Sondaj IRES: Alianţa USR-PLUS surclasează concurenţii politici la Cluj în intenţiile de vot la europarlamentare. Cu ce procent este creditat PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa USR-PLUS a comandat un sondaj de opinie pentru Cluj, realizat de IRES în intervalul februarie-martie 2019, în vederea alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai.

Alianţa USR-PLUS ar fi votată de 36,6% dintre respondenţi, iar pe locul secund în preferinţe s-ar situa PNL, cu 20 de procente. Partidul Social Democrat ar avea mai puţin de 13% (12,9%), în timp ce maghiarii ar vota, ca de obicei, cu UDMR, care e cotată cu 10,9%.

Pe următoarele locuri se situează, în ordine, ALDE şi Pro România, ambele cu mai puţin de 10 procente. De notat că 77% dintre cei chestionaţi în cadrul acestui sondaj au afirmat că se vor prezenta la vot. Rezultatele complete pot fi consultate mai jos sau pe acest link.

Imagine indisponibilă

Potrivit informaţilor prezentate pe USR-PLUS, 43% dintre persoanele care au răspuns la chestionar au afiimat că merg sigur la vot şi au o opţiune de vot. Procentul persoanelor care vor merge la vot poate fi ponderat de numărul relativ mare de persoane care nu au refuzat să răspundă la un chestionar politic, fapt care nu schimbă, însă, procentul opţiunilor de vot.

Sursa citată aminteşte că, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, primele la care USR a participat la nivel naţional, rezultatele în Cluj-Napoca au fost: PNL - 27,6%, USR - 22,3%, PSD - 19,5%, UDMR -14,9%, ALDE - 5,3%, PMP - 3,1%.

Alianţa USR-PLUS ar întruni 40,4% din preferinţele clujenilor care au declarat că în mod sigur vor vota la europarlamentare. Şi la acest capitol, Partidul Naţional Liberal este pe locul secund, însă cu rezultate mai modeste (18%), iar PSD este tot pe treapta a treia a podiumului, cu 12,2%.

Potrivit sursei citate, marja de eroare este de 3,0%, numărul respondenţilor fiind de 1.021. Conform datelor oferite de IRES, baza de date a fost ponderată pentru gen şi vârstă conform datelor Institutului Naţional de Statistică, privind populaţia după domiciliu la data de 1 iulie 2018 şi pentru nivel de educaţie şi etnie conform recensământului din 2011.

Imagine indisponibilă

Nu în utimul rând, după doi ani de la intrarea în politică, parlamentarii clujeni ai USR, Emanuel Ungureanu (deputat) şi Mihai Goţiu (senator), au o notorietate peste medie (peste 30%) şi un grad de favorabilitate peste medie (11%). Parlamentarii USR sunt devansaţi doar de Marius Nicoară (fost preşedinte al CJ Cluj, fost candidat al USL la Primăria Cluj, aflat la al 3-lea mandat de senator) în ceea ce priveşte notorietatea şi favorabilitatea.

În sfârşit, potrivit datelor IRES, electoratul USR-PLUS are o vârstă medie de 37 de ani, 50,5% având o vârstă între 30 şi 44 de ani. 55% din votanţii Alianţei 2020 USR PLUS sunt absolvenţi cu licenţă, masterat sau doctorat, iar 38% dintre ei lucrează în mediul privat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite