Specialist de la Agenţia Spaţială Europeană vorbeşte la Cluj despre pregătirea călătoriei spre Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, la 21 februarie, prelegerea specialistului de la Agenţia Spaţială Europeană, Christophe Lasseur, despre proiectul MELiSSA şi cei peste 25 de ani de cercetare în dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii în misiuni interplanetare.

Prelegerea susţinută de Dr. Christophe Lasseur va avea loc în 21 februarie, între orele 11.00-12.00, la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, Amfiteatrul Regele Ferdinand, din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Coordonatorul Proiectului MELiSSA vizitează USAMV Cluj-Napoca în contextul în care Dr. Radu Mircea Giurgiu, cercetător al universităţii clujene, este finanţat de Fundaţia MELiSSA printr-o bursă postdoctorală (2017-2019).

Dr. Giurgiu lucrează într-un proiect având ca parteneri USAMV Cluj-Napoca şi compania IPStar din Olanda, spin-off al Proiectului MELiSSA. Rob Suters, CEO IPStar, îl va însoţi pe Dr. Lasseur în vizita la USAMV Cluj-Napoca, unde este programată şi o întâlnire cu Dr. Dan Vodnar, Prorector Cercetare în cadrul universităţii şi supervizorul postdoctorandului.

Proiectul MELiSSA

MELiSSA (Micro-ecological life support system alternative) a fost declanşat de provocările în susţinerea nevoilor oamenilor în misiuni de lungă durată pe Lună sau Marte. O posibilă soluţie pentru aceste probleme ar putea fi conceperea unui ecosistem artificial. În încercarea de a face un astfel de sistem să funcţioneze, cercetătorii s-au confruntat cu multe probleme de mediu similare cu cele terestre, precum deşeurile, tratarea apei şi producerea de hrană, aşa că progresele tehnologice dezvoltate de MELiSSA pot să răspundă la probleme globale şi să genereze soluţii pentru o dezvoltarea sustenabilă, se arată într-un comunicat al USAMV.

Consorţiul MELiSSA este un parteneriat între organizaţii internaţionale independente care au semnat un “Memorandum de Înţelegere” sub egida ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Partenerii MELiSSA sunt reprezentaţi ai mai multor universităţi, centre de cercetare, IMM-uri şi  lideri globali în diferite industrii.

Pe lângă aceşti parteneri, mulţi alţi colaboratori, precum principali jucători din industrie, agenţii spaţiale şi autorităţi naţionale, sunt implicaţi în acest proiect unic în Europa. Mai mult de 40 de entităţi din 13 ţări fac parte din comunitatea MELiSSA. Există şi două spin-off-uri rezultate din proiect şi Fundaţia MELiSSA, care finanţează tineri cercetători şi doctoranzi din Europa.

Bursă postdoctorală pentru un cercetător clujean 

Datorită finanţării de către Fundaţia MELiSSA a bursei postdoctorale obţinute de tânărul cercetător Radu Mircea Giurgiu în 2017, USAMV Cluj-Napoca face parte din acest prestigios grup.

Dr. Christophe Lasseur coordonează proiectul MELiSSA şi a fost onorat, în 2017, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Antwerp (Belgia), pentru merite în ştiinţă şi pentru aportul adus de Proiectul MELiSSA la dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii pentru misiuni interplanetare şi aplicaţii terestre.

Dr. Lasseur pune supravieţuirea şi longevitatea Proiectului MELiSSA pe seama diversităţii, precum ecosistemul pe care îl modelează: “ESA coordonează programul, dar primeşte contribuţii de la comunitatea MELiSSA şi alte organizaţii. Facem progres în domenii precum tratarea apei reziduale, management de mediu, economie circulară şi agricultură urbană, dar şi în explorarea spaţială. Este foarte multă motivaţie în Europa, iar acest lucru ne face să mergem înainte”, susţine Dr. Lasseur pe site-ul ESA.

Proiectul de cercetare al lui Radu Giurgiu 

La rândul său, Dr. Radu Mircea Giurgiu vizează tranziţia la o economie circulară în cultivarea plantelor prin aplicarea terestră a cunoştinţelor avansate în domeniul spaţiului, cumulate de membrii MELiSSA. El utilizează tehnologia dezvoltată de MELiSSA pentru a trata apa reziduală de la toalete prin recuperarea nutrienţilor şi curăţarea apei, care este apoi folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat. Tot acest proces este aplicat unui container de transport (40 feet Shipping container) care poate fi utilizat în tabere de refugiaţi, zone de conflict sau zone izolate unde producerea hranei este dificilă, dar şi în zone rezidenţiale care pot deveni astfel mai sustenabile.

Acest proiect este în concordanţă cu Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDGs) pentru 2030, emise de ONU, în principal Obiectivul 2, ”Zero foamete”, şi Obiectivul 6, ”Apă curată şi salubritate”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite