FOTO Marea sărbătoare de la 13 iunie. „Sfântul minunilor“, Anton de Padova, este celebrat cu flori de crin la Bazilica catolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoare la catolici de 13 iunie Foto sfantul-anton.ro
Sărbătoare la catolici de 13 iunie Foto sfantul-anton.ro

În ziua de 13 iunie, catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Anton de Padova, considerat „sfântul minunilor“. La serbare iau parte credincioşi indiferent de cult, care se roagă la sfântul Anton. În această zi, Bazilica catolică Sfântul de Padova din Constanţa îşi celebrează hramul. Situată în zona peninsulară a oraşului, pe strada Nicolae Titulescu nr. 11 A, bazilica îşi aşteaptă enoriaşii cu flori de crin - simbolul sfântului minunilor.

„Sunt aşteptaţi pe parcursul zilei, între 1.500 şi 2.000 de credincioşi, de diferite confesiuni şi religii, pentru a se ruga la altarul Slăvitului Sfânt Anton de Padova, cunoscut de popor ca «sfântul minunilor»“, precizează monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea.

Momentul central al sărbătorii va fi Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de P.S. Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti, înconjurat de preoţi şi ieromonahi din Vicariatul Dobrogei şi de la Bucureşti, începând cu ora 18. La această Liturghie vor fi binecuvântaţi copiii şi vor fi sfinţite florile Sfântului Anton - crinii.

„Într-unul din sutele de acatiste depuse la altarul sfântului Anton de Padova, în aceste zile, este scris: «Sfinte Antoane, tu ai primit de la Dumnezeu darul de a-i ajuta pe cei nevoiaşi şi săraci. Ajut-o şi pe N să-şi procure pâinea cea de toate zilele. Vin cu toată încrederea la tine, Sfinte Antoane, şi te rog ca N să-şi găsească un serviciu potrivit şi să trăiască cinstit din munca ei. Nădăjduiesc că o vei ajuta. Voi stărui în rugăciune până când se va împlini! Amin».

Cine nu are o rugăciune de încredinţat mijlocirii puternice a «Sfântului minunilor»?“, dezvăluie preoţii catolici.

Cine a fost Sfântul Anton de Padova?

Sfântul Anton de Padova (Fernando Martins de Bulhões, 15 August 1195 - 13 Iunie 1231) a fost un preot catolic portughez, călugăr al Ordinului Franciscan. Pentru minunile înfăptuite a fost proclamat la 16 ianuarie 1946 drept Doctorul Bisericii. În calendarul catolic el este celebrat la data de 13 iunie, iar simbolul său este crinul.

Într-o condică de mărturii de la Bazilica catolică din Constanţa, preoţii au consemnat minunile trăite de credincioşi după ce s-au rugat la Sfântul Anton. Impresionant este că la ajutorul sfântului catolic au apelat nu doar creştini, ci şi musulmani. Mărturiile au fost date de oameni în faţa preoţilor.

Preoţii catolici mărturisesc, cu voia credincioşilor: „Soltana Ignat din comuna Mihail Kogălniceanu ne spune că în urmă cu 1 an şi jumătate a venit la Biserica Sfântul Anton pentru că avea proces la Curtea Supremă. Litigiu de muncă cu directorul I.A.S. Mihail Kogălniceanu care a oprit cartea de muncă, a falsificat anii. «Procesul a fost la Tulcea, am pierdut, trebuia să plătesc toate cheltuielile de judecată. Am venit cu lacrimi în ochi la Sf Anton. În scurt timp am primit toate drepturile, acum aştept să se execute hotărârea», a relatat femeia.

Gheorghe Costea din Medgidia, domiciliat pe strada Independenţei nr. 43, trebuia să fie supus unei intervenţii chirurgicale pe cord, iar medicii nu garantau reuşita acestei operaţii. În luna aprilie a anului 2008, el a venit la biserică pentru a cere ajutorul Sfântului Anton. A fost operat, iar la controlul medical de după operaţie, medicul i-a spus: „Cineva acolo Sus vă iubeşte“. „Operaţia a reuşit, iar Gheorghe se simte bine acum“, a scris preotul Vasile Ureche.

Sărbătoarea crinului la Constanţa - 13 iunie - Ziua Sfântului Anton de Padova considerat sfântul minunilor Foto sfantul-anton.ro

Ionica Dodiş din Constanţa, strada Valu lui Traian, a cerut să i se facă novena Sfântului Anton ca să i se înapoieze o sumă mare de bani şi bijuteriile furate din casă în urmă cu 3 ani. „În timpul primei novene toate au fost aduse înapoi chiar de cel care le luase“, arăta fostul monsenior Ştefan Ghenţa. Novena reprezintă acte de devoţiune pe care le împlineşte creştinul catolic timp de nouă zile la rând.

Lenuţa Girigan din Poarta Albă era disperată pentru că împrumutase 200.000.000 lei vechi lui Liviu şi Dana pentru o lună. Au trecut 4 ani, iar ei nici nu se gândeau să restituie banii femeii, cu toate că ea le ceruse asta de multe ori. „La scurt timp după ce am venit la Sfântul Anton, cei doi au venit şi mi-au spus că au probleme în casă… şi mi-au dat toţi banii“, a spus femeia.

Tănase şi Aurelia Chiriac din Dorobanţu erau supăraţi că fiul lor Ioan şi Luminiţa Daniela erau despărţiţi de 2 ani. Au venit la Biserica Sfântul Anton unde au cerut rugăciuni pentru împăcare. „Oamenii au venit apoi să mulţumească deoarece în decursul primelor 9 săptămâni, tinerii s-au împăcat şi sunt liniştiţi“, spun preoţii.

Gica Gurgu nu-şi găsea perechea şi a venit la Sfântul Anton, sfătuită de cineva. În prima serie de rugăciuni de 40 zile şi-a cunoscut alesul. Acum au o familie frumoasă, cu 2 copii şi casă.

Tătăroaica Mariman de pe strada Amurgului din Constanţa a participat la novene, iar în timpul celei de-a doua novene a recuperat ce pierduse.

Turcoaica Magie Curtie de pe str. Dionisie cel Mic era necăjită cu băiatul ei, care nu-şi găsea niciun rost. A urmat 9 săptămâni de rugăciune la Sfântul Anton. „Înainte de a se termina termenul, băiatul meu a primit serviciu, acum au cumpărat casă…“, era fericită femeia.

Vă mai recomandăm

FOTO Sărbătoarea crinilor: zona veche a oraşului Constanţa este plină de flori

FOTO Legenda urbană a Constanţei: Sfântul Anton de Padova, la care se roagă catolici, ortodocşi şi musulmani

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite