Boala limbii albastre a ajuns şi la Constanţa. Ovine din două localităţi prezintă simptomele acestei boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala limbii albastre nu ocoleşte judeţul Constanţa, mai multe ovine din două localităţi prezentând simptomele specifice acestei boli. Autorităţile au luat mai multe probe pe care le-au trimis la Bucureşti pentru un diagnostic exact.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a fost notificată de către doi medici veterinari de liberă practică din localităţile Lipniţa şi Băneasa, despre faptul că în două grupuri de ovine au fost identificate simptome asimilabile bolii Bluetongue (boala Limbii albastre).

În baza notificării primite, medicii veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Sănătate Animală Monitorizare Boli s-au deplasat în localităţile respective unde au fost instituite primele măsuri fiind prelevate probe de sânge care au fost trimise către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în vederea examinării. În urma examenului efectuat prin tehnica ELISA s-a constatat prezenţa de anticorpi anti Bluetongue.

Medicii Veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Sănătate Animală Monitorizare Boli  au revenit în localităţile Lipniţa şi Băneasa şi au prelevat noi probe de sânge care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi pentru Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti.

În baza acestor informaţii, în această seară, la sediul Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa s-a desfăşurat şedinţa Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale. În urma analizării situaţiei existente la nivelul judeţului Constanţa, s-a luat decizia informării celor două Primării, Lipniţa şi Băneasa, despre suspiciunea existenţei bolii Bluetongue. Totodată s-a luat decizia înştiinţării şi a celorlalte primării din judeţul Constanţa, fiind specificate măsurile ce trebuie luate de către autorităţile locale în perioada imediat următoare.

În cazul confirmării bolii de către IDSA Bucureşti, la nivelul localităţilor Lipniţa şi Băneasa se vor lua mai multe măsuri. Astfel, proprietarul de animale este obligat să anunţe medicul veterinar de liberă practică împuternicit, apariţia unor prime semne de boală, de la primele cazuri de moarte sau tăieri de necesitate, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele, pentru investigaţii postmortem.

Orice mişcare a efectivelor de rumegătoare va fi permisă numai cu avizul DSVSA Constanţa.
Proprietarul de animale are obligaţia să permită medicului veterinar oficial să verifice starea de sănătate a rumegătoarelor din gospodărie/exploataţie şi să-l sprijine în efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare.
Vânzarea, trecerea în proprietatea altor persoane, tăierea pentru consumul public va fi făcută numai cu avizul medicului sanitar veterinar, după confirmarea primită din partea DSVSA Constanţa.

Toate cazurile de îmbolnavire sau moarte la rumegătoare vor fi anunţate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit, la fel şi toate cazurile de cadavre de rumegătoare, descoperite în locuri publice. Medicii veterinari vor verifica zilnic efectivele de animale din focar în vedere depistării unor noi cazuri de rumegătoare bolnave.

Boala Bluetongue nu afectează omul. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru consumul uman.

Vă mai recomandăm:

Judeţul Vaslui în carantină. Trei focare de bluetongue confirmate


Boala limbii albastre a fost descoperită şi la Botoşani. Vaca unui sătean a fost deja infestată spun medicii veterinari

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite