VIDEO Echipa naţională a României la lupte medievale se naşte la Cluj. Campionii s-au întrecut la primul turnir din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptărorii sunt îmbrăcaţi în armuri medievale. FOTO: Remus Florescu
Luptărorii sunt îmbrăcaţi în armuri medievale. FOTO: Remus Florescu

Primul campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală s-a desfăşurat, sâmbătă, în Parcul Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. Organizatorii încearcă să găsească cei mai buni luptători pentru o echipă naţională a României pentru competiţia internaţională “Bătălia naţiunilor”, care va vea loc în luna mai în Franţa.

Doi bărbaţi îmbrăcaţi în armuri medievale, aproape identice cu cele originale, intră într-un ring împrejmuit cu bare de lemn şi se lovesc până unul dintre ei cedează. Se folosesc săbii adevărate, cu singura menţiune că nu pot fi ascuţite, şi sunt acceptate toate tipurile de lovituri, cu pumnul, cu piciorul sau cu capul din toate stilurile de lupte. “Foarte puţine proceduri sunt interzise, aplicaţiile articulare, câteva proceduri articulare, nu e voie cu arme ascuţie şi armurile trebuie să fie atuentice, să fie făcute după modelul celor originale. În rest, contact fără menajamente”, a explicat pentru “Adevărul”, Andrei Prian, organizatorul evenimentului, un arheolog de 25 de ani.  


 


Prima competiţie din România

Prima competiţie de Historical Medieval Battle (HMB), un sport iubit pe întreg cuprinsul globului, care leagă competiţiile full-contact de reconstituirea istorică, s-a desfăşurat, sâmbătă, în sala de sport "Gheorghe Roman" din Parcul Sportiv Iuliu Haţeganu. HMB este un sport relativ recent, intrat deja în tradiţia ţărilor slave şi a Statelor Unite ale Americii de aproximativ treizeci de ani, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane, ca MMA, kick-boxing sau Krav Maga, şi este organizat juridic în Federaţia Mondială HMBIA (HMB International Association). Sportul este unul de full-contact, de mare intensitate, cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea presupune un sistem de reguli foarte stricte şi standarde ridicate ale echipamentelor de protecţie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Historia Viva - Ordinul Dragonilor de Transilvania, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Asociaţia Patrimonium Transsylvanicum! Au participat mai multe formaţii de reenactment: Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş), Cavalerii Cetăţiilor Bârsei (Braşov). 

România la Bătălia Naţiunilor

“Fac parte din mişcarea de reeanactment de mult timp. În ultima vreme, mişcare din România a cochetat cu latura mai sportivă. Între timp, pe net am găsit filmări de la campionatul mondial HMB, Bătălia Naţiunilor. Am fost invitat să particip în numele României la summitul de la Varşovia din 2011 şi apoi de la Paris. România a fost invitată la competiţia care va avea loc în mai în Franţa, la care participă 35 de ţări. Această e prima competiţie după regulile HMB din România. Vrem să găsim cei mai buni luptători”, a declarat iniţiatorul turnirului, Andrei Prian. El a explicat că o armură costă circa 1.500 de euro iar o sabie începe de la 150 de euro şi ajunge până la 2000 de euro. Armura cântăreşte minimul 12 kilograme.  

Campionat internaţional de lupte Battle of the Nations este singurul campionat mondial de Full-Contact HMB şi se află în acest an la cea de-a cincea ediţie. Organizat de World Assocoation of Historical Reenactors of Middle Ages, cu centrul la Kharkov (UA), evenimentul reuneşte reconstituirea culturii materiale şi a modului de trai din campaniile secolelor XIV-XV cu sportul de contact, structura campionatului fiind piramidală. Cei mai buni luptători din întreaga lume, selectaţi în urma unor competiţii riguroase de calificare, atât dintre reenactori, dintre sportivi de performanţă din diferite arte marţiale, cât şi din mediul militar, se întrec în tehnică, forţă şi rezistenţă, pentru a arăta că reprezintă cea mai puternică echipă naţională de pe glob. Încă de la prima ediţie, titlul a fost deţinut de Rusia, care s-a confruntat cu Ucraina, Polonia şi Belarus. În anul următor s-au alăturat campionatului Italia, reginea Quebec şi Germania, iar în urma summiturilor ţinute în Varşovia, în decembrie 2011 şi în Paris, în 2012, numărul participanţilor a crescut, ajungându-se la 26 de reprezentative naţionale din întreaga lume. Locaţia Battle of the Nations a fost la primele 3 ediţii cetatea de la Hotin (UA), Varşovia în 2012 şi Paris în 2013. În urma invitaţiei primite de la organizatori, România a fost reprezentata la summitul din Varşovia şi la cel de la Paris, unde s-a acceptat participarea echipei naţionale în acest campionat, dar acesta este doar începutul drumului.În România, s-au organizat deja două campionate de luptă medievală, în 2010, la Braşov şi în 2012, la Oradea, numărul competiţiilor anunţându-se cu mult mai mare în 2013.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite