţinând două premii. 

Eleva, care a luat premiul I din clasa I până în clasa a XI-a, vrea să devină magistrat, mai precis judecător. „Dacă un voluntar poate schimba o comunitate, un magistrat poate schimba ceva la nivel general. Cred că principala problemă în Justiţie este corupţia“, spune eleva.

Crede că în România actuală este nevoie de un salt valoric, că avem nevoie de  oameni cu experienta în anumite domenii. „În ce alt mod mai util şi mai plăcut să îţi exersezi abilităţile şi să dobândeşti competenţe noi decât prin voluntariat de orice tip: în domeniul medical, al mediului, social sau educaţional“, consideră Monica Alexandra Popa.

Monica Alexandra Popa Arhivă personală 

Vă mai recomandăm

Portretul românului de mâine. „Aceşti copii vor schimba lumea“

Voluntarul Anului 2014: Ileana Petre, o pensionară din Constanţa care face meditaţii cu copiii sărmani

VIDEO Mini Oscarul pe teme de educaţie civică al elevilor din Constanţa. Care sunt laureaţii Galei Civi-Mateca

Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

FOTO Campion european la arte marţiale, în timpul liber voluntar pentru copiii autişti

Constănţenii premiaţi de Ziua Internaţională a Voluntarului. Printre ei, un medic indian

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite