Unul dintre proprietarii fermei de bizoni de lângă Cluj: „Nu va fi o problemă ca România să ajungă exportatorul nr. 1 din Europa la carne de bizon“
0Cea mai mare fermă de bizoni din Europa s-a inaugurat vineri după-amiază, 11 aprilie, în comuna clujeană Recea Cristur, în prezenţa celor doi proprietari, Johann Kilger din Germania şi Rudolf Kerner din Austria. Directorul general al fermei BT Ranch este Toma Rus, fostul şef de la BCCO din Cluj.
„Sunt convins că am făcut alegerea potrivită de a investi în această ţară deoarece, în România, este o tradiţie în creşterea vitelor şi cultivarea pământurilor. M-am bucurat că am fost sprijinit de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, iar un alt aspect care a cântărit foarte mult în alegerea noastră a fost aeroportul de la Cluj-Napoca care îmi permite să vin foarte des aici. Şi Transilvania, care, pentru noi, venind din Germania înseamnă foarte mult pentru că unii nemţi au rădăcini aici“, a afirmat, după tăierea panglicii de la inaugurare, Johann Kilger, unul dintre cele doi proprietari de la ferma de bizoni din comuna Recea Cristur, Johann Kilger, totodată acţionarul principal.
Acesta este auditor şi expert contabil de profesie, are afaceri în imobiliare în Germania, în landul Bavaria - de aici şi denumirea fermei - B vine de la Bavaria, iar T de la Transilvania.
BT Ranch are 278 de bizoni pe 500 de hectare în comunele clujene Recea Cristur şi Ţaga. La Recea Cristur proprietarii au de gând să mai facă un complex hotelier de vânătoare cu cabane, un ţarc de vânătoare (cu cerbi lopătari, cerbi carpatini, mufloni şi mistreţi), o crescătorie de sturioni, un abator, o carmangerie, un lanţ de steakhouse-uri în România şi Germania. Investiţia din comuna clujeană Recea Cristur se ridică la circa 1,5 milioane de euro şi se derulează prin asociaţia crescătorilor de animale din Recea Cristur care are patru firme - BT Farm & Agriculture care are statutul de companie-mamă, iar celelalte sunt BT Bison Ranch, BT Wild Ranch şi BT Farming.
Proprietarii vor să ajungă la circa 2.000 de capete, iar pentru următorii cinci ani au deja contracte contracte de cumpărare a câte 100 de bizoni pe an. „Cum vrem să ajungem la 2000 de animale, în următoarea perioadă nu vom sacrifica foarte multe, dar pe termen lung dorim să închidem ciclul de producţie şi să ajungem să vindem în propriile restaurante carnea pe care o vindem aici“, adaugă acesta.
Johann Kilger nu vede niciun impediment ca România să ajungă cel mai mare exportator de carne de bizon din Europa: „După ce, în scurt timp am reuşit să devenim ferma numărul 1 din Europa nu cred că va fi o problemă ca România să ajungă exportatorul numărul 1 din Europa în ceea ce înseamnă bizoni“.
Potrivit acestuia se doreşte realizarea unui circuit închis la BT Ranch, de la hrana animalelor, sacrificarea lor până la desfacere.
Ţarcul de vânătoare este deja amenajat, în mare parte, însă nu are toate aprobările necesare. Se vor reliza şi crescătorii pentru animalele care se vor vâna - cerb carpatin, cerb lopătar, muflon şi mistreţ.
Al doilea proprietar: „Mă ocup cu creşterea cerbilor. Lui Hans nu i-a fost greu să mă convingă“
Partenerul său, austriacul Rudolf Kerner, spune că nu a fost greu să fie convins deoarece cunoştea România, unde a făcut mai făcut afaceri, el având în Austria un restaurant unde se serveşte carne de cerb.
„L-am cunoscut pe domnul Kilger şi am devenit buni prieteni. El avea de gând să facă această investiţie şi mi-a spus. Bizonul este un animal pe cale de dispariţie şi lucrul acesta ne-a motiva să începem să creştem o astfel de specie. Foarte important pentru noi este calitatea acestei cărni, care ne-a convins că trebuie să investim în acest domeniu.
Nu m-am lăsat greu de convins deoarece mă ocup cu creşterea cerbilor şi am experienţă în acest domeniu. Prin natura businessului pe care îl aveam în Austria, am venit prima oară în România în urmă cu 35 de ani. Între timp am foarte mulţi prieteni şi clienţi cărora le-am livrat vânat. Lui Hans nu i-a fost greu să mă convingă“, a declarat Rudolf Kerner lângă ferma de bizoni din Recea Cristur.
Un fost poliţist, director general la fermă
„Cei doi proprietari au încheiat contracte cu toţi cei care vând bizoni vii din Europa. Preconizăm un efectiv de 100 de bizoni cumpăraţi în fiecare an, iar din acets an sperăm să avem circa 100 de fătări“, completează directorul general al fermei, Toma Rus, fostul şef la BCCO Cluj şi fost subsecretar de stat în Ministerul de Interne.
Rus spune că s-a implicat în această afacere deoarece crede în reuşita proietcului. El e angajat din octombrie 2013, fiind şi profesor asociat la UBB. „Şase luni din an locuiesc la Recea Cristur. Aveau nevoie de sprijinul meu. L-am acordat cu tot dragul“, a afirmat Rus.
La ferma de bizoni lucrează 30 de oameni din comună. „30 de locuri de muncă sunt, la ora actuală, foarte mult. Cred că această zonă se va dezvolta până la urmă. Având discuţia acum doi ani despre un posibil loc le-am indicat comuna Recea Cristur care, din punct de vedere al morfologiei terenului, se potriveşte la ceea ce dânşii căutau“, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Oamenii din comună au fost uimiţi când au văzut bizonii. Nu ştiau cum să se poarte cu ei, dacă să se comporte aşa cum fac cu vitele ori ba.
„Venim dimineaţa cu doi colegi, le punem făină, le punem fân. Sunt foarte sensibili. Trebuie să fii calm cu ei, să le vorbeşti“, spune Ioan Vlaic (44 de ani) din satul Panticeu, care lucrează la fermă de 3 luni. Cel mai mic salariu la BT Ranch este de 1.200 de lei.
Mai puteţi citi:
FOTO Cea mai mare fermă de bizoni din Europa este inaugurată azi, lângă Cluj