VIDEO Interviu. O clujeancă vrea să fie preşedintele elevilor din România. Cum îşi face campanie electorală: pe reţelele de socializare şi Skype

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Miron  FOTO: Facebook
Iulia Miron  FOTO: Facebook

Iulia Flavia Miron este o elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor (CNE) Cluj. Ea îşi face campanie electorală ca să fie aleasă vocea elevilor din România.

Săptămâna viitoare, elevii îşi aleg noul preşedinte. Alegerile pentru şefia Consiliului Naţional al Elevilor vor avea loc în perioada 7-10 februarie 2013, în municipiul Galaţi.

Reprezentantul Clujului şi al Regiunii de Nord-Veste este Iulia Miron, elevă în clasa a XI-a la unul dintre cele mai bune şcoli din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“.

Iulia Miron este o tânără ambiţioasă, încrezătoare în propriile forţe şi în puterea exemplului. Dacă va fi aleasă „vocea“ elevilor români, clujeanca spune că va milita pentru  organizarea unor proiecte pliate pe nevoile elevilor.
Încă nu s-a decis dacă să urmeze o carieră în Drept sau Psihologie. Spune că nu va abandona munca voluntară, îşi doreşte să călătorească, să înveţe şi să descopere cât mai multe lucruri.

Mai multe ne-a spus în interviul de mai jos.

De ce candidezi?

Candidez la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) pentru a demonstra lumii potenţialul generaţiei noastre. Din această postură pot face ceva pentru colegii mei, pot lupta pentru o schimbare în societate, pentru drepturile şi interesele elevilor.
Este o experienţă extraordinară şi o oportunitate de care trebuie să profiţi, având în vedere multitudinea de lucruri pe care le poţi învăţa într-un timp relativ scurt.

Ce te recomandă?

Întâi de toate, experienţa şi cadrul în care am fost formată. Sunt implicată în Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj de trei ani de zile, timp în care am contribuit la dezvoltarea Consiliului. Acest fapt m-a ajutat să mă dezvolt personal şi profesional.
Am trecut prin diferite etape, iar anul acesta sunt pregătită pentru a trece la un alt nivel. Motivaţia este un factor de importanţă majoră, la fel şi munca în echipă pe care o necesită implicarea în această organizaţie.

Cum ţi-ai organizat campania?

Campania de promovare a fost realizată, în mare parte, prin intermediul internetului şi a reţelelor de socializare. Întâi de toate am completat un formular de candidatură postat pe platforma www.wedu.ro. Acesta este vizibil tuturor persoanelor care doresc sa îl analizeze şi cuprinde planul de acţiune pentru următorul an de reprezentare a elevilor şi dezvoltare a organizaţiei.

Reţelele de socializare au fost cel mai eficient mijloc de promovare a pozelor, filmuleţelor şi a planului de acţiune. De asemenea, ţin să menţionez faptul că presa locală a manifestat un mare interes pentru acest eveniment şi alegerile naţionale. Am trimis un comunicat de presă  prin intermediul căruia am anunţat intenţia mea de a candida, iar ulterior am fost contactată de unii jurnalişti pentru interviuri.
Cu o parte dintre ei m-am întâlnit la Cluj (dacă aceştia treceau prin judeţ, în diferite ocazii), cu alţii am discutat telefonic sau pe Skype.

De ce crezi că vei fi votată? Argumentele tale sunt…

Pentru a convinge elevii să mă voteze voi începe prin a motiva alegerea mea de a candida, prezentând factorii datorită cărora doresc să fiu vocea elevilor din România. Experienţa, obiectivele propuse, plăcerea mea de a lucra cu oamenii şi calităţile dobândite în cadrul celor trei ani de muncă în organizaţie sunt printre principalele argumente de care elevii vor trebui să ţină cont în privinţa alegerilor.
Cum am mai spus, îmi doresc o schimbare în societate, candidez la acestă funcţie pentru această oportunitate şi pentru a dezvolta organizaţia.

Ce face un preşedinte al elevilor?

Preşedintele este ales pentru a reprezenta elevii timp de un an. El are datoria de a media relaţia dintre elevi şi minister, de a coordona activitatea organizaţiei, de a reprezenta elevii la diferite dezbateri pe legea educaţiei sau probleme legate de elevi, întâlniri, instituţii.

CNE, conform Regulamentului de Ordine şi Funcţionare aprobat prin ordin de ministru, este alcătuit din 45 de reprezentanţi, 42 de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene şi 3 vicepreşedinţi ai Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti.
Votul este secret şi se exercită după prezentarea discursurilor şi dezbaterii candidaţilor.

Ce ai de gând să pui în practică dacă vei câştiga?

Obiectivele mele constau în aprobarea unui Statut al Elevului de către Ministerul Educaţiei, statut care prevede drepturile şi obligaţiile elevilor, aderarea la The Organizing Bearou of School Students Unions (Un fel de Uniune Europeană a elevilor), revizuirea cadrului legal de desfăşurare a organizaţiei şi organizarea unor proiecte pliate pe nevoile elevilor în parteneriat cu alte ONG-uri şi instituţii care pot fi solicitate pentru sprijinul elevilor.

În general, discursurile mele sunt destul de punctuale, evit să folosesc un limbaj exagerat care poate fi considerat de lemn, fac apel la oameni şi spun lucrurilor pe nume, într-un mod diplomat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite