FOTO Transformarea incredibilă a Constanţei şi a Mamaiei în decursul anilor. Fotografiile-document ale unui activist de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un activist de mediu a fotografiat Constanţa şi Mamaia de-a lungul anilor, înainte de Revoluţie şi după, iar rezultatul a fost arătat publicului într-o expoziţie în aer liber.

Sorin Belu (44 ani) de la Baricada Verde, cunoscut activist de mediu, a fotografiat Constanţa de-a lungul anilor, înainte de Revoluţie şi după, iar rezultatul a fost arătat publicului într-o expoziţie intitulată „Dezvoltare sau dezechilibru?“. 

Aceasta poate fi văzută, pentru început, în faţa Muzeului de Artă Populară din Constanţa. De la ora 18, până la 15 august, Sorin Belu expune şi explică trecătorilor ce s-a întâmplat cu spaţiile verzi din oraşul de la malul mării: au dispărut sub beton.

Constănţenii recunosc locurile care astăzi mai există doar în amintirile copilăriei sau ale tinereţii. Hotelul Continental ras de pe faţa pământului, falezele şi aleile din Mamaia şi Constanţa, bazinele cu apă şi statui din staţiune, copacii ornamentali (printre care erau şi cireşi japonezi) distruşi pentru a face loc unor construcţii haotice.

Activistul de mediu, care nu ratează nicio şedinţă de consiliu local unde se hotărăşte soarta urbei, a obţinut cu greu autorizaţia pentru expoziţia sa de pe domeniul public. „Mi-au spus că pe faleza Cazinoului m-aş suprapune cu alte evenimente, deşi o expoziţie foto nu deranjează pe nimeni - nu e muzică, nu e gălăgie. Dar când arăţi cât de mult s-a schimbat Constanţa în decursul anilor, şi nu în bine, evident că-i deranjează pe ei“.

Panourile expuse în faţa Muzeului de Artă Populară sunt privite cu tristeţe, cu nostalgie şi uneori cu bucurie de constănţenii care revăd locurile dragi, aşa cum arătau cândva. Turiştii se uită curioşi, iar unii taxează: „Constănţenilor aşa le trebuie, dacă au lăsat să se întâmple asta şi au votat ce au votat. Să trăiască acum din amintiri“. 

Ilustrată de la mare: Mamaia, aşa cum nu va mai fi niciodată Sursa arhiva personală Sorin Belu

image

Acestea sunt doar o parte din arhiva lui Belu, fotograf înrăit. El are de gând să continue şi în alte locuri expunerea fotografiilor făcute de el în decursul a zeci de ani. Comentariile sale scrise însoţesc fiecare fotografie în oglindă - atunci şi acum.

„E o tactică de pârjolire a locului: lasă bazinul cu apă, de exemplu, în mizerie, să colcăie broaşte şi vegetaţia murdară, apoi se colmatează, ei îl acoperă cu pământ, vezi, Doamne, să nu mai deranjeze vizual, olfactiv, auditiv, şi apoi betonează. Întâi este folosit ca parcare, apoi se dau autorizaţii de construire a imobilelor cu multe etaje. Primăria şi Consiliul Local Constanţa nu fac sistematizare, ci distrug oraşul sistematic“, a spus Sorin Belu de la Baricada Verde.

Edilii spun că n-au nicio vină că oraşul arată aşa, cu din ce în ce mai puţin spaţiu verde. „Cine a tăiat un copac a trebuit să replanteze alţii în loc. Oraşul trebuie să se dezvolte, s-au făcut investiţii în structura turistică, în cea urbană, a crescut exponenţial parcul auto, trebuie parcări, s-a folosit tot terenul disponibil, apoi să nu uităm de retrocedări, pe care a trebuit să le facem. Este firesc să se schimbe configuraţia peisajului. Noi zicem că este în bine. Încet-încet, lucrurile se vor vedea, planul de dezvoltare a oraşului este pe termen lung, nu se pot face toate lucrurile dintr-odată“, consideră reprezentanţi ai municipalităţii.

Fotografiile cu schimbările - în rău, de regulă - sunt disponibile la expoziţia din faţa Muzeului de Artă Populară (de la Lupoaică). Cele mai vechi dintre ele sunt scoase din arhiva internetului sau sunt vederi de la mare. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Apel pentru oprirea distrugerii spaţiului verde al Constanţei: „Uniţi salvăm Parcul Tăbăcărie“

Baricada Verde mută protestele în satele vizate de exploatarea gazelor de şist: „Ieşim din tranşee, mergem pe front“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite