Excursii pe bani publici. Doi funcţionari ai statului, acuzaţi că au inventat „comisionul“ cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seminarii DGA la sediul SPIT Constanţa                                            FOTO Facebook SPIT
Seminarii DGA la sediul SPIT Constanţa                                            FOTO Facebook SPIT

DNA a investigat un caz în care doi funcţionari ar fi cheltuit bani publici pentru cursuri de formare profesională inexistente. Mai mult, s-au dat chiar si diplome care să certifice participarea la aceste aşa-zise cursuri. Procurorii spun că, de fapt, a fost doar o „excursie” pe banii contribuabililor.

La Tribunalul Constanţa va începe judecarea procesului în care mai mulţi funcţionari publici sunt acuzaţi că au încheiat şi derulat fictiv două contracte de formare profesională. Mai mult, angajaţii Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa (SPIT) au primit diplome care atestă că ar fi participat la cursuri care în realitate nu s-au ţinut.

DNA Constanţa a trimis-o în judecată pe Virginia Uzun, fost directoar SPIT Constanţa, alături de alte două angajate ale instituţiei, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare.

În acelaşi dosar este trimis în judecată şi Bogdan Andrei Coronea, preşedintele unei asociaţii care a încheiat contractele de formare profesională cu SPIT Constanţa. Coronea, care în perioada respectivă era şi angajatul unei instituţii guvernamentale, Institutului Naţional de Administraţie (INA), este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la abuz în serviciu şi delapidare.

„O excursie” în loc de cursuri

Conform rechizitoriului DNA, între SPIT Constanţa şi Asociaţia „Consiliul pentru Promovarea Formării Profesionale” au fost încheiate două contracte în lunile noiembrie şi decembrie 2017 având ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanţa, în condiţiile în care Asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională”, spun procurorii.



Primul curs, „Debitorul în procedura insolvenţei”, trebuia să se ţină cu 12 angajaţi ai SPIT în perioada 2-5 noiembrie 2017 la o pensiune din judeţul Alba. Pentru aceasta SPIT a plătit încă de pe 31 octombrie suma de 31.500 de lei asociaţiei condusă de Bogdan Coronea, „în contextul în care serviciul nu fusese prestat (nici atunci, nici ulterior), deoarece nu existase un formator, un sport de curs şi un program de formare profesională elaborate de formator, conform contractului”, spun procurorii.

Ceea ce s-a realizat în realitate a fost „o excursie” în localitatea Cetatea Albă, plătită din bani publici, în care funcţionarii au beneficiat de transport, cazare şi masa la o pensiune. Cei 12 angajaţi SPIT s-au plimbat până în judeţul Alba, unde au stat doar două nopţi din cele patru care ar fi trebuit alocate evenimentului.

Al doilea curs, „Abilităţi de organizare şi leadership”, în valoare de 4.500 lei, ar fi trebuit să se organizeze pe data de 18 decembrie 2017 la sediul SPIT din municipiul Constanţa, pentru un număr de 18 angajaţi. Şi de data aceasta, procurorii susţin că seminarul nu a avut loc, neexistând un trainer sau formator care să elaboreze un program, să pună la dispoziţie suport de curs. Pe 21 decembrie, SPIT plăteşte aşa-zisele servicii de formare profesională.

În schimbul banilor, Asociaţia condusă de Bogdan Coronea a emis certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru directoarea Virginia Uzun).

„Comision” cu cardul asociaţiei

Din prima sumă plătită de instituţia publică, 9.500 de lei s-au întors la directoarea SPIT Constanţa. Procurorii arată în rechizitoriu că Bogdan Coronea i-a dat Virginiei Uzun cardul bancar aferent contului curent al asociaţiei „pentru ca aceasta să retragă şi să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 de lei.”

Retragerile au avut loc în perioada 2 – 7 noiembrie 2017 de la diferite aparate ATM, creându-se astfel un prejudiciu patrimoniului Asociaţiei.

„Suntem nevinovate”

Atât Virginia Uzun (foto dreapta), cât şi Bogdan Coronea susţin că nu fac declaraţii atâta timp cât dosarul este pe rolul unei instanţe. De altfel, toţi inculpaţii au preferat să nu facă declaraţii nici în faţa anchetatorilor în faza de urmărire penală. „Nu pot comenta actele dintr-un dosar aflat pe rolul instanţei, însă nu am săvârşit nicio infracţiune. Sunt absolut convinsă ca justiţia îmi va da dreptate şi se va dovedi că atât eu cât şi colegele mele suntem nevinovate”, a declarat pentru „Adevărul” Virginea Uzun.

De asemenea Bodgdan Coronea, care la data încheierii contractelor cu SPIT Constanţa era nu doar preşedinte al unei Asociaţii, ci şi expert superior în cadrul Institutului Naţional de Administraţie – Centrul teritorial de formare continuă pentru administraţia publică Constanţa, a declarat că nu se afla în stare de incompatibilitate.

Toţi cei implicaţi în dosar au fost suspendaţi din funcţiile pe care le deţineau în cadrul instituţiilor de stat imediat după trimiterea dosarului în instanţă.

SPIT Constanţa FOTO Călin Gavrilaş
Virginia Uzun

Pe aceeaşi temă:

Zanfir Iorguş, fostul primar al Mangaliei, condamnat în primă instanţă. Ce acuzaţii îi aduc procurorii DNA

Decanul Facultăţii de Teologie din Constanţa, achitat în primă instanţă. Este acuzat de fals intelectual





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite