Clotilde Armand a petrecut Ziua Naţională cu familia, la Constanţa: „Este primul meu 1 Decembrie ca româncă“
0Clotilde Armand, franţuzoaica pe care România a adoptat-o oficial în acest an a serbat prima ei Zi Naţională din postura de cetăţean român, la Constanţa.
Clotilde Armand a venit însoţită de familia ei la întâlnirea cu constănţenii, care a debutat în seara de joi, 1 Decembrie, la Harta arheologică din centrul oraşului şi a continuat la cafeneaua Strings de pe Bulevardul Ferdinand.
„Acesta este primul meu 1 Decembrie ca româncă. Şi o spun cu mândrie“, a mărturisit Armand, îmbrăcată în ie tradiţională, oamenilor veniţi să o cunoască.
Toată ziua de 1 Decembrie, Clotilde a făcut un periplu în judeţul Constanţa, în comune ca Tortomanu sau Seimeni, cunoscând oameni simpli de la ţară cărora le-a povestit de ce a ales ea să devină cetăţean român. Aceasta este şi ideea cărţii sale recent lansate la Târgul Gaudeamus din Bucureşti, în care politiciana USR îşi dezvăluie viaţa. Armand relatează în biografia „Am ales România. Povestea mea“, apărută la Editura Humanitas, cum a luat contact cu Europa de Est graţie soţului ei, Sergiu Moroianu, unul dintre matematicienii străluciţi ai României, pe care l-a cunoscut în timpul studenţiei de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, Statele Unite ale Americii.
Împărtăşind aceleaşi valori de familie, cei doi au ales să se stabilească în România, ţară pe care Sergiu Moroianu nu concepea să o părăsească. Franţuzoaica vorbeşte deschis despre diferenţele majore dintre România şi Franţa. Pe unele le căuta de mult ca individ, de altele a fost frapată, cu unele s-a obişnuit, iar pe restul încearcă să le schimbe, nu doar din postura de voluntar, ci şi de politician.
După frământări şi lovituri care ar doborî orice cuplu, marcaţi de pierderea a doi dintre cei şase copii ai lor în accidente tragice petrecute în Franţa (o ţară „ultrasecurizată“, cum spune ea), Clotilde Armand şi Sergiu Moroianu au decis să-şi crească aici copiii, în lumea care şi-a păstrat candoarea, dar care nu ştie încă să se preţuiască destul.
Armand a motivat că a intrat în lupta electorală pentru că poate contribui la schimbarea de care este nevoie: o altfel de politică făcută de oameni curaţi, într-o altfel de Românie nedominată de corupţie. Ea nu participă la alegerile parlamentare din 11 decembrie, păstrându-şi calitatea de consilier al Sectorului 1 Bucureşti, dar a explicat miza Uniunii Salvaţi România.
„Noi, fiecare, suntem profesionişti competitivi în domeniile noastre de activitate. Avem meserii la care ne vom întoarce după două mandate. Dar ei, politicienii de profesie, nu ştiu să facă nimic. Se ocupă numai cu corupţia, în afară de asta nu şi-ar găsi nimic de lucru“, a arătat Clotilde Armand.
Clotilde Armand la întâlnirea cu susţinătorii USR de la Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Ea a explicat şi de ce USR nu a reuşit să depună liste complete de candidaţi la parlamentare. „Oamenii noştri vor să îşi practice meseria, să îşi continue cariera, nu fac din politică un scop în sine. La alţii este bătaie pe locuri. Noi nu suntem PSD sau PNL, ei reprezintă sistemul pe care noi vrem să-l schimbăm. Nu negociem cu ei“, a precizat Armand.
Clotilde Armand a menţionat că aleşii USR vor rămâne la fel de implicaţi în proiectele comunitare, pentru că activitatea lor civică de până acum a demonstrat că ei nu se vor schimba. USR speră la un scor onorabil la scrutinul din 11 decembrie, care „să facă diferenţa“ în viitorul Parlament.
În ultima săptămână de campanie electorală, la Constanţa va veni şi Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România.
Pe aceeaşi temă:
Dacian Cioloş: Sunt hotărât ca împreună cu PNL şi USR să construiesc o guvernare responsabilă