Profesor bursier Cambridge: Codul etic spune că profesorii nu pot jigni elevii,dar nu există reciprocitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Cocan predă la o Şcoala Alexandru Vaida-Voevod din Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu
Cătălina Cocan predă la o Şcoala Alexandru Vaida-Voevod din Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

Cătălina Cocan, profesoară de limba engleză la Cluj, care a obţinut o bursă Cambridge English Language Assessment, apreciază ideea unui Cod etic în educaţie, dar susţine că acesta trebuie să aibă şi prevederi legate de protecţia cadrelor didactice. În aceste zile, Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar se află în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei

"Ideea Codului etic este bună, era necesar un astfel de cod, mai ales în ceea ce priveşte meditaţiile care nu trebuie să fie făcute de profesori pentru elevii cărora le predau la clase. Codul spune că profesorilor nu le este permis să îi jignească pe elevi, dar nu există şi o reciprocitate, pentru că sunt cazuri în care elevii vorbesc urât cu noi. Nu există o protecţie a cadrelor didactice. Noi trecem, uneori, dincolo de limitele răbdării cu elevii şi trebuie să există prevederi pentru stoparea unor comportamente inadecvate ale acestora", a spus Cocan pentru Mediafax. 

Cod etic în dezbatere


În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzise, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister, relatează Mediafax. Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare. Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora. Profesorii trebuie să asigure egaliatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritului fiecăruia. Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează, conform proiectului Codului de etică.


Cine este Cătălina Cocan 

Cătălina Cocan (32 de ani), profesoară la o şcoală de cartier din Cluj-Napoca, a câştigat, la finalul lunii decembrie, o bursă acordată de Universitatea Cambridge celor mai buni dascăli de engleză din lume. Ea a scris un eseu despre cum sunt motivaţi elevii români de testele Cambridge de limba engleză. Dăscăliţa foloseşte metode moderne de predare şi este la curent cu tot ce mişcă în domeniu."Folosesc metode inovative şi prietenoase, dar cred că asta are de a face cu modalitatea de a preda limba engleză, care e diferită faţă de alte materii. Pentru stimulare foloseam ştampiluţe pe care le aplicam pe mânuţe, pe caiete, în stilul acesta de rcompense non-materiale. Orele conţin şi partea de joc, dar nu preponderent, pentru că ajungi să pierzi clasa dacă te joci prea mult cu ei”, a declarat pentru Adevărul Cătălina Cocan. 

Citeşte şi

FOTO Cum i-a impresionat o profesoară de la o şcoală de cartier din Cluj pe specialiştii de la Cambridge

FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

Seri de iarnă cu muzică, dans şi expoziţii, la Şcoala de Arte Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite