Românii care au găsit succesul în propria suferinţă. Campionii Europei la fotbal: „Diabetul mi-a oferit multe oportunităţi. Nu ştiu cum aş trăi fără el acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dia România, echipa naţională de fotbal a persoanelor cu diabet din ţară, campionaă europeană FOTO. Facebook Dia România, Mihai Petruţ
Dia România, echipa naţională de fotbal a persoanelor cu diabet din ţară, campionaă europeană FOTO. Facebook Dia România, Mihai Petruţ

Au diabet, dar asta nu-i împiedică să joace fotbal de performanţă şi să câştige meci după meci. Aşa au făcut şi anul acesta şi anul trecut la Campionatul European de Fotbal pentru Persoanele cu Diabet. Cei din imaginea de sus sunt echipa naţională de fotbal a României formată din persoane care au diabet de câţiva ani şi fac sport de performanţă.

”Dacă luăm criteriul populaţiei, diabetul ar fi, după China şi India, a treia ţară din lume, spune medicul Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Iar cifrele continuă să crească şi să apară din ce în ce mai multe persoane care să sufere de această boală despre care încă nu se cunosc foarte multe.

”Zilnic auzim la televizor - evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi sau faceţi cel puţin 30 de minute mişcare pe zi, dar le punem în practică? Diabetul e într-o creştere îngrijorătoare, de speriat. Toate previziunile făcute de Federaţia Română au fost depăşite copios de fiecare dată şi ne îndreptăm spre cei 500 de milioane de pacienţi în lume, când jumătate dintre adulţii globului vor avea diabet. Deci... trebuie făcut ceva”, adaugă medicul clujean.

Cheia unei vieţi sănătoase, oricât de clişeic sau banal ar suna, sunt mişcarea şi alimentaţia. Au spus-o şi au repetat-o medicii. ”Încercaţi să vă gândiţi măcar 30 de secunde la acele avertismente pe care le auziţi la televizor şi o să vedeţi că vă sună la majoritatea dintre voi”!, crede Vereşiu (foto mai sus, credit foto: Dia Euro 2015).

”Ceea ce face Messi nu e ceva nemaivăzut”

Federaţia pe care doctorul clujean o conduce a participat ca şi co-organizator al Campionatului European de Fotbal al Persoanele cu Diabet, Dia Euro 2015, prin care fotbalişti din 16 de ţări ale lumii au arătat că se poate face sport de performanţă şi se poate duce o viaţă frumoasă şi dacă suferi de o boală, diabetul în cazul de faţă.
Dia Euro 2015 a fost organizat, între 20 şi 25 iulie, de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România în colaborare cu Asociaţia Persoanelor cu Diabet Cluj şi Federaţia mai sus amintită.

„Este un eveniment unic, nu numai pentru diabetul românesc, ci şi pentru sportul românesc. Când îi vedem pe aceşti tineri jucând fotbal, ne dăm seama că, de fapt, ceea ce face Messi nu e ceva nemaivăzut. Noi, medicii, pledăm pentru ideea că diabetul nu e o boală, ci o condiţie. Trebuie să trăieşti viaţa ca şi când nu ai avea diabet”, declara atunci medicul Vereşiu.

Campionii României

Naţionala de fotbal a României, numită Dia România, alcătuită din sportivi care au diabet, a câştigat titlul de campioană după mai multe meciuri disputate pe cea mai modernă sală polivalentă din ţară, cea de lângă stadionul Cluj Arena. Este al doilea titlu pe care îl câştigă. Asta după zeci de ore de antrenament, multă pasiune şi dorinţa de a demonstra că oamenii sunt fiinţe făcute pentru mişcare, că sportul ne face viaţa mai sănătoasă şi mai frumoasă şi că nimic, nicio boală, nu ar trebui să ne împiedice să ne trăim viaţa aşa cum vrem.
Dovadă sunt membrii echipei naţionale de fotbal a persoanelor cu diabet. Au învăţat să treacă peste şocul veştii că au diabet, peste lamentările din exterior care le spuneau că nu vor putea trăi niciodată normal, au găsit soluţiile potrivite pentru ce-şi doresc ei de la viaţă şi au demosntrat că se poate, iar azi sunt campioni europeni la fotbal. Şi ambasadorii unei vieţi sănătoase.

fotbalistii cu diabet

Campionii Europei FOTO: Facebook Dia Romania, Mihai Petruţ

”Diabetul nu e o boală pentru că mă ajută să mănânc mai sănătos”

Un astfel de exemplu este cel al portarului naţionalei, Florin Chivu (32 de ani) care suferă de 15 ani de diabet. ”A fost un şoc pentru că nu ştiam ce e diabetul, pentru că lumea mă speria că o să fiu bolnav toată viaţa, că trebuie să renunţ la orice sport”, povesteşte el. Momentul critic s-a petrecut în august 2001, când era în cantonament cu echipa de fotbal de juniori a unui club din Timişoara. A slăbit 12 kilograme în 7 zile. ”Consumam foarte multă apă. Şi nu ştiam de ce. Am mers la spital. Aveam glicemia foarte mare”, explică Florin.
Se apropia de vârsta majoratului şi perspectiva că nu va mai putea face fotbal nu-l încânta de nicio culoare. ”Apoi am mers la Buziaş, unde e singurul centru de diabet pentru diabetici. Acolo am văzut că sunt şi alţii ca mine. Mi-am făcut o mulţime de prieteni”, spune el. Atunci nu se punea problema să mai facă fotbal de perfomanţă, dar lucrurile în timp s-au aşezat în direcţia dorită.

”Să faci sport de performanţă e un efort uriaş pentru noi, dar merită. Antrenamentele sunt aceleaşi. Trebuie mai multă atenţie”, crede el.

Nu vede diabetul ca pe o boală, ci ca pe o condiţie care-l ajută să aibă o viaţă sănătoasă.

”Diabetul nu e  o boală pentru că mă ajută să mănânc mai sănătos. Mi-a oferit multe oportunităţi, lucruri pe care nu le-aş fi făcut, ţări pe care poate nu le vedeam, persoane pe care sigur nu le cunoşteam şi au ajuns să-mi fie buni prieteni. Prietena mea are şi ea diabet. Nu ştiu cum aş trăi fără diabet acum. Vorbesc foarte serios”, mărturiseşte portarul naţionalei de fotbal a persoanelor cu diabet.

Este membru al naţionalei de când s-a format (în 2013), iar campionatul din acest an e al treilea la care participă. Urmăreşte cu interes meciurile celor de la Real Madrid, al cărei fan e de vreo 20 de ani, în schimb nu poate spune acelaşi lucru despre echipele româneşti.

”Acum, unii înţeleg prin a fi fotbalist să ai o maşină şmecheră şi gata. Mie nu-mi place fotbalul din România”, spune el.
fotbalistii cu diabet

Cei doi camarazi, căpitanul Mihai Vida şi portarul Florin Chivu echipei Dia România FOTO: Florina Pop

Căpitanul: ” Ar trebui să ne face analizele mai des”

Camaradul său de echipă, Mihai Vida (25 de ani), care e şi căpitanul Dia România, are o poveste asemănătoare. Avea 18 ani şi juca la o echipă de juniori, lângă Timişoara, când începuse să se simtă rău. ”Am început să slăbesc, deşi mâncam mult. Era iarnă şi eu beam 4-5 litri de apă pe zi. Era o stare de rău de genul unei răceli. A mai durat 2-3 zile cantonamentul. Iar după acel weekend am mers la medic, unde mi s-a spus că am diabet. A fost un şoc pentru mine. Aveam 18 ani. De ce eu? Nu aveam nicio boală, aparent. Pe deasupra făceam şi sport…. Nu aveam niciun lucru care să indice o boală”, povesteşte el.

În opinia sa, diabetul, afecţiune pe care o are şi tatăl său, este ”o disfuncţie a organismului, o mică neregulă de la viaţa de zi cu zi”, care te face să ai mai multă grijă de propria persoană. ”E un mic moment greu în viaţă peste care poţi trece uşor. Important e să face faţă şi să trecem peste”, zice căpitanul.
A participat şi anul trecut la campionat pentru că are fotbalul în sânge şi pentru că, în spatele acestei pasiuni, se ascunde mesajul că se poate face sport de performanţă şi dacă ai o afecţiune.

”Ar trebui să ne facem analizele mai des”, zice el referindu-se la noi toţi, nu doar la cei care suferă de diabet, ca să poată fi depistate la timp, şi poate prevenite, anumite boli.

Mai puteţi citi:

Diabetici din 16 ţări joacă fotbal la Cluj, în campionatul european. Medic: ”Diabetul nu e o boală, e o condiţie. Trebuie să trăieşti viaţa ca şi când nu ai avea diabet”

TIFF-ul se mută pe terenul de fotbal. Membri ai juriului, actori şi regizori români vor juca fotbal ca să susţină DiaEuro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite