Desfătare ca în Imperiul Roman. Cu ce se răsfăţau nobilii gurmanzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţete culinare de toate felurile, fanteziste, extravagante sau dimpotrivă foarte simple, sunt cuprinse în colecţia lui Apicius, un nobil roman faimos pentru stilul său opulent de viaţă. Când n-a mai fost bogat, Marcus Gavius Apicius s-a sinucis, în culmea gloriei sale controversate.

Vinul de trandafiri şi de viorele este una dintre delicatesele recomandate în reţetele romane ale lui Apicius.

Se cos în formă de şirag petalele de trandafiri, după ce în prealabil li s-a îndepărtat partea albă şi se cufundă în vin cât mai mult posibil pentru a rămânea în el 7 zile. Procedura se repetă, iar după al treilea şirag de petale care a stat 7 zile în vin, vinul se strecoară şi i se adaugă miere, iar vinul de trandafiri este gata. La fel se procedează pentru a obţine vinul de viorele. „Aveţi mare grijă să folosiţi petale uscate de rouă, de cea mai bună calitate“, sfătuieşte autorul cărţii de reţete.

Apicius are chiar şi o reţetă de vin de trandafiri fără trandafiri: „Într-un butoi de must nefermentat se pun frunze verzi de chitru, aşezate într-un coşuleţ din frunze de palmier, iar după 40 zile se scot. Dacă este necesar se adaugă miere şi se foloseşte în chip de vin de trandafiri“.

Gurmandul roman dă sfaturi despre cum să recunoşti mierea falsificată: „Se înmoaie în miere un fitil şi se aprinde. Dacă este bună, ia foc“.

Pentru dulciuri, Apicius recomandă reţete extrem de simple. Una este deliciul din bucăţi de pâine înmuiate în lapte, fripte în ulei, unse cu miere. Alta se face din curmale fără sâmburi care se umplu cu nuci sau piper pisat, se presară cu sare deasupra şi se prăjesc în miere friptă.

Lui Apicius i se atribuie realizarea acestei cărţi de reţete care datează din vremea romanilor. Cronicarii au relatat că Marcus Gavius Apicius era un nobil din Imperiul Roman, faimos pentru stilul opulent de viaţă, pentru mâncărurile extravagante, numele lui devenind sinonim cu excesul. Asta i-a atras sfârşitul, Apicius preferând să moară decât să fie sărac. Nobilul s-a otrăvit, în plină controversă a gloriei sale.

Cartea „Arta culinară“ a fost reeditată în ediţie bilingvă de Editura Albatros în anul 2003, în traducerea lui Theodor Georgescu. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Conditum paradoxum, cel mai gustos vin fiert. Care sunt secretele aromatei băuturi moştenite de la romani

Reţetele celui mai mare bucătar al Imperiului Roman. Cum se gătea în urmă cu 2.000 de ani puiul cu năut

Desfrâul culinar acum 2.000 de ani. Cum foloseau romanii pana de păun pentru a putea îngurgita porţii uriaşe de mâncare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite