UPDATE Mircea Băsescu, cadetul familiei, a fost arestat. Cum a scăpat fratele preşedintelui din incendiul de pe petrolierul Unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Băsescu este fratele mic al preşedintelui României Traian Băsescu. S-a născut la Murfatlar, la 27 noiembrie 1953, fiind cu 2 ani şi 23 zile mai mic decât Traian, care îşi serbează ziua de naştere la 4 noiembrie 1951.

UPDATE ORA 21.45 Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost arestat. Va sta 30 zile după gratii. Odată cu el a fost arestat şi intermediarul şpăgii, Marian Căpăţână. Decizia tribunalului Bucureşti poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. 


A urmat, ca fratele său, Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa. Aceasta a fost dorinţa tatălui lor Dumitru Băsescu, militar de carieră. „Aş fi vrut să devin pilot sau să construiesc avioane. Dar cu bătrânul n-a fost chip“, mărturisea Mircea Băsescu când depăna amintiri.  

Marea încercare

Mircea Băsescu a navigat timp de 11 ani. În 1982 a trecut printr-o mare încercare: petrolierul Unirea, pe care era îmbarcat, s-a scufundat. La 13 octombrie 1982, Mircea Băsescu era ofiţer 2 pe Unirea. Vasul se îndrepta spre Egipt, iar la 40 de mile marine sud-est de Capul Caliacra, în Marea Neagră, a izbucnit incendiul.

Fratele preşedintelui avea să relateze cum s-a întâmplat totul. Doar ce ieşise din cart, fusese de serviciu pe tura de noapte din intervalul orar 0.00 - 4.00. La ora 9.00 a fost trezit din somn de o bubuitură puternică. Imediat s-a auzit sunetul soneriei: de trei ori, ceea ce însemna că e o situaţie foarte gravă. La scurt timp, căpitanul Mişu Moraru a dat ordin de abandon al navei prin intermediul staţiei radio.

Nava a început să se încline. La mijlocul navei a izbucnit incendiul. Tot echipajul s-a îndreptat spre bărcile de salvare, de care răspundeau cei doi ofiţeri de punte. După ce s-au aruncat parâmele la apă, o parte din echipaj a început să coboare pe ele şi să-şi dea drumul în apă. Alţii au mers către barca din tribord care fusese lansată la apă. „Ospătăriţa Elena G., singura victimă, cobora pe partea din spate a scării şi a strigat de două ori: «Mamă, cad! Mamă, cad!», după care a căzut în apă. La scurt timp a ieşit lângă barcă şi i s-a aruncat cangea după ea. Apoi, a mai ieşit în pupa bărcii şi apoi nimic“, îşi aminteşte Băsescu.

image

Ca să se salveze trebuia să taie frânghia care lega pluta de salvare de vas. „Să vezi că nu avem cu ce s-o tăiem, ne-am zis noi atunci. Pe urmă mi-am amintit de la instructaj că toate plutele de salvare au câte o cutie în care ar trebui să se găsească apă, unelte de pescuit, hărţi. Mi-am zis că poate găsesc şi un briceag pe acolo. Aşa şi era. Am găsit un briceag şi pe urmă m-am gândit că n-o să taie. L-am luat în mână şi am dat să încerc să tai funia. Era atât de ascuţit că m-am rănit la palma stângă!“, a mai povestit el. Are pe mână şi acum semnul lăsat de rana pe care şi-a făcut-o de la briceag.

După jumătate de oră de stat în apă, au fost recuperaţi de un vas rusesc.
Petrolierul Unirea a fost remorcat de un salvator bulgăresc şi în drum s-a scufundat. Nici până în prezent nu se cunosc cauzele exacte ale scufundării acestui petrolier. Cea mai mare pierdere navală mondială a anului 1982 a rămas un mister. Se pare că nava s-a rupt: fie a lovit o mină din cel de-al Doilea Război Mondial, fie din cauza faptul că nu a fost balastată corect. Petrolierul Unirea a fost construit la Şantierul Naval Constanţa, fiind dat în folosinţă în anul 1980. A fost cea de-a doua navă de mare tonaj din seria petrolierelor de 150.000 tdw construite în România.



Fabrica lui Mircea Băsescu din Agigea FOTO Ziua de Constanţa

image

Viaţa pe uscat

După ce s-a lăsat la uscat, Mircea Băsescu a început afacerile: a deschis pe rând o fabrică de îngheţată şi de iaurt, pe care le-a închis în 2002, apoi s-a retras la Agigea, fiind director al unei firme de procesare carne. În urmă cu câţiva ani, după ce patronatul străin s-a retras, firma a devenit a lui. Ea se numeşte Plusfood în Fattoria Terrantica. În fabrica din Agigea, în urmă cu doi ani se preparau 26 de tone de pasăre pe zi, având peste 60 de angajaţi.

Fabrica produce de la cordon bleu de pui, şniţel de pui până la snack sau burgeri. Se fac preparate atât pentru copii (Kid Snacks, Kid Snacks con Spinachi), cât şi pentru adulţi. Peste 90% dintre preparate merg la export: în Italia, Anglia, Belgia şi Olanda. În Constanţa ele se găsesc la marile hipermarketuri. „Noi avem certificat de export inclusiv pentru ţările arabe şi pentru trupele NATO“, se mândrea Mircea Băsescu.

După moartea mamei sale Elena, în 2010, Mircea Băsescu a avut grijă de măicuţa Ioana, călugăriţa care a stat lângă bătrână în ultimii ani de viaţă. El i-a donat un Matiz şi a lăsat-o să rămână un timp în apartamentul părinţilor lui.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Doina Băsescu, despre familia lui Bercea Mondial: „Ar trebui să le fie ruşine. I-am primit în casă“

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost reţinut

VIDEO Mircea Băsescu: „La mine au ajuns 250.000 euro“. Fratele preşedintelui explică faptul că banii erau o tranşă dintr-un împrumut

Decebal Făgădău: „Mircea Băsescu a fost invitat la DNA, iar Radu Mazăre luat cu girofarul“

Gigi Christian Chiru, şeful PDL Constanţa, despre reţinerea lui Mircea Băsescu: „Este incredibil ce se întâmplă. Mi-aş dori să nu fie adevărat“

Claudiu Palaz comentează reţinerea lui Mircea Băsescu: „Este dovada că justiţia funcţionează în România şi e meritul lui Traian Băsescu“

Laurenţiu Mironescu despre reţinerea lui Mircea Băsescu: „Nu-mi puteam imagina că o să se ajungă aici“

Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa, despre reţinerea lui Mircea Băsescu: „Mă întristează ce se întâmplă, oricine ar fi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite