FOTO Campion european la arte marţiale, în timpul liber voluntar pentru copiii autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Ciorpec şi unul dintre copiii cu care lucrează FOTO Arhivă personală
Lucian Ciorpec şi unul dintre copiii cu care lucrează FOTO Arhivă personală

Copiii autişti primesc la Constanţa ajutorul important al unui grup de voluntari practicanţi de arte marţiale. Prin antrenamente fizice, copiii sunt învăţaţi să capete autonomie pentru a putea ieşi din carapacea autismului. Printre instructorii micuţilor se numără şi un campion european la Qwan Ki Do, Lucian-Andrei Ciopec. Tânărul de 25 ani este primul dobrogean deţinător al unui asemenea titlu, ce a fost obţinut recent în Elveţia.

Qwan Ki Do înseamnă „calea energiilor vitale“ - eschive rapide, tehnici de forfecare aplicate chiar la nivelul gâtului, tehnici de animale şi de arme tradiţionale, gimnastică energetică etc.

Pentru Lucian, calea s-a arătat în liceu, când a devenit voluntar la o fundaţie. La îndemnul unui prieten a intrat într-o sală de antrenamente, unde a rămas uimit de respectul care stă la baza artelor marţiale. „Iniţial aveam în gând schemele de prin filme, dar am constatat că acest sport este o şcoală de comportament. Aici competiţia este întâi de toate cu tine însuţi, este un mod de a te cunoaşte şi de a te înţelege. Apoi nu am făcut decât să urmez calea Qwan Ki Do-ului trasată de Huan Su Paul. E probabil cea mai bună decizie luată de mine vreodată“, spun Lucian.

Lecţii predate, lecţii învăţate

„Huan Su Paul“ este în traducere instructorul Paul Cojocaru, preşedintele Clubului Sportiv Guom Constanţa şi al Asociaţiei Sport pentru Autism Romania. El este cel care a pus bazele terapiei fizice 3C (Conştientizare - Coordonare - Concentrare) la copiii cu autism, pe care o face voluntar, împreună cu ucenicii săi. „În octombrie 2008 am început să lucrez cu copiii cu autism. Nu aveam idee ce înseamnă această boală. Dar am decis să mă implic în ajutarea lor când, invitat fiind la mai multe grădiniţe pentru a preda arte marţiale, am văzut cum micuţii cu autism erau daţi afară de la anumite ore să nu îi deranjeze pe ceilalţi“, relatează Paul Cojocaru, pionierul acestei terapii.

Acum, copiii autişti pregătiţi de instructori fac progrese uimitoare pentru condiţia lor, când orice gest neînsemnat este o mare victorie. Prin antrenamente, micuţii sunt învăţaţi să îşi depăşească barierele impuse de boală. Iar de la ei, instructorii voluntari au învăţat că minunile se petrec lângă noi. După luni de antrenament, copiii autişti reuşesc să ducă la bun sfârşit exerciţii fizice în care îşi coordonează mişcările.

„Acum câteva zile am asistat la o minune. Andrei, un băieţel de 12 ani, văzând că un copil cu aceeaşi problemă nu reuşeşte să execute mişcările de încălzire, Într-un mod absolut voluntary a mers la el şi l-a ajutat să lucreze, exact cum procedăm noi. Andrei a conştientizat nu doar dificultatea lui, ci şi a unui coleg, a altei fiinţe, de care în general autiştii nu sunt legaţi“, explică Lucian.

Alt copil, Răzvănel, cel mai micuţ cu care am lucrat vreodată, avea 3 ani când a intrat prima dată în sală de sport a Şcolii nr. 28, unde lucrăm noi cu micuţii noştri prieteni. În 8 luni de antrenament în Terapia 3C, Răzvan a reuşit să ajungă de la 10-15% la 70% din potenţialul psihomotor pe care trebuie să-l aibă la vârsta lui... Iniţial, Răzvan nu avea contact vizual, realiza exerciţiile cu ajutor total, nu era atent la sarcina pe care o avea de făcut şi nu o conştientiza, fiind uşor distras de diverşi stimuli.

Acum este atent la exerciţiul pe care îl lucrează şi este conştient de context. Poate imita exerciţiile ce implică braţele, cu minimum de suport din partea adultului, fiind atent la exerciţiu. A căpătat mai multă încredere în sine şi este mai motivat să finalizeze sarcinile propuse. Răzvan poate parcurge acum în mod independent traseul de lucru; atunci când cade de pe bârnă, se urcă singur la loc şi continuă până ajunge la finalul traseului. Şi ce bucurie mai mare poţi avea pe partea de voluntariat decât să vezi că după luni de eforturi susţinute de o echipă întreagă, apar rezultate de acest gen“, explică Lucian.

Eram sus, pe podium, iar imnul României era cântat pentru noi, în Elveţia. Am fost mândri că suntem români! Lucian-Andrei Ciopec

Lucian Ciopec a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiintele Educaţiei si un Masterat în Psihologie Militară, la Universitatea Ovidius Constanţa. Acum este instructor de arte marţiale, iar visul lui este legat în continuare de copii: „Sper ca terapia pe care o practicăm noi cu succes, la Asociaţia Sport pentru Autism Romania, să ajungă în întreaga lume. Şi sper să repet experienţa din Elveţia, când am auzit imnul României cântat pentru echipa mea. Pentru 1 minut, timpul s-a oprit în loc. Eram acolo sus, pe podium, mândri că suntem români“.

Cum a ajuns acolo? Cu multă muncă. În mai 2012, constănţeanul s-a clasat pe locul 1 la probă de luptă pe echipe la Campionatul Naţional de la Ploieşti. În aprilie 2013 a obţinut bronzul la probă tehnică, individual, în Cadrul Campionatului Naţional de la Român. Apoi a fost selecţionat în Lotul Naţional şi după două luni de cantonamente săptămânale a participat la Campionatul European de Qwan Ki Do, din 25-26 octombrie 2013, de la Wettingen - Elveţia. Delegaţia României a obţinut locul 2 pe naţiuni la medalii, iar echipa din care a făcut parte Lucian a urcat pe podium pe primul loc la proba de luptă.

După 10 ani de voluntariat, după ani de lucrat cu sine şi cu copii, Lucian pune progresul său şi al ucenicilor săi pe seama sportului. „Cea mai mare bucurie pentru mine în timpul antrenamentelor este să îi văd zâmbind, atunci ştiu că le place ceea ce fac şi că vin cu drag. Fiecare antrenament este o victorie pentru ei, fiecare tehnică învăţată este un succes, şi într-o lume a tehnologiilor, ei au şansa să facă sport, să nu fie legaţi de un iphone sau de vreo tabletă. Sportul înseamnă sănătate, e cea mai importantă lecţie învăţată de cei mici.

În voluntariat emoţii şi sentimente te încearcă zilnic, fie supărare pentru faptul că nu reuşim să trecem peste anumite obstacole, fie bucurie deosebită, dată de faptul că un copilaş a reuşit cu ajutor să îşi depăşească condiţia prezenţa, îndreptându-se spre ce numim noi «normalitate», şi vă rog să mă credeţi că micuţii autişti ştiu să mulţumească pentru efortul depus alături de ei“.

Un tip antrenat să se autocontroleze la perfecţie are totuşi emoţii destule. Dar nu pentru sine. „Deşi antrenamentele în arte marţiale sunt dure şi au menirea de a ne căli şi interior, şi exterior, există momente în care simţim cu toată fiinţa noastră emoţiile. Un astfel de moment este examenul, şi aici mă refer la examenul elevilor mei, pentru care am emoţii mai mari de fiecare dată şi pentru fiecare în parte decât dacă aş susţine eu examen în acel moment, acela e momentul adevarului, momentul în care ei trebuie să arate că au progresat, şi trebuie să îndeplinească această sarcină sub presiunea emoţiilor şi a publicului“.

Ajutându-i pe ceilalţi, te ajuţi pe tine Lucian-Andrei Ciopec

Un sfat de la Lucian: nu renunţaţi pe drumul spre împlinirea viselor şi credeţi în ele indiferent de obstacolele întâlnite. Şi ajutaţi-i pe cei din jur!

„Maestrul Fondator al Qwan Ki Do-ului mereu ne aminteşte: «Drumul e lung, rădăcinile sunt amare, dar fructele sunt dulci». Iar Tao Su Teodor Nica, centură neagră 5 Dang, unul din antrenorii Lotului Naţional are o vorbă: «Reuşita este dată şi de numărul de încercări». Eu la rândul meu am învăţat să dăruiesc, am învăţat că fiecare om merită o şansă, am învăţat că putem progresa cu toţii fără a exista competiţie. În lumea Qwan Ki Do-ului, ajutându-i pe ceilalţi, te ajuţi pe tine. Am oameni minunaţi în jurul meu, fără oameni nimic nu ar avea nici o valoare. Sunt mândru că sunt român! Asta pentru că avem multe valori în societate, sper să le şi apreciem la adevărata valoare“.

Vă mai recomandăm

Paul Cojocaru face sport voluntar cu micuţii autişti

FOTO De la Valu lui Traian, la Crystal Palace Ballrooms. Ea este Bianca Sadoschi, Voluntara Anului 2012

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite