VIDEO Un nou concept de festival la Cluj: micii, berea şi muzica de duzină sunt înlocuiţi cu jazz, blues şi vin. Capete de afiş vor fi doi artişti de nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii festivalului au vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment la Cluj, oraş care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană
Organizatorii festivalului au vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment la Cluj, oraş care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană

"Festivalul Internaţional de Jazz, Blues & Wine“ aduce la Cluj un nou concept de eveniment care îmbină muzica de calitate cu plăcerea de a savura, la lumina unei lumânări, vinuri alese şi delicatese culinare. Capetele de afiş, ale festivalului care se va desfăşura la mijlocul lunii mai, sunt Lucian Ban, pianistul român care a cucerit lumea cu talentul său, şi celebrul acordeonist francez care a reinventat muzica tradiţională, Richard Galliano.

 "Festivalul Internaţional de Jazz, Blues & Win" va avea loc în perioada 16 – 19 mai în centrul Clujului. “În primul rând ne propunem lansarea unui concept nou în ceea ce priveşte un festival de muzică de calitate. Vrem să spargem barierele şi să transmitem muzica direct la suflet, prin ambianţa creată. Astfel, Napoca International Jazz Blues & Vin Festival va fi un eveniment savurat de la mese, la lumina unei lumânări, savurând vinuri alese şi delicatese culinare. Ne dorim să transformăm Clujul într-o capitală a Jazz-ului  printr-o serie de evnimente dedicate acestui gen de muzică“, a declarat Adrian Munteanu, proprietatul Janis Group, principalul organizator al festivalului. Organizatorii încearcă să obţină aprobarea de desfăşurare a festivalului în Piaţa Unirii din centrul oraşului pentru a permite cât mai multor clujeni să asiste la eveniment. Locul stabilit iniţial, curtea Cazinoului din Parcul Central, are o capacitate de circa 500 de locuri, în timp ce în Piaţa Unirii numărul este dublu. Biletele vor avea preţul între 70 şi 90 lei în funcţie de ziua desfăşurării, aici fiind inclus un bufet cu mâncăruri şi vinuri alese. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală şi de la Casa TAUFFER, din Piaţa Muzeului. Festivalul, organizat de Asociaţia culturală Napoca Folk, Asociaţia culturală Pro-Transilvania şi  GSA Wines & Sounds, face parte din "Napoca International Music Festival 2013".

Clujenii vor mai mult decât mici şi bere

Unul dintre organizatori Adrian Sâncrăian, reprezentantul GSA Wines & Sounds, a vorbite despre capetele de afiş ale festivalului (vezi video).  „Sper ca cetăţenii Clujului să merite ei înşişi să devină Capitală Culturală. E important că trecem de la festiavalurile berii şi micilor la altceva“, a mai spus Sâncrăian. „Ne adresăm unui target mult mai larg decât iubitorii de jazz. Nucleu dur îl reprezintă aceştia, dar vrem să aducem cât mai mulţi clujeni la concerte. Petru aceasta am adus şi şase trupe din străinătate  de blues. De asemenea, desfăşurarea în Piaţa Unirii a evenimentului va da posibilitatea cât mai multor persoane să audă concertele, chiar dacă nu stau la masă, ei vor putea asculta muzică de calitate“. În ziua, de duminică, când Richard Galliano va cânta biletele vor costa 90 de lei, iar sâmbătă, când pe scenă va urca Lucian Ban, intrarea va fi 80 de lei. 

Richard Galliano, artistul care re-imaginat muzica tradiţională

„Acordeonistul Richard Galliano a facut pentru folkul european ceea ce a făcut mentorul lui, Astor Piazzolla, pentru tango. Galliano a re-imaginat şi a revitalizat o tradiţie muzicală, extinzând  gama sa emoţională pentru a reflecta sensibilităţile moderne, şi deschizându-se la improvizaţiile învăţate din jazzul american. De fapt, Galliano a fost mai mult de un muzician de jazz decât unul popular, deşi de multe ori distincţiile sunt de multe ori foarte dificil de făcut“, scrie despre Galliano siteul http://www.allmusic.com. 

Lucian Ban, românul din topul jazzului mondial

Lucian Ban, pianistul care a început de la 7 ani să înveţe muzica clasică la Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de jazz din lume. În 1999, s-a mutat la New York, unde a lansat şi primul album, care a primit 4 stele de la Allmusic. În 2006, a fost nominalizat pentru a doua oară „Cel mai bun artist european de jazz “, de fundaţia Hans Koller Foundation din Austria.Între 2005 şi 2006 a fost curator muzicat pentru  Kavehaz Jazz Club, NYC. Coloana sonoră originală pe care a creat-o pentru piesa „ Philosopher Fox” a fost nominalizată la „Outstanding Sound Design“ şi „Best Score“ de New York Innovative Theatre Awards. Ansamblul „Lumination“ condus de Lucian Ban şi Alex Harding a fost votat Unul dintre cele mai bune spectacole din  2003” de revista „All About Jazz“. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite