Un cunoscut analist militar anunţă începutul sfârşitului pentru Putin: „Prin atacul contra Ucrainei a început perioada de final a prezenţei sale la Kremlin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi-ar fi semnat sentinţa prin ordinul de atac împotriva Ucrainei. FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin şi-ar fi semnat sentinţa prin ordinul de atac împotriva Ucrainei. FOTO EPA-EFE

Cunoscut expert şi analist militar, colonelul în rezervă Ion Petrescu spune că Rusia nu se aştepta la o opoziţie atât de puternică în Ucraina şi consideră că Rusia poate fi îngenuncheată economic în câteva luni, caz în care nu va beneficia de sprijin consistent chinez.

Ion Petrescu laudă rezistenţa dârză a trupelor ucrainene şi atenţionează că Republica Moldova poate fi următoarea pe listă, dacă Putin va câştiga războiul cu Ucraina. România are, în acest moment, toate garanţiile din partea NATO, iar Rusia nu şi-ar permite în acest moment să atace ţara noastră, chiar dacă provocările au început deja, odată cu cucerirea Insulei Şerpilor de către ruşi.

Adevărul: În prima fază, acţiunea militară a Rusiei în Ucraina părea că şi-a atins deja scopul, iar forţele ucrainene păreau total depăşite. Ar fi putut face chiar mai mult de atât armata ucraineană?

Ion Petrescu: Operaţiunea militară ordonată de Putin practic a fost încetinită de aprovizionarea deficitară cu combustibil, a trupelor aflate pe teren şi de rezistenţa dârză a apărătorilor Ucrainei. Generalii lui Putin au fost puşi în situaţia să recunoască tacit că rezistenţa ucraineană pur şi simplu nu le-a permis, chiar şi după primele patru zile de luptă, ca să ocupe Kievul, capitală apărată de trupe de elită ucrainene şi de tineri civili înarmaţi. 

Ce opţiuni au Ucraina şi Rusia

 - Ce opţiuni ar mai avea Ucraina în acest moment?

La momentul acordării acestui interviu, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că este de acord cu negocieri purtate cu emisarii Moscovei, dar cu precizarea că vor fi apărate şi pe timpul discuţiilor independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. 

 - Unde credeţi că se va opri Rusia, presupunând că va avea câştig de cauză în Ucraina? Ne-am putea aştepta la tratative în care Rusia să încerce să impună condiţii grele Occidentului?

Deocamdată Rusia a fost nevoită să îşi domolească ofensiva şi să admită, implicit, că adversarul este determinat să lupte şi ştie cum să o facă, cu eficienţă. Desigur, prin tratative se poate ajunge la armistiţiu şi ulterior la retragerea pe noi aliniamente a trupelor invadatoare, până la reglementarea obligaţiilor ce vor fi asumate de ambele părţi, pentru a fi reinstituită pacea în această zonă a Europei.

Republica Moldova, pe lista neagră a lui Putin

 - Există riscul ca Putin să atace ulterior şi Republica Moldova?

În viziunea preşedintelui rus Vladimir Putin, după încheierea dosarului geopolitic ucrainean - în sensul neutralizării actualelor aspiraţii spre UE şi NATO, a conducerii actuale de la Kiev, - pe lista obiectivelor următoare, în sensul obligării revenirii lor sub sceptrul ţarului de la Kremlin, sunt Republica Moldova, Estonia, Letonia şi Lituania. Numai că rezistenţa dârză a apărătorilor Ucrainei a cam dat peste cap planul dictatorului rus, de refacere a măreţiei URSS, prin includerea treptată a fostelor teritorii sovietice în graniţele dezirabil lărgite ale Federaţiei Ruse. 

 - Ce ar putea să facă România în eventualitatea unei invazii ruse în Republica Moldova şi cum credeţi că ar reacţiona NATO?

La cererea autorităţilor de la Chişinău, ţara noastră ar putea deplasa apărători ai Europei democrate pe malul drept al Nistrului. Asta ar însemna că pentru un singur militar român, care teoretic ar putea fi rănit de cei aflaţi pe malul stâng al Nistrului, s-ar putea declanşa mecanisme specifice unei defensive aliate puternice.

Primele provocări

 - Mai departe, am putea asista la provocări la adresa  României?

La o primă provocare am asistat, prin ocuparea militară a Insulei Şerpilor, aflată la nici 50 de kilometri de litoralul românesc. Însă, până la împlinirea planului imperial de resubordonare a fostelor state sovietice, în formule diferite, faţă de Kremlin, va mai trece o vreme şi, conform enunţului şefului Apărării României, tizul meu, generalul Daniel Petrescu, este o probabilitate extrem de mică ca Moscova să schiţeze vreun gest inamical la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre.

 - În plină ofensivă a Rusiei, propaganda trolilor Kremlinului s-a înteţit în România. Cum pot fi ei demascaţi şi cum pot feriţi românii de pericolul dezinformării?

Cei cu convingeri democratice ferme ştiu să facă diferenţa între opiniile diferite, exprimate ca atare, în arena publică mioritică şi comentariile în care este slăvită - fără motiv real - autocraţia rusă şi ponegrită democraţia consolidată europeană. Cea mai bună metodă este informarea obiectivă, în flux continuu, a opiniei publice româneşti cu luminile şi umbrele ultimelor evenimente politice, economice şi militare din întreaga Europă, oferind astfel termeni de comparaţie beneficiarilor de date clare, fără echivoc, privind unele dinamici, inclusiv din estul bătrânului nostru continent. 

Cât de pregătiţi suntem

 - Ce efective are Armata Română şi cât de pregătită e în acest moment?

În jur de 69.000 de militari activi, de la soldat la general. Cărora li se adaugă peste 50.000 de rezervişti. Instruirea militarilor activi este pe măsura cerinţelor misiunilor specifice, care sunt stabilite de Statul Major al Apărării, condus de generalul Daniel Petrescu. Conform planului secretizat prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unităţile militare din forţele terestre, cele de aviaţie şi din marina militară ştiu cum să acţioneze şi în ipoteza unei surprinderi strategice. 

 - Cât de siguri putem fi aliaţii sunt gata să ne ajute în caz de nevoie şi ce efective NATO ar fi necesare pentru a-l descuraja pe Putin?

Aliaţii ne vor sprijini conform celor stabilite la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, care funcţionează la Mons şi, în luna iunie, la summitul NATO de la Madrid va fi aprobată componenţa şi locul de dislocare a grupului de luptă al OTAN, în România. În general, efectivele unui asemenea batalion multinaţional se ridică la 1.000 de militari, iar în caz de agresiune primele ţări care trimit contingente militare suplimentare sunt din statele care au fost de acord să aibă subunităţi în componenţa acestei formaţiuni aliate defensive.

ion petrescu

Ion Petrescu spune că România se află în siguranţă şi că NATO va apăra întregul flanc estic conta oricărei agresiuni Sursa arhivă personală

În concepţia actuală se pune accent pe calitatea instruirii militarilor profesionişti şi există unităţi pentru operaţiuni speciale, cu responsabilităţi complementare pentru apărarea Transilvaniei, Moldovei şi sudului României. Acestora li se adaugă Regimentul de Infanterie Marină, înfiinţat de actualul premier român, atunci când era şeful de Stat Major al Apărării României. Non multa, sed multum. 

 - S-a vorbit foarte mult despre faptul că SUA au investit resurse serioase pe plan militar în România şi sunt gata să continue să facă acest lucru. Ce s-a făcut până acum şi ce aşteptări aveţi în continuare?

Modernizarea aeroporturilor militare de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, care includ facilităţi adecvate şi găzduirii unor efective militare americane sau aliate echivalente cu mai multe batalioane de tăria a 1.000 de militari, constituie un efect benefic al colaborării aparte, dintre Pentagon şi Ministerul Apărării Naţionale, conform Parteneriatului nostru Strategic cu SUA. Cele două instituţii menţionate au o perspectivă clară a paşilor următori de consolidare a relaţiei militare bilaterale speciale.

 - România are ca premier un general în rezervă, ceea ce acum începe să pară o mutare inspirată, având în vedere situaţia internaţională.

Preşedintele României a fost bine sfătuit de cei care i-au propus să îl numească pe generalul Nicolae Ciucă, în fruntea Executivului de la Bucureşti. Furtuna geopolitică din Ucraina impunea necesitatea unui prim-ministru cu abilităţi aparte în cazul deteriorării, pe plan militar, a situaţiei la est de graniţa NATO, care momentan trece pe Prut. În plus, trebuia ca acelaşi şef de guvern să aibă pe agenda sa zilnică administrarea înţeleaptă a ţării. Până acum, actualul premier a demonstrat că ştie ce are de făcut în ambele privinţe. 

 - Există riscul ca Putin, aşa cum a declarat în intervenţia de dinaintea atacului asupra Ucrainei, să folosească arme nucleare într-o eventuală confruntare cu NATO?

Există riscul pentru echipa lui Putin ca Alianţa Nord-Atlantică să ia măsuri defensive decisive, care să fie menite a anihila o asemenea tentaţie sinucigaşă semnalată public de la Kremlin. 

Economia Rusiei poate fi ruinată în 3 luni

 - Cât de eficiente ar putea fi sancţiunile dictate în prezent împotriva Rusiei şi în ce măsură noile contracte cu China ar putea suplini banii UE pentru Putin?

Ultimele estimări sugerează că, după aproximativ trei luni de zile, în urma aplicării ultimelor sancţiuni occidentale, Rusia se va afla pe marginea prăpastiei economice. China este un important partener economic al Moscovei, dar nu un aliat pe termen lung, având propriile interese geopolitice în zonă, în rândurile cărora se includ, în etape succesive diferite, reunificarea practică cu Taiwanul şi găsirea, după un timp mai îndelungat, a unei soluţii privind teritoriile revendicate de Beijing, aflate momentan în sudul Federaţiei Ruse. 

 - Ar fi dispusă China să treacă peste neînţelegerile istorice cu Rusia şi să apară riscul unei confruntări în care să avem de o parte SUA şi UE, iar de cealaltă Rusia şi China?

După cum ştiţi, economicul determină politicul. Sigur că preşedintele Joe Biden a amintit în ultimul său interviu dat unui post de televiziune de ipoteza declanşării celui de-Al Treilea Război Mondial, dacă Rusia nu revine la masa tratativelor diplomatice şi continuă să recurgă la operaţiuni militare condamnabile din punctul de vedere al neaplicării dreptului internaţional şi pe plan uman. Pe baza datelor actuale, Alianţa Nord-Atlantică nu îşi propune decât temperarea Rusiei, motiv pentru care a activat Forţa de Reacţie Rapidă. 

 - În ce măsură are Putin un cec în alb din partea oligarhiei ruse şi ar fi suficient de puternic să-i domine pe oligarhi dacă aceştia s-ar ridica împotriva lui?

Prin agresiunea militară contra Ucrainei, nefericită, tragică, condamnabilă, a început perioada de final a prezenţei la Kremlin a cetăţeanului care va împlini 70 de ani pe 7 octombrie 2022 - Vladimir Putin. Mai devreme sau mai târziu, conaţionalii săi vor acţiona în consecinţă, pentru îndepărtarea sa din funcţia pe care o deţine. 

 - Există în acest moment o adevărată isterie, iar mulţi se aşteaptă la tot ce poate fi mai rău pe viitor, motiv pentru care am să vă rog să îmi spuneţi la final trei motive care ne-ar putea face să fim mai optimişti.

Trei motive? Forţa de descurajare a NATO. Capacitatea Statelor Unite ale Americii de a contribui decisiv la defensiva aliaţilor europeni. Refuzul democraţiilor consolidate de a fi şantajate de un dictator tot mai singur. 

Vă mai recomandăm şi:

 

Arma care ar trimite economia Rusiei în colaps. Expert: „Ar lovi mai puternic decât decuplarea de la SWIFT”

 

De ce va pierde Rusia pe termen lung în Ucraina. Expert: „Ceea ce e mai rău nu a venit”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite