Când este ilegală reţinerea actului de identitate. Există o pedeapsă pentru această faptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa MAI
Sursa MAI

Cartea de identitate poate fi reţinută doar în anumite împrejurări şi doar de anumite autorităţi, Care sunt acestea, le clarifică funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei.

Există situaţii clare, prevăzute de lege, când actul de identitate poate fi reţinut. Alte cazuri în afară de cele prevăzute de lege sunt interzise şi atrag după sine sancţionarea cu amendă. 

„Spre exemplu, există cazuri când ni se solicită actul de identitate pe post de garanţie pentru prestarea unui serviciu, pentru încredinţarea unui bun sau pentru plata unor datorii. Însă puţină lume ştie că astfel de situaţii sunt în afara legii!“, atrag atenţia funcţionarii de la Direcţia de Evidenţa Populaţiei Constanţa. 

Astfel, cazurile în care poate fi reţinut actul de identitate sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români sunt următoarele:

• dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege), cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;

• dacă o persoană este reţinută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);

• dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.

În orice alte cazuri în afară de cele trei descrise mai sus, actul de identitate NU poate fi reţinut.

Actul de identitate înseamnă: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate aflat în termen de valabilitate. Cu acest document se face dovada identităţii, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă a titularului.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 97/2005, darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri - de către persoanele neautorizate - este interzisă. 

Reţinerea (în alte cazuri decât cele prezentate mai sus), dar şi darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 75 şi 150 de lei. 

Pe aceeaşi temă: 

Eliberarea unui buletin de identitate nou va costa mai scump, dacă acesta a fost pierdut sau furat

Cazul tânărului român devenit femeie după o operaţie de schimbare de sex. Cum se luptă în instanţă să-şi modifice datele în registrul de stare civilă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite