De un deceniu, faleza din Costineşti reprezintă un pericol. „E statul român pregătit să rişte viaţa turiştilor?”
0Zeci de metri din faleza Costineştiului sunt în pericol de prăbuşire. Problemele au apărut în urmă cu zece ani, iar de atunci situaţia se agravează încontinuu. Ministerul Mediului, cel care administrează faleza, spune că ştie situaţia.
În anul 2012 au avut loc ultimele lucrări provizorii de stabilizare a ţărmului mării în zona falezei Costineşti. Doar că, după acel moment, starea acesteia s-a agravat, mai ales după iarna 2018/2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilităţii întregii faleze şi a construcţiilor din zonă.
Localnicii arată că în ultimii ani au loc dese alunecări şi prăbuşiri ale falezelor, în contextul nerealizării de urgenţă a lucrărilor de stabilizare.
„Am solicitat Ministerului Mediului intervenţii urgente pe faleză deoarece există pericolul prăbuşirii acesteia, putând antrena chiar şi afectarea căilor de comunicaţii – stradă, reţele de alimentare cu energie electrică, canalizare, apă. Fenomenul de cedare a lucrărilor de consolidare a falezei este unul progresiv şi continuu, proces accentuat şi de faptul că pe anumite tronsoane nu mai există practic plajă, iar valurile se sparg direct în faleză”, explică Mugurel Călin, consilier local al comunei Costineşti.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a realizat, în urmă cu patru ani, un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planşele de beton, care au rol de susţinere, să se disloce şi să se prăbuşească. Doar că, având acest studiu, statul român nu a alocat bani pentru lucrări de intervenţie.
Faleza din Costineşti foto: Mugurel Călin
Garduri ignorate de turişti
Ministerul Mediului susţine că cei de la Apele Române au instalat garduri metalice care să interzică accesul dintr-o direcţie în zona periculoasă a falezei Costineşti. Din cealaltă parte, orice persoană poate intra liniştită. Au făcut lucrul acesta şi în ceilalţi ani, iar realitatea a demonstrat că sunt destui turişti care ignoră avertismentele şi fac plajă în zona aceasta.
„Mulţi turişti se aventurează sub plăcile şi grinzile grele de sute de kilograme pentru a se scălda sau a se feri de soare în sezonul estival. Este statul român pregătit să rişte viaţa cetăţenilor ei şi distrugerea proprietăţilor lor când ar fi putut, atât de simplu, să le salveze?”, se întreabă consilierul local.
Faleza din Costineşti foto: Mugurel Călin
Acesta a solicitat celor de la Ministerul Mediului mai multe explicaţii şi chiar le-a cerut să meargă la faţa locului. A primit răspunsul că instituţia cunoaşte situaţia şi recunosc că pe o porţiune a falezei Costineşti există pericolul de accidentare. „Subliniem faptul că în prezent lucrările de consolidare a falezei, între strada Azurului şi strada Grigore Berindei, se află în pericol iminent de cedare, aspect ce va conduce la afectarea masivului de pământ şi a zonei limitrofe acesteia (căi de comunicaţii - strada, reţele de alimentare cu energie electrică, canalizare, apă, etc.)”, a transmis Ministerul Mediului.
O soluţie pentru repararea falezei va exista doar atunci când vor începe lucrările de reducere a eroziunii costiere, adică de lărgire a plajelor. Numai că, nici un constructor nu a participat la licitaţia de atribuire a contractului de execuţie. Licitaţia va fi reluată, dar toate aceste amânări şi proceduri fac ca în acest sezon estival gardurile să reprezinte singura intervenţie a statului român pentru evitarea unor accidente.
Din punct de vedere tehnic, atunci când lucrările vor începe, structura falezei actuale va fi dezafectată şi se va interveni pentru stabilizarea şi consolidarea acelei porţiuni de faleză.
Faleza din Costineşti foto: Mugurel Călin
Plaje lărgite şi la Costineşti
Prin proiectul de reducere a eroziunii costiere, Apele Române au reuşit să lărgească cu zeci de hectare de nisip plajele din Mamaia şi Mamaia Nord. Acum, se lucrează în zona Eforie, iar proiectul de reducere a eroziunii costiere va continua în sudul litoralului.
În Costineşti, se vor executa, atunci când un constructor va câştiga licitaţia publică, lucrări de protecţie costieră pe o lungime de 2.550 de metri (între zona Epava şi Hotel Forum). Plajele vor fi lărgite cu lungimi cuprinse între 70 şi 100 de metri şi se vor amenaja şapte diguri de piatră pentru reţinerea sedimentelor.
Mugurel Călin pe faleza din Costineşti foto: Mugurel Călin
„Vă comunicăm că, independent de voinţa ABA Dobrogea Litoral, nu s-a putut semna contractul (din cauza faptului că nicio ofertă nu a răspuns solicitărilor caietului de sarcini). În prezent suntem în faza de a relua întreaga procedură şi estimăm republicarea documentaţiei în săptămâna 02-06 mai 2022. Estimăm ca până la sfârşitul anului 2022 să semnăm contractul de lucrări şi astfel să putem implementa în condiţii optime lucrările prevăzute pentru protecţia costieră în zona Costineşti”, transmit cei de la Ministerul Mediului.