Rock pe versurile lui Goga. Transylvania Band, trupă în care cântă Teo Peter jr., şi-a lansat prima piesă pe youtube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transylvania Band. Scenă din videoclipul lansat, de câteva zile, pe youtube  FOTO: Filip Gheorghe
Transylvania Band. Scenă din videoclipul lansat, de câteva zile, pe youtube  FOTO: Filip Gheorghe

Patru muzicieni cunoscuţi şi-au făcut o trupă numită Transylvania care a lansat recent,  pe youtube, prima piesă inspirată dintr-o poezie de-a lui Octavian Goga.

Transylvania nu este doar numele în engleză al regiunii româneşti Transilvania şi denumirea, pentru puţin timp, a celei de-a 14 colonii americane, ci şi numele celei mai noi trupe rock care şi-a propus să readucă în atenţia oamenilor folclorul şi tradiţiile acestei regiuni lăudate de prinţi şi vizitate de actori de la Hollywood.

Vorbim de Transylvania. Din ea fac parte patru muzicieni din Cluj, prieteni buni: Teo Peter, fiul regretatului Teo Peter de la Compact şi leader-ul formaţiei Altar (chitară bas/voce), Florin Ştefan, un elev al regretatului Iuliu Merca şi unul dintre cei mai buni chitarişti din ţară, Nicu Barna, component al formaţiei Semnal M (solist vocal/chitară) şi Ovidiu Hodrea, unul dintre cei mai experimentaţi percuţionişti din Cluj-Napoca (tobe).

În proiectul lor, folclorul şi literatura sunt la ele acasă.

transylvania band cluj

A fost odată un 2012

Povestea lor începe în urmă cu un an. „Sufletul“ trupei sunt Teo Peter şi Nicu Barna. Se ştiu de ani buni, au colaborat şi înainte.

„Am colaborat foarte bine întotdeauna, iar faptul că după 20 de ani încă colaborăm şi acum am pus bazele unui nou proiect înseamnă foarte mult. În urmă cu un an stăteam de poveşti şi ziceam că ar fi fain să facem un proiect care să se numească Transylvania. Numele l-am dat de atunci“, zice Teo Peter.

„Da, numele a fost primul“, completează Nicu Barna.  

În urmă cu un an ştiau deja numele trupei, dar şi ce şi cum vor să arate, în linii mari, noul lor „copil“. Ştiau clar, fără doar şi poate, ce vor: să arate frumuseţea rockului românesc trecut prin alte genuri muzicale cum e folclorul românesc.
Vorbim de folclorul autentic, de acea bogăţie uriaşă a ţării dincolo de celelalte comori care se văd cu ochiul liber şi de care nu ştiu câţi ar trebui: „Din păcate, o mare parte a ţării nu mai ştie ce e folclorul autentic. Lumea nu mai ştie la ce instrumente se cânta pe vremuri“, spune Nicu Barna.

Vor cânta live şi vor folosi instrumente neconvenţionale pe rock, adică nai (cum e în piesa „Munţii noştri aur poartă“), ţambal, toacă, buhai etc.

„Muşchetarii“ de la Transylvania cred că acest gen de muzică pe care ei vor să-l cânte lipsea de pe piaţă. Mai cred că lumea va gusta piesele lor, dovadă, zic ei, sunt zecile de felicitări primite. 

Nu avem pretenţia că inventăm ceva. Există multe formaţii care au făcut lucrul ăsta înainte noastră, Phoenix spre exemplu, dar noi îl facem altfel. Unii au fost foarte plăcut surprinşi de prima noastră apariţie şi de noua noastră piesă. Spunem că Transylvania este ceva inovator pentru că este, cel puţin ca sound, şi ca şi combinaţie de versuri, luate de la un poet, muzică rock cu multe elemente folclorice“, consideră Teo Peter.

transylvania band cluj

Teo Peter jr. FOTO: Filip Gheorghe

Căutările. De la poveste la realitate

Cei patru au fiecare proiectele lor. Teo Peter face parte din trupa „Altar“, iar Nicu Barna din „Semnal M“. Iar cu timpul nu stau întotdeauna foarte bine. Pe lângă timp e nevoie şi de persoanele potrivite, care să aibă potenţialul necesar şi să fie pe aceeaşi lungime de undă.

Au fost câteva persoane pe care le-au avut în vizor până să ajungă în actuala formulă. Despre Florin Ştefan (coleg cu Nicu Barna la Semnal M), Nicu Barna şi Teo Peter spun că a fost un „pilon de bază“ şi îl consideră drept unul dintre cei mai buni chitarişti din ţară.

„Lucrurile alea bune pe care le vedem şi le ascultăm şi ne plac s-au născut cu multe chitări probabil date după ceafă sau ştiu eu. Şi asta nu numai la noi, amintim numai de Deep Purple“, zice Teo Peter.

Din mai au început să repete într-un studio din Cluj, iar prima lor apariţie pe scenă a fost la Cluj, în vară, la un festival. Acolo s-a auzit, prima dată, dar în variantă instrumentală, piesa „Munţii noştri aur poartă“.

„După participarea la acel concert a urmat o pauză (n.r. cei doi râd)“, zice Teo Peter. Au fost prinşi cu concertele de la Altar şi Semnal M.

Rolul lui Goga

În urmă cu o lună de zile, Florin Ştefan a venit cu ideea să pună versurile lui Octavian Goga pe note muzicale (n.r. poezia „Munţii noştri aur poartă“ îi este atribuită poetului Octavian Goga, deşi nu apare în niciun volum al lui acestuia). Cum piesa o aveau deja, creată tot de ei, au continuat proiectul.

„S-a dovedit a fi o idee bună pentru că ce a ieşit ne-a plăcut şi nouă foarte mult şi ne-am dat seama că asta este identitatea trupei Transylvania.
Este foarte important pentru o trupă să-şi găsească identitatea, mai ales că noi venim din sfere diferite şi, undeva, e destul de dificil să ajungi să întrepătrunzi stilurile pentru că fiecare dintre noi, fiind muzicieni de atâţia ani, fiecare are identitatea lui, are modul lui de interpretare şi atunci când reuşeşti să aduci oamenii din sfere diferite, să le pui la un loc, iar rezultatul să fie unul care să placă şi să atragă. 
Poate îngemănarea asta de stiluri este un plus pentru noi“, crede Peter.  

Când zic „Munţii noştri aur poartă“ se gândesc la...

... păduri, bogăţiile locului, la oameni. Nu numai la aur.

„Când zic «Munţii noştri aur poartă» mă gândesc la România şi la faptul că trăim într-o ţară bogată şi frumoasă care, din păcate, este batjocorită. Nu mă gândesc în mod special la faptul că există aur la Roşia Montană. E clar o piesă cu trimitere şi la Roşia Montană, dar şi la ceea ce vor să facă alţii, adică să jecmănească ţara cum au făcut zeci de ani de zile
Mă gândesc că avem păduri frumoase care sunt defrişate într-un mod barbar. Tot un jaf se numeşte şi ăsta. Mă gândesc la ţara asta cu tot ceea ce are bun şi, din păcate, ceea ce are bun nu se întoarce către cei care locuiesc în ea, ci este dat pe bani de nimica la alţii pentru ca unii dintre cei care ne conduc să-şi umple buzunarele.
Şi asta este foarte trist
“, afirmă Teo Peter.

transylvania band cluj

Nicu Barna  FOTO: Filip Gheorghe

Piesa „Munţii noştri aur poartă“ e o formă prin care cei patru îşi exprimă nemulţumirea atât ca artişti, cât şi ca oameni în legătură cu modul în care e condusă România.

Primele două versuri ale melodiei („Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă-n poartă“) sunt preluate din popor. „Sunt vorbele lui Avram Iancu, rostite la Gorunul lui Horea, vorbe preluate de Octavian Goga, la o sută de ani după (n.r. 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu)“, zice Nicu Barna.

„Sunt convins că şi Avram Iancu se gândea la toată ţara când a zis că munţii noştri aur poartă“, adaugă Peter.

Videoclipul piesei a fost filmat, unde altundeva, decât în munţi, în trei zone din judeţul Cluj - Beliş, lângă Valea Arieşului şi la Sălicea.

Următoarea piesă, la care se lucrează, va fi pe versurile unui alt poet, din Maramureş, piesă care, promit muzicienii clujeni, va fi o surpriză plăcută.
Pe viitor au de gând să colaboreze cu artişti mai puţini cunoscuţi din Ardeal şi să aducă piese populare pe ritmuri de rock.

transylvania band cluj

Florin Ştefan FOTO: Filip Gheorghe

Responsabilitatea unui mesaj

Membrii Transylvania Band vor ca versurile primei lor piese să ajungă la urechile cui trebuie, ale celor care ne conduc.

„Nu vreau să se înţeleagă că vom fi o trupă cu mesaj protestatar. Vrem să scoatem în evidenţă, în primul rând, valoarea muzicii româneşti, a rockului, a folclorului, a tradiţiilor. Considerăm că fiecare artist poartă responsabilitatea unui mesaj.

În momentul în care ne dă Dumnezeu un talent, practic o binecuvântare să poţi să faci muzică şi să vii în faţa oamenilor, trebuie să fii responsabil pentru ceea ce faci. Prima noastră piesă arată că suntem responsabili şi recunoscători că Dumnezeu ne-a dat putinţa de a ne exprima prin muzică.

Ce poţi să faci fără Dumnezeu în zilele noastre şi mai ales în zilele de apoi? Ce?“, încheie Teo Peter.

Mai puteţi citi:

FOTO Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane

Rockerii de la Altar au lansat un videoclip horror pentru un film de la Hollywood

GALERIE FOTO Chitaristul trupei metal „Altar“ colecţionează maşini de lux în propria-i sufragerie

Arte marţiale în ritm de rock, pe bani europeni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite