Fenomenul OZN la Constanţa. Cea mai interesantă relatare vine de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Era în toamna anului 1988

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa FOTO Adevărul Constanţa
Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa FOTO Adevărul Constanţa

De la Constanţa vine una dintre cele mai interesante cercetări din domeniu, cu atât mai valoroasă cu cât a fost efectuată în prezenţa unui număr mare de martori cu înaltă calificare.

Asociaţia pentru Studierea Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN), al cărei preşedinte fondator este Ion Hobana, a adunat toate relatările credibile ale unor martori care au experimentat observarea unui OZN pe teritoriul ţării noastre sau chiar dincolo de graniţe.

De la Constanţa vine una dintre cele mai interesante cercetări din domeniu, cu atât mai valoroasă cu cât a fost efectuată în prezenţa unui număr mare de martori cu înaltă calificare. Evenimentul este relatat de Emil Străinu, în cartea sa „Fenomenul OZN şi serviciile secrete“, fiind redat pe site-ul ASFAN.

„Într-o zi din luna octombrie 1988, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din apropiere de Constanţa a avut loc una dintre cele mai interesante observaţii OZN din ţara noastră, cu atât mai interesantă cu cât a fost efectuată în prezenţa unui mare număr de martori cu înaltă calificare.
 
Pe aeroport se desfăşura programul normal de decolări şi aterizări ale avioanelor civile, când, la ora 14.14, staţia radar care deservea aerodromul a semnalat turnului de control şi punctului de conducere a zborului că pe direcţia nord-sud se deplasează, la altitudinea de 7.000 de metri şi cu o viteză de 11.000 km/h un „obiect-tinta”, format din mai multe „obiecte-elementare”. Viteza aceasta a fost confirmată şi de personalul a trei curse de pasageri aflate în trafic, ca şi de alte staţii radar, între care cele de pe radarul de bord a două avioane decolate de pe o navă rusească aflată pe Marea Neagră.
 
Apariţia fusese semnalată de radare atunci când se afla la 456 km de Mihai Kogălniceanu. La scurt timp după aceea ea a trecut pe verticala aeroportului, iar după alţi 60 de kilometri a dispărut undeva în neant. Ea a fost vizibilă şi de la sol, atât vizual cât şi prin aparate optice, timp de 8-12 secunde, că o formaţie de 7-9 obiecte strălucitoare, o formaţie strânsă, în formă de „V” după anumiţi martori.

Unii dintre aceştia au remarcat că obiectele, care se puteau observa separat, aveau lumini multicolore, deosebit de vii şi curate, neinvaluite în halouri. În timpul evoluţiei s-a auzit un zgomot de înaltă frecvenţă, dar sunetul a fost apreciat că avea şi o anumită muzicalitate, de nereprodus dar plăcută auzului. Nu s-au observat perturbaţii radioelectronice.
 
S-a încercat fotografierea fenomenului cu o fotomitralieră, dar rezultatele au fost nule, developarea filmului nerelevand nimic, ca şi cum filmul nu ar fi fost expus.
 
Merită o menţiune faptul că la data incidentului pe aerodromul militar se găseau şi membri ai unor grupe de studiu de la Academia Militară Tehnică şi de la Academia de Înalte Studii Militare, din specialităţile aviaţie şi apărare antiaeriană, care participau la un exerciţiu militar demonstrativ. Specialiştii au fost unanimi în a sublinia că aceste obiecte nu puteau avea o origine terestră.
 
Fenomenul a fost văzut şi pe radarurile de bord ale mai multor avioane militare. Un avion a fost chiar scos pentru interceptare. El nu s-a putut angaja să urmărească intruşii, deşi era în forţaj, datorită vitezei insuficiente. Nu uităm că recordul mondial de viteză al unui avion pilotat era pe atunci de 3500 km/h. De altfel, la scurt timp după contactul realizat cu radiolocatorul de bord, pilotul avionului a pierdut ţinta.

La o întâlnire avută în 2009 la ASFAN, cosmonautul Dumitru Prunariu a rememorat şi el acest incident de la baza militară Kogălniceanu, subliniind că viteza formaţiei de obiecte strălucitoare care se deplasau către largul mării era imposibilă pentru orice avion sau rachetă. El a mai declarat că raportul privind acest incident OZN inexplicabil a rămas îngropat în arhive, fără să mai fie scos vreodată la iveală.“

image

OZN deasupra lacului Siutghiol din Constanţa FOTO ASFAN

Ultima relatare de la Constanţa datează din 2012

Un alt caz s-a petrecut în luna septembrie 2012, în zona lacului Siutghiol din Constanţa. O persoană, D.F., a făcut mai multe fotografii artistice în aer liber. Pe una dintre fotografii apare un obiect ciudat (vezi decupajul de mai sus), deşi în momentul fotografierii nu a fost remarcat nimic pe cer. De asemenea, nici în fotografia precedentă, realizată cu doar două secunde înainte, în imagine nu apare respectivul obiect.“

Vă mai recomandăm

Relatarea uluitoare a unui dobrogean: „Am fost răpit de extratereştri“

Bărăganul, vizitat de un OZN. Povestea apariţiei misterioase din 23 august 1984 de la baza militară Alexeni

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite