Tudor Helgiu a câştigat prima luptă cu directorul şcolii: pletoşii şi bărboşii pot intra la ore. Urmează „războiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Helgiu, elevul de clasa a X-a de la Cluj care a pornit o dezbatere naţională. FOTO: Tudor Helgiu/Facebook
Tudor Helgiu, elevul de clasa a X-a de la Cluj care a pornit o dezbatere naţională. FOTO: Tudor Helgiu/Facebook

Tudor Helgiu, elevul de la un liceu confesional din Cluj care a fost trimis acasă pentru că avea părul lung, a câştigat prima luptă cu directorul şcolii: i se permite să meargă la ore chiar dacă nu se tunde. „Războiul” însă acum începe: tânărul strânge semnături pentru schimbarea regulamentului şcolar de la Liceul Greco-Catolic „Inochenţie Micu”. Şcoala va organiza la finalul lunii o dezbatere pe această temă.

„Am început, alături de colegii aflaţi în aceeaşi situaţie, să strângă semnături pentru petiţia privind schimbarea regulamentului. Tânărul a fost cu mama sa la director, care i-a permis să vină la ore chiar dacă nu se tunde.  

„Astăzi strângem semnături în cadrul liceului pentru petiţia adresată Comisiei de Revizuire a regulamentului şcolar privind lungimea părului la băieti şi aspectul bărbii”, a scris, joi, pe Facebook Tudor Helgiu, elev în clasa a X-a la Liceului Greco-Catolic Inochentie Micu din Cluj-Napoca. 

„Directorul şcolii a declarat la TVR că va schimba regulamentul. Vom vedea ce se întâmplă la dezbatere. În ceea ce-i priveşte pe elevi eu cred că toţi sunt de acord cu schimbarea. Sunt trei profesori la care nu le convine. Părinţii nu ştiu cât de ofticaţi sunt, o să vedem. Părinţii mei mă susţin”, a declarat Helgiu pentru „Adevărul”. Tânărul spune că unii profesori îi bat apropo-uri la oră de genul „să vă dau în scris, ca să ştiu că aţi luat la cunoştiţă”.

Tudor susţine că în Regulamentul de Ordine Interioară al Liceului nu scria nimic despre păr. „A apărut peste noapte, zilele trecute, o precizare în acest sens”, spune tânărul.

Ce s-a întâmplat

Marţi dimineaţa, Tudor a fost scos de la o oră de directorul liceului deoarece avea părul lung. El a fost dus în curte alături de alţi circa 20-25 de elevi cu plete şi barbă, iar apoi au fost trimişi acasă pentru a se tunde.

Postarea lui Tudor de pe Facebook în care protesta faţă de decizia directorului a ajuns rapid virală. Fundaţia Părinţi din România şi mai mulţi politicieni au susţinut demersul tânărului. Presa a dezbatut pe larg situaţia. Senatorul Mihai Goţiu a făcut o interpelare la Ministerul Educaţiei privind regulamentul liceului. De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine că demersul directorului nu a fost abuziv întrucât Regulamentul de Ordine Interioară al Şcolii, semnat de părinţii elevilor, prevede anumite condiţii privind înfăţişarea aceastora. 

I se permite intrarea la ore 

Uriaşa presiune mediatică l-a făcut pe directorul Liceului să renunţe la măsura radicală de a nu permite intrarea la oră a elevilor cu barbă şi plete. „Astăzi a venit şi mama la şcoala sa vorbească cu directorul.

Dupa o conversaţie de o oră, concluzia a ajuns să fie ca în continuare să nu mă tund şi voi încerca alături de alţi câţiva pletoşi să schimbam lucrul acesta în sistemul educaţional din România, ca fiecare băiat, respectiv fată să aibă controlul total asupra corpurilor lor şi aspectul lor, astfel încât să nu mai putem fi trataţi diferit de şcoli sau licee din cauza aspectului fizic”, a scris Tudor pe Facebook. 

Dezbatere la liceul confesional 

Directorul liceului a trimis un comunicat presei în care arată disponibilitatea conducerii de a dezbate în legătură cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al şcolii: 

„Liceul nostru doreşte să educe cetăţeni responsabili, care să respecte legea. De aceea, atunci când am cerut elevilor să respecte Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al şcolii, aflat în vigoare, am avut în intenţie un act educativ firesc, nu o formă de presiune şi nici o modalitate de sancţionare. Reluăm contextul celor întâmplate în data de 17. 10. 2017, când mai mulţi elevi au fost rugaţi să respecte Regulamentul unităţii. Mai întâi, ieri, li s-au adus încă o dată la cunoştinţă prevederile Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al şcolii noastre, după ce în prealabil au semnat pentru luarea lui la cunoştinţă atât ei, cât şi părinţii lor. Acţiunea conducerii unităţii a venit şi în contextul în care, în data de 05. 10. 2017, la Consiliul profesoral, profesorii diriginţi m-au rugat să mă implic în susţinerea lor cu privire la respectarea ţinutei şcolare, în special cu privire la ţinuta capilară a elevilor care este cu mult peste prevederile admise de actualul regulament. De asemenea, în data de 12. 10. 2017 a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii comitetelor de părinţi pe clasă, ocazie cu care am primit sesizări verbale din partea unor părinţi ai căror copii s-au conformat cerinţelor legate de ţinută şi care m-au întrebat de ce, pentru alţii, sunt permise derogări de la regulament”, se arată în comunicat. 

Temele dezbaterii: pletoşi, bărboşi şi alte nemulţumiri

În comunicat se mai arată că până la finalul lunii se va organiza o dezbatere în care se vor discuta nemulţumirile elevilor şi, dacă e cazul, se va modifica Regulamentul de Ordine Interioară 

“Suntem deschişi la dialog pe tema prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară. Elevii ar fi putut deja să formuleze critici faţă de unele articole din Regulament prin reprezentanţii lor în Comisia Anuală de Revizuire a Regulamentului, prin reprezentanţii lor în Consiliul de Administraţie al liceului sau prin intermediul Consiliului Elevilor de la nivelul unităţii de învăţământ sau prin cel organizat la nivelul judeţului Cluj. Pentru că înţelegem acum că sunt nemulţumiri, vom organiza, până la finalul lunii, o dezbatere la sediul liceului nostru, la care vom invita reprezentanţi ai părinţilor şi ai elevilor, în care îşi vor putea exprima liber opiniile în legătură cu articolele Regulamentului. Cei care nu vor putea participa la dezbatere vor putea să îşi exprime în scris observaţiile, care vor fi depuse şi înregistrate la secretariatul liceului nostru. După ce vom ajunge la consens, vom insista ca Regulamentul agreat să fie aplicat cu stricteţe. Instituţia noastră respectă libertatea de exprimare. Am luat act, aşadar, de nemulţumirile unora dintre elevi şi vom parcurge în perioada următoare etapele pentru asumarea unui Regulament care să poată fi acceptat şi aplicat, în spiritul respectului pentru convenţiile specifice unui mediu de tip instituţional-educaţional”, mai spune directorul.  

A fost sesizat ministrul Educaţiei

Senatorul USR Mihai Goţiu a solicitat explicaţii oficiale Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj în cazul elevilor Liceului „Inochenţie Micu” din Cluj-Napoca trimişi acasă ieri pe motiv că aveau părul lung şi barbă. Statutul elevului prevede că „elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”, arată senatorul.

„Le-am cerut să-mi explice cum interpretează art. 6, alin. 2, din Statutul elevului, în care se arată că ”elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”, şi să-mi specifice articolele din lege care i-au permis directorului în discuţie să trimită elevii acasă pentru că au părul lung. Dacă nu există, atunci un regulament şcolar nu poate încălca legea. Dacă există, atunci voi propune o modificare legislativă care să abroge o asemenea aberaţi”, a menţionat Goţiu 

Ce spune Inspectoratul Şcolar

„Adevărul“ a luat legătura cu oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Cluj. Potrivit acestora nu s-a primit nicio sesizare de la părinţi şi comportamentul directorului licuelui nu a fost unul „abuziv“ întrucât şcolile confesionale se pot face ”specificaţii privind părul şi barba”. Potrivit ISJ Cluj, cei 20-25 de elevi scoşi marţi dimienaţa din sălile de clasă în curtea licuelui ar fi fost avertizaţi de mai multe ori să scape de plete şi de barbă. „Fiecare şcoală poate stabili în regulamentul de ordine interioară anumite reguli comportamentale şi privind vestimentaţia elevilor. Acesta este adus la cunoştinţa părinţi lor şi a elevilor, care semnează că au luat la cunoştinţă. În cazul şcolilor confesionale, cum e cea despre care vorbim, se pot face inclusiv astfel de specificaţii privind părul şi barba. Nu a fost un comportament abuziv din partea directorului liceului. După ce elevii au fost rugaţi de mai multe ori s-a ales această modalitate de gestionare a problemei. Elevii au fost trimişi acasă şi rugaţi să se conformeze. La Inspectorat nu  am primit nicio sesizare de la părinţi“, a declarat Andreea Coroian Goldiş, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.

Citeşte şi

Elevi trimişi acasă de directorul şcolii pentru că aveau părul lung: „Capacitatea psihică încă e determinată de cum arăţi“

Mihai Goţiu cere explicaţii oficiale ministrului Educaţiei în cazul liceenilor trimişi acasă pentru că aveau părul lung

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite