Mărirea şi decăderea lui Mircea Băsescu. Secretele unui frate de preşedinte ajuns din comandant de navă naş de interlopi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare cu extecutare, în primă instanţă
Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare cu extecutare, în primă instanţă

”Lupul de mare” Mircea Băsescu, care a supravieţuit furtunilor de mare şi incendiului de la bordul navei Unirea, s-a împotmolit la mal, acolo unde s-a angrenat în legături dubioase. În cele din urmă, a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă.

Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat, vineri, 8 ianuarie 2016, pe Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar pe Marian Căpăţână la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. Decizia magistraţilor de la Tribunal nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 

Mircea Băsescu este acuzat că a primit suma de 250.000 de euro de la Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl acestuia (Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Procurorii DNA au cerut ca Mircea Băsescu să primească o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Supravieţuitor în incendiul de pe Unirea 

Mircea Băsescu s-a născut la Murfatlar la 27 noiembrie 1953. A urmat, ca fratele său, Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa, pe care l-a absolvit în 1979.

Fratele mai mic al lui Traian Băsescu a navigat pe cargoul Rupea, pe Crişana şi Banat, iar ulterior s-a îmbarcat pe petrolierul Unirea, unul din cele mai mari petroliere româneşti. În 1982, nava a trecut printr-un naufragiu. La 13 octombrie 1982, vasul se afla în Marea Neagră îndreptându-se spre Egipt, iar la 40 de mile marine de Capul Caliacra a izbucnit incendiul. Mircea Băsescu răspundea de bărcile de salvare, împreună cu alt ofiţer de punte. În timpul operaţiunii de salvare, în care ospătăriţa vasului şi-a pierdut viaţa, Mircea Băsescu s-a rănit la mână, iar semnul de atunci i-a rămas vizibil.

image


 

Prima nava pe care a fost comandant a fost mineralierul Livezeni. A mai fost pe petrolierele Prahova, Ploieşti şi apoi Crişana, navă pe care a preluat-o de la fratele său, Traian. La 15 noiembrie 1993, vasul Crişana a fost devastat de foc, în urma unei explozii, chiar în Portul Constanţa. Nava tocmai ieşise din reparaţii capitale făcute în Japonia şi urma să treacă printr-un control al Ministerului Transporturilor.

Acuzat de livrări ilegale de armament

După Revoluţie, Mircea Băsescu s-a lăsat de marinărie şi s-a apucat de afaceri.

În  2009, un scandal cutremura familia prezidenţială a României. Fratele preşedintelui devenise asociat într-o firmă de tehnică militară, apoi a fost acuzat că este implicat în livrări ilegale de armament către organizaţii teroriste din Africa. „De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate“, a declarat atunci Traian Băsescu, care a reuşit totuşi să câştige un al doilea mandat de preşedinte, în decembrie 2009.

Naşul cu salba de aur

În februarie 2010, fratele preşedintelui a devenit cumătrul interlopului Bercea Mondial. Mircea şi Doina Băsescu au acceptat să fie naşii de botez ai micuţei Renata Doiniţa, fetiţa Izaurei şi a lui Marius Constantin, cei care aveau să-i şantajeze mai târziu. Evenimentul a venit după ce Traian Băsescu s-a afişat cu Bercea Mondial, înaintea alegerilor prezidenţiale, la sărbătoarea romilor de la Costeşti. Atunci, prima-doamnă Maria Băsescu a primit de la Bercea o salbă de aur.

Necazul cel mare avea să vină însă când înregistrările video făcute de copiii lui Bercea Mondial l-au arătat pe Mircea Băsescu vorbind despre sforile trase în justiţie pentru eliberarea interlopului. 

Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii în iunie 2014, după ce judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă, în scopul de a-l elibera din închisoare şi de a-i obţine o pedeapsă mică lui Sandu Anghel, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Bercea Mondial. 

image

Povestea, ce implică sume mari de bani, şantaj, dezvăluiri spectaculoase, dar şi numele preşedintelui României, a început în 2010. 

Mircea Băsescu a botezat un nepot al lui Bercea Mondial, iar câteva luni mai târziu, la începutul anului 2011, ultimul a fost arestat preventiv de Tribunalul Olt pentru tentativă la omor. Bercea Mondial şi-a înjunghiat o rudă.

Fiul acestuia, Florin Anghel, a pus la cale un plan de a-l scoate de după gratii pe tatăl său. Acesta i-a dat lui Marian Adrian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţi.  Astfel, Marian Căpăţână a devenit intermediar între familia Anghel şi fratele preşedintelui României, Traian Băsescu. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nu a fost pus în libertate, astfel că suma a fost mărită cu 350.000 de euro.

„Din suma totală de 600.000 de euro remisă de Florin Anghel lui Marian Adrian Căpăţână, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro“, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă. În mai multe discuţii purtate de fiul lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu, ultimul a spus că a primit doar prima tranşă de bani. „Pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, Marian Adrian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la Florin Anghel“, explică procurorii anticorupţie. 

Afacerile lui Mircea Băsescu: de la îngheţată, la fructe 

Prima afacere derulată de Mircea Băsescu după ce s-a lăsat de marinărie a fost cea cu îngheţată, numită „Family“. În anii 1994 - 2000, în cartierul Brătianu din Constanţa, exista o mică fabrică unde se producea cel mai vândut produs de pe litoral. La firma Prod Cros SRL, pe lângă Mircea Băsescu, 5% din acţiuni erau deţinute de Maria Băsescu, soţia fostului preşedintelui. Produsul ajungea în magazinele de pe litoral, dar şi în Capitală.

„Era foarte bună îngheţata, pentru că o făcea numai din lapte natural, nu din prafuri. Avea de toate felurile: de ciocolată, cu vişine caise, kiwi şi pepene galben. Foloseau fructe naturale. Îmi amintesc şi acum că inginerul care lucra acolo avea un obicei frumos: deschidea uşa fabricii şi-i chema pe toţi copiii din cartier, cărora le dădea îngheţată“, ne spune doamna o vecină.

Deşi businessul a început să „scârţâie” în 2006, când hala fabricii din cartierul Brătianu a fost golită de utilaje, activitatea firmei a fost suspendată oficial trei ani mai târziu. Acest lucru s-a întâmplat după o serie de controale a Direcţiei de Sănătate Publică, inspectorii stabilind că fabrica nu îndeplinea normele impuse de Uniunea Europeană.

După ce a abandonat afacerea cu îngheţată, Mircea Băsescu şi-a îndreptat atenţia spre procesarea cărnii de pui. El a preluat afacerea de la investitorii olandezi, care s-au retras, iar denumirea firmei din Agigea a fost schimbată din „Plusfood“ în „Fattoria Terrantica“. Firma avea, în 2013, peste 130 angajaţi, iar zilnic se prelucrau 26 de tone de carne. Fabrica producea de la cordon bleu de pui, şniţel de pui până la snack sau burgeri, 86 de produse diferite din carne de pasăre.

Peste 90% dintre produsele fabricate şi ambulate conform tuturor cerinţelor pieţei europene mergeau la export: în Italia, Anglia, Belgia şi Olanda. „Noi aveam certificat de export inclusiv pentru ţările arabe şi pentru trupele NATO“, spunea Mircea Băsescu.

Dar şi această afacere a fost sortită eşecului întrucât, spune Mircea Băsescu, Plusfood a fost vândută unei firme braziliene. „Nu am mai putut să ţin pasul cu ei pe piaţa europeană, întrucât brazilienii produceau mai ieftin, eu fiind nevoit să plătesc taxe vamale la importul de carne. Şi astfel, anul trecut am încetat activitatea fabricii“, spunea Băsescu. 

Livada de la Agigea

În ultimii ani, Mircea Băsescu îşi petrece aproape tot timpul în livada de peste 30 de hectare de teren din Agigea. Mare parte din livadă, al cărui teren se află în proprietatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti, este administrată de firma lui Mircea Băsescu în asociere cu Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa din Valu lui Traian.

În 2009, Mircea Băsescu a cumpărat de la staţiune 11.000 de puieţi de pomi fructiferi, pe care i-a plantat pe 22 de hectare. Cei mai mulţi sunt piersici, caişi, vişini şi cireşi.

basescu livada

Ulterior, a făcut gard la toate cele 30 de hectare, a adus două tractoare din SUA, a săpat trei puţuri la 60 de metri adâncime şi a montat trei pompe şi100 de kilometri de furtun pentru irigaţii cu picătura pentru toată suprafaţa fermei.

La livadă muncesc şase angajaţi permanent, iar în perioada culesului are muncitori sezonieri. „Anul acesta am reuşit să aducem oameni din Constanţa, dar acum doi ani am avut din Satu Nou, de la Medgidia“, spune Mircea Băsescu.

El achită 70% dintre cheltuielile cu livada şi dă staţiunii şi 30% din totalul vâzărilor de fructe, conform contractului.

Pe lângă livadă, Băsescu şi-a făcut un mic colt de rai şi a adus mai multe plante ornamentale din Italia, aproximativ 1100 de pomi şi arbuşti, inclusiv magnolie, pentru ca partenerul său să poată să le cerceteze.În 2013, din livadă s-au cules 80 de tone de fructe, în 2014, 50 de tone, iar în 2015 producţia s-a dublat, ajungând la 108 tone. Spune că cel mai rentabil este să creşti caişi.

Producţia de fructe o vinde la poarta livezii, la comercianţi. Şi-ar fi dorit să o dea la marile hipermarketuri, dar, spune el, condiţiile sunt restrictive şi se cer mulţi bani. 

Vă mai recomandăm:

Mircea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Traian Băsescu, despre condamnarea fratelui său la închisoare: „În continuare trebuie să respecte legea. Nu are nevoie de îmbărbătarea mea“

Afacerile lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: fabrică de îngheţată, carne de pui, livadă de pomi fructiferi

Misterele dispariţiei Petrolierului Unirea. Mircea Băsescu, ofiţerul 2: „Ruşii ne-au salvat. Mi-am luat banii din cabină şi alţii ascunşi în cutie şi am plecat“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite