Ce spune Biblia despre consumul de alcool. Pedeapsa care-i aşteaptă pe beţivi pe lumea cealaltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arviha Adevărul
FOTO Arviha Adevărul

Iisus a transformat apa în vin la nunta din Cana Galileei, iar Noe, după potop, a sădit viţă de vie. Vinul este folosit şi în cultul Bisericii, dar, cu toate acestea, în Biblie sunt multe locuri unde consumul de alcool este condamnat.

Imediat după potop, Noe a sădit viţă de vie, iar Iisus a făcut prima minune, la cererea Maicii Domnului, transformând apa în vin la nunta din Cana Galileei. Sunt două exemple din Biblie (atât din Vechiul Testament, cât şi din Noul Testament).

Sfânta Scriptură nu condamnă consumul moderat de alcool, ci excesul care duce la tulburarea minţii şi pierderea controlului.

În Cartea Psalmilor (102,16) se arată unul dintre efectele consumului de alcool: „vinul veseleşte inima omului”, iar în Noul Testament, Apostolul Pavel îi scrie lui Timotei: „De acum nu bea numai apă, ci foloseşte puţin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni” (1Timotei 5,23).

În schimb, tot Scriptura atrage atenţia asupra efectelor înşelătoare pe care le poate avea consumul de alcool. În cartea Proverbelor (20, 1) este scris că „vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept”.

Consumul exagerat de alcool care duce la beţie este condamnat, apostolii recomandându-le primilor creştini să aibă mare grijă. „Şi nu vă îmbătaţi de vin, în care este pierzare, ci vă umpleţi de Duhul”, se spune la Efeseni 5, 18-19.

Beţivii sunt condamnaţi în Biblie, despre ei spunându-se că nu se vor mântui, fiind puşi pe aceeaşi treaptă cu cei lacomi sau cu hoţii. „Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu”, se spune la 1 Corinteni 6, 10.

Părintele Ilie Cleopa, în cartea „Ne vorbeşte părintele Cleopa”, spune că beţia este păcat de moarte sufletească pentru orice om, că îl duce la desfrânare, la distrugerea familiei, la sminteală publică, la tot felul de boli, la sărăcie, la ucidere şi la osândă veşnică.

„Beţia este mama desfrânării, din care se nasc toate urgiile, beţia duce pe om la şi la sărăcie, beţia duce pe om la stricăciune, la nedreptate şi la cruzime. Beţia este cu atât mai mult oprită slujitorilor lui Dumnezeu, adică clericilor. De aceea, mare pedeapsă aşteaptă pe cei beţivi care nu se pocăiesc”, spune părintele Cleopa.

Printre aceste pedepse, duhovnicul aminteşte de caterisirea episcopului sau preotului care nu se poate opri de la consumul excesiv de alcool şi de afurisirea laicilor care au căzut în aceeaşi patimă.

Pe aceeaşi temă:

Cele 10 porunci pentru succesul în bucătărie scrise de un călugăr din Athos. E considerat cel mai bun bucătar de la Muntele Sfânt

Oamenii Arhiepiscopiei Tomisului, acuzaţi că îmbălsămează morţi într-un garaj, în secret. Preotul coordonator: „E la mine în curte şi pot să fac ce vreau“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite