Şoseaua de coastă, visul constănţenilor din secolul trecut. Primul proiect poartă semnătura lui Renard, ctitorul Cazinoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La malul mării au existat în ultimul secol mai multe tentative de a construi o şosea de coastă, însă niciun proiect nu a fost finalizat: fie din cauza izbucnirii războiului, fie a apariţiei crizei economice sau pentru că nu a permis legislaţia.

În anii 1900, vestitul arhitect Daniel Renard, cel care a realizat Cazinoul, s-a ocupat de proiectarea unei investiţii de mare importanţă pentru oraşul de la malul mării, la iniţiativa primarului Cristea Georgescu. Conform proiectului, urma să fie lărgit Bulevardul Regina Elisabeta şi să mărească faleza existentă, luând 50 – 60 de metri din mare. Şef de lucrări a fost un alt mare specialist care şi-a pus amprenta asupra Dobrogei: inginerul Anghel Saligny. 

„Între 1907 – 1910, când s-a inaugurat Cazinoul, ne povesteşte arhitectul constănţean Radu Cornescu, în şedinţa comunală s-a hotărât ca actuala faleză să se continue prin Golful Pescarilor (actualul Port Tomis) de-a lungul plajei până la Plaja Tataia (acolo unde este astăzi Hotelul Militar). Numai că, odată cu venirea războiului, s-a abandonat ideea.

A doua machetă a şoselei de coastă a fost realizată de inginerul topometrist Ioan Dobrescu, în iunie 1921. Planul şoselei de coastă, cu mici modificări faţă de cel de dinainte de război, se află acum la arhitectul Radu Cornescu. Macheta a fost achiziţionată de la un târg al colecţionarilor din Braşov.

Şi cel de-al doilea proiect a rămas tot pe hârtie. La scurt timp, a venit criza economică din anul 1933 şi nu s-au mai găsit bani pentru un proiect turistic. După sfârşitul crizei, s-au auzit primele bombardamente în Constanţa. Începuse cel de-al Doilea Război Mondial. 

În perioada socialistă, din nou s-a luat în calcul realizarea unui drum de  coastă. În dreptul Restaurantului „Zorile“ trebuia să se realizeze un cartier de locuinţe, fapt care presupunea şi amenjarea unui drum de coastă. Ideea nu a fost pusă în practică niciodată. Imediat după Revoluţie, un investitor a pus pe hârtie proiectul „Faleză 2000“. Cum nu a găsit suficienţi clienţi, ideea a fost abandonată. 

Legislaţia nu a permis construcţia şoselei de coastă

Ultimul proiect de realizare a unei şosele de coastă, care să lege Mamaia de Plaja Modern, aparţine fostului primar Radu Mazăre. Iniţial, proiectul realizării unei şosele de coastă s-a lovit de legislaţie, care nu permite să se construiască atât de aproape de apă. În 2007, soluţia găsită a fost chiar modificarea legii zonei costiere, amendament care nu a fost aprobat în Parlament. Apoi, municipalitatea a vrut s-o construiască pe bucăţi, însă proiectul a fost ulterior abandonat. 

Vă mai recomandăm:

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventură prin nordul judeţului dintre Dunăre şi Marea Neagră

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite