VIDEO Infertilitatea, o altă boală a secolului al XXI-lea. „Pentru medicină, infertilitatea este o problemă a cuplului, nu o afecţiune individuală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Winter Forum s-a desfăşurat la un hotel din cartierul clujean Bună Ziua  FOTO: Florina Pop
Winter Forum s-a desfăşurat la un hotel din cartierul clujean Bună Ziua  FOTO: Florina Pop

Specialişti în obstretică şi ginecologie din toată lumea s-au întâlnit la Cluj, weekendul trecut, pentru a-şi prezenta ultimele lor studii în materie de infertilitate. Conferinţa s-a numit Winter Forum şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, sub forma unor sesiuni de comunicări.

„Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie să fie un lux“, scrie pe unul dintre posterele din holul hotelului clujean unde a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, o conferinţă internaţională despre infertilitate.
Însă, uneori, a avea un copil este un lux întrucât unele cupluri, din varii motive, care ţin atât de cauze fiziologice, cât şi de stres şi trai, nu pot procrea.

La conferinţă nu s-a discutat despre motivele pentru care un cuplu nu poate avea copii deoarece acestea diferă de la caz la caz, ci despre soluţiile pe care le pot oferi pentru ca o femeie să se bucure de darul de a fi mamă.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Obstretică şi Ginecologice şi organizaţia similară din Polonia. Faţă de primele patru ediţii, când au participat doar medici din ţară, conferinţa din acest an a adus la Cluj-Napoca specialiştii din clinici şi spitale de prestigiu din lume, mai precis din  Polonia, SUA, Belgia, Turcia, Danemarca, Olanda şi România.

Unii dintre aceştia au afirmat că infertilitatea este o boală a secolului al XXI-lea pentru că îi face pe oameni să sufere.

Şi femeile poloneze fac copii mai târziu

Rafal Kurzawa, preşedintele departamentului de fertilitate al Societăţii Poloneze de Ginecologie, este de părere că prelegerile prezentate la Winter Forum au fost interesante şi consideră că, pe viitor, la acest eveniment ar trebui invitaţi şi vecinii celor două state organizatore, Polonia şi România.
„Prelegerile au fost foarte bune şi am observant că colegii din Vest au fost plăcut surprinşi să constate că nu suntem atât de în spate cum credeau“, afirmă medicul polonez.

Acesta consideră că statul ar trebui să sprijine, fără doar şi poate, familia prin politici specifice şi ar trebui să promoveze naşterile.

„Infertilitatea este o boală, dar una specifică pentru că îi face pe oameni să sufere. De fapt, vârsta femeilor este factorul principal de infertilitate.
De aceea femeile trebuie să rămână însărcinate devreme şi să nască într-un mediul social benefic. Femeile nu trebuie să se teamă să rămână însărcinate. Asta e foarte important“, a mai declarat Rafal Kurzawa.

cluj

Şi în Polonia, femeile aleg să facă un copil în jurul vârstei de 29 de ani.

„Nu ştiu care este situaţia în România, dar în trendul este acelaşi. În Polonia, în urmă cu 50 de ani, media de vârstă a femeilor care năşteau era 25 de ani, iar acum este 29 ani.  Nu trebuie uitat că fertilitatea descreşte după vârsta de 35 de ani“, încheie oaspetele polonez.

Între 20 şi 28 de ani, fertilitate maximă

Preşedintele Societăţii Române de Obstretică şi Ginecologice, clujeanul Florin Stamatian, fost prefect al judeţului, spune că stresul, o alimentaţie necorespunzătoare şi problemele de natură fiziologică sunt „marii duşmani“ ai materializării dorinţei de a avea un bebeluş.

Acesta crede că nu putem vorbi despre infertilitate ca despre o boală întrucât ea a existat şi nu va dispărea. Diferenţa o face, acum, frecvenţa cauzelor care duc la infertilitate.

„Dacă imediat după anii 90 predominau cauzele mecanice, obstructive, sau fenomele inflamatorii care apăreau în urma unor experienţe triste (n.r avorturile), astăzi ajung să predomine cauzele erei moderne, stresul“, afirmă Stamatian.

Românii amână momentul de a avea un copil pentru partea a doua a vieţii.

„Era o tradiţie la români. Acum nu mai e. Era aceea de a avea copii între 20 şi 28 de ani, în perioada de fertilitate maximă,în care organismul este cel mai sănătos. Nu zic că o femeie nu poate naşte un copil sănătos şi la 37 de ani, dar este după o viaţă de anexite şi cistite şi stres care au afectat corpul“, susţine Florin Stamatian.

Stresul, oboseala şi acele eforturi uneori imperceptibile în viaţa de zi cu zi pot duce la dezechilibre hormonale care duc, la rândul lor, la alte dezechilibre în ciclul anovulatorii (cicluri menstruale lunare în care nu se eliberează niciun ovul).
O altă cauză a dezechilibrului hormonal este modul în care sunt percepute evenimentele pozitive sau negative din viaţa unei femei.

La medic cu iubitul/soţul, nu singură!

Statisticile arată că, în 30 % din cazuri, problemele de infertilitate provin de la ambii parteneri, în 40% din cazuri de la parteneră, iar în 30%,  de la partener.

Florin Stamatian mai spune că sunt profesii care duc spre infertilitate şi că, mai nou, şoferii de tir - unde se combină efortul fizic cu stresul psihic - se confruntă cu astfel de probleme.

Preşedintele Societăţii Române de Obstretică şi Ginecologice le sfătuieşte pe femei să meargă la medicul ginecolog ori de câte ori consideră că au o problemă şi să nu dea ascultare sfaturilor vecinei, prietenei şi nici instrucţiunilor pe care le găsesc pe Internet.

cluj

„Mereu se porneşte de la ideea că nu se poate să mi se întâmple tocmai mie, după care urmează că prietena mea a luat…şi tot aşa. Femeia face cheltuieli inutile şi ajunge, în ultimă instanţă, la medic.
O altă mentalitate total greşită: merge ea singură la medic. Pentru medicină, infertilitatea este o problemă a cuplului, nu este o afecţiune individuală. Trebuie mers împreună şi trebuie să fie investigat şi partenerul“
, afirmă medicul român.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite