Ce pregătesc liceenii de la AEC în 2017. Ministerul Educaţiei, principalul vizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Constanţa va constitui împreună cu alte organizaţii ale elevilor din alte judeţe Federaţia Elevilor din România. Pentru că au deschis calea reprezentării elevilor în proiecte de interes local şi naţional, liceenii de la AEC vor să facă pasul următor: vor crea o structură de anvergură care să lupte, de pe mai multe planuri, pentru drepturile elevilor.

Entităţi similare AEC mai sunt la Bacău şi Baia Mare, iar la Harghita există Uniunea Liceenilor Maghiari. 

„Acesta este unul dintre obiectivele AEC pentru anul 2017, alături de a impune Ministerului Educaţiei funcţionarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului, care trebuie să stabilească fără echivoc, prin experţi, costul standard al educaţiei per elev. Părinţii nu trebuie să mai fie nevoiţi să acopere costurile şcolarizării elevilor într-un sistem gratuit, în care banii alocaţi se duc spre salariile cadrelor didactice, iar restul cheltuielilor sunt susţinute din fondul clasei sau fondul şcolii“, a precizat Constantin-Alexandru Manda, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Liceenii mai cer ca orele opţionale, patru la număr, să se facă la alegerea elevilor, nu pentru completarea normelor didactice ale profesorilor. Reducerea la transportul feroviar este încă o chestiune pentru care AEC va milita în 2017, deoarece diminuarea preţului unei călătorii cu 50% se face doar la biletul de bază pentru trenurile Regio (personale), suplimentele de viteză sau confort fiind suportate de elev.

Pe plan local, AEC îşi va concentra eforturile pentru a obţine mărirea burselor şcolare pentru elevii constănţeni şi pentru obligarea municipalităţii din Constanţa de a asigura fonduri pentru paza şcolilor, pentru bunuri şi servicii, pentru investiţii. Liceenii din Constanţa vor continua demersurile pentru decontarea integrală a navetei elevilor, indiferent de preţul transportatorului şi vor urmări respectarea Statutului Elevilor, pe care o consideră „Biblia“ acestora. 

Ei speră să aibă un an cel puţin la fel de bun ca 2016, când au obţinut un mare succes câştigând manuale gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a - drept care, deşi era stipulat în Legea Educaţiei, nu era respectat de Ministerul Educaţiei care invoca lipsa de fonduri. Instanţa le-a dat dreptate elevilor, iar manualele au ajuns pe băncile liceenilor din toată ţara.

„A fost o premieră, în care AEC a avut un mare merit, fiind o victorie consfinţită în instanţă pentru toţi elevii din România“, a declarat Manda la conferinţa de presă de miercuri, 18 ianuarie, de la hotelul Ibis din Constanţa, care le-a găzduit gratuit evenimentul. 

Dacă enumerăm obţinerea burselor şcolare pentru elevii din Constanţa, reducerea de 75% la muzee şi 50% la transportul în comun în Constanţa, precum şi recâştigarea locului elevilor majori în consiliul de administraţie al şcolilor din toată ţara, victorii obţinute tot de Asociaţia Elevilor din Constanţa, liceenii au tot dreptul să se declare mulţumiţi de ce au realizat până acum. „Am obţinut unele drepturi, altele au fost reconfirmate, dar cel mai important este că societatea şi-a recâştigat speranţa că învăţământul românesc poate fi reformat“, consideră Constantin-Alexandru Manda (17 ani), liderul AEC. 

Pe aceeaşi temă: 

De ce are Constanţa rezultate slabe la examenul de Bac. „Bursele şcolare sunt de toată jena“

Radiografia educaţiei. Într-un sat amărât din judeţul Constanţa, grupul sanitar al şcolii a costat 53.000 euro

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite