Destinul unui jurnalist-erou: un faimos reporter premiat cu Pulitzer a murit la datorie în război
0Războaiele Mondiale au avut eroi nu doar printre soldaţi, ci şi printre ziarişti. Cel mai popular corespondent de război a fost, în cel de-Al Doilea Război Mondial, jurnalistul Ernest „Ernie“ Pyle, ucis în bătălia Pacificului de la Okinawa.
Cel mai popular corespondent de război a fost jurnalistul american Ernest Taylor Pyle (3 august 1900 - 18 aprilie 1945). În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ernie Pyle - cum era alintat de publicul său - a făcut relatări pentru lanţul de ziare aparţinând companiei Scripps-Howard. În anul 1944, cu numai un an înainte de moartea sa prematură, Pyle a fost răsplătit cu Premiul Pulitzer pentru reportajele sale de pe linia frontului. „Nimeni n-a scris mai bine decât el povestea soldatului de rând, a luptătorului american. Toţi ar trebui să-i fim recunoscători“, spunea preşedintele Harry Truman.
Omul de rând era, de fapt, subiectul preferat al jurnalistului Ernest Pyle. A cutreierat America scriind povestea oamenilor simpli de la ţară şi a locurilor în care aceştia îşi duceau traiul. Cu acest stil direct i-a cucerit, de pe front, şi pe cititorii care urmăreau ce fac trupele americane din Europa şi din Pacific.
Ernest Pyle avea pentru Armată o veche afinitate. La 17 ani se înrolase în Marina americană şi luptase în Primul Război Mondial timp de 3 luni, până când acesta a luat sfârşit. S-a înscris apoi la universitatea din Indiana, stat din care provenea. Aici a venit în contact cu presa, lucrând la editarea ziarului studenţesc. Meseria l-a prins atât de tare, încât a abandonat studiile pentru a deveni ziarist cu normă întreagă. După trei luni făcea saltul cel mare obţinând o slujbă la Washington Daily News, unde a ajuns director editorial. Sarcinile administrative l-au forţat să ia o pauză de la scris, ceea ce l-a determinat în cele din urmă să-şi dea demisia pentru a pleca într-o lungă călătorie prin America alături de soţia sa.
Doi ani a durat aventura soţilor Pyle, dar dorul de presă l-a făcut să se întoarcă la ziar. Se lansează în studierea domeniului aviatic, ceea ce îl face să devină extrem de cunoscut printre aviatori. Dar nu avea talent doar la articole de specialitate, ci şi la cele de vacanţă. Bineînţeles, toate erau construite în jurul oamenilor şi locurilor neobişnuite cu care se întâlnea în documentare.
Până la intrarea în Al Doilea Război Mondial, Ernie Pyle a semnat o rubrică zilnică, dar luptele de pe front l-au atras ca un magnet, ştiind că trebuie să ajungă unde bătălia era mai mare: în tranşee, printre soldaţi. Perspectiva personală din care a abordat corespondenţa de război, ferindu-se de clişeele seci ale mişcărilor de trupe şi ale declaraţiilor oficialilor, l-au făcut celebru.
Ernie Pyle, în mijlocul soldaţilor americani în Al Doilea Război Mondial Sursa foto mediaschool.indiana.edu
„Ultima rămăşiţă de confort a dispărut. De acum dormi în saltele rulate în corturi mici. Te spelci când şi unde poţi. Îţi cari mâncarea în spate atunci când lupţi. (...) Când trupele noastre au pus piciorul în Africa de Nord, au trăit patru zile fără pături, dormind doar câteva ore pe pământ. Oameni pe care abia i-ai întâlnit îţi întind o bucăţică de hârtie cu adresa lor de acasă rugându-te să le scrii familiilor lor, în caz că ceva li se întâmplă. Lovind primul, lovind ca să ucizi e tot ce contează acum “, scria corespondentul de război Ernie Pyle la 1 decembrie 1942, în articolul intitulat „Să ucizi e tot ce contează“.
Corespondentul de război Ernest Pyle a murit la datorie, ca un soldat-erou, în bătălia de la Okinawa, doborât de o mitralieră japoneză. Glonţul mortal l-a lovit în tâmpla stângă, imediat sub cascheta metalică. A fost înmormântat în ţinută militară, cu cascheta pe cap, decorat cu Inima Purpurie, o rară distincţie acordată civililor de Preşedinţia SUA. Soţia lui, Geraldine, a murit în acelaşi an în care şi-a pierdut bărbatul pe front.
Ernie Pyle se odihneşte în Cimitirul Naţional al Eroilor de Război din Honolulu. Instituţiile de presă, de învăţământ şi militare din Statele Unite ale Americii onorează activitatea lui Ernie Pyle prin fundaţii, site-uri, monumente şi bibliotecă dedicate eroului de război-jurnalist decorat.
Ernest Pyle, eroul-corespondent de război american Sursa foto mediaschool.indiana.edu.
Pe aceeaşi temă: