Preotul care face ciocolată de lux cu canabis şi aur. E şi jurnalist şi politician, iar acum va candida la alegerile locale
0Dinu Criste este preot ortodox, dar e pasionat în mod special de jurnalism, e interesat de politică şi a găsit un business inedit de nişă care se bucură de succes.
E preot, politician, jurnalist şi om de afaceri şi conduce un business. Este vorba despre clujeanul Dinu Criste, preotul care şi-a deschis o afacere dulce: produce diverse sortimente de ciocolată de lux, unele conţinând ingrediente mai puţin obişnuite, precum canabisul sau cu foiţă din aur comestibil. Aşa a fondat brandul „Christe Chocolatier”, în urmă cu doi ani, când a obţinut o finanţare de 44.000 de euro prin programul Start Up Nation. Iar ideea i-a venit, spune el, după ce a văzut rezultatele unui sondaj de opinie.
„Totul a plecat de la un sondaj de opinie care ilustra gradul de fericire la români. Rezulta de acolo că suntem destul de posaci în viaţa de zi cu zi în comparaţie cu alte popoare din Uniunea Europeană. Ne-am amuzat la o masă dându-ne cu părerea despre ce le lipseşte românilor încât să fie mai voioşi. De băut, sondajele arată că bem destul de mult, dar asta nu ne ajută să fim fericiţi, ci doar euforici. Ce mânca avem, slavă Domnului, dar nici asta nu ne face mai binedispuşi. Am ajuns la concluzie, până la urmă, că nivelul de serotonină e scăzut şi că ar trebui să îl creştem. Am făcut o analiză şi am constatat că alimentul cu cel mai mare impact de serotonină e ciocolată şi , hop, ne-am zis, asta e... de mâine ne apucăm să facem ciocolată pentru a creşte nivelul de fericire la români”, rememorează Criste.
Reţete din Belgia
La început, a luat lucrurile mai mult în glumă, ca pe un amuzament, dar nu a durat mult şi de aici a trecut la lucruri mult mai serioase. Mai întâi a început să se documenteze serios, iar la un moment dat a aflat că, potrivit unor studii, fericirea e direct proporţională cu consumul de ciocolată. Şi pentru a fi sigur că nu va da greş, a adus în manufactură ciocolatieri belgieni care l-au instruit pe el şi pe cei patru angajaţi pe care îi are în comuna Sâncraiu, unde şi-a deschis un atelier de producţie . Dar nu s-a culcat pe o ureche.
Dinu Criste a deprins arta ciocolatierilor belgieni
„Avem reţete din cele mai sofisticate în materie de gust şi anual facem cel puţin două cursuri cu cei mai inovativi ciocolatieri din lume”, adaugă preotul, care este convins că există o legătură între ciocolată şi satisfacţia vieţii.
„În comparaţie cu un belgian un român mănâncă de 5 ori mai puţină ciocolată. Satisfacţia vieţii e simetrică cu nivelul de consum de ciocolată. Am luat decizia de a investi într-o afacere în domeniul ciocolatei. Am decis să investim în acest domeniu şi iată că după doi ani ne bucurăm de o recunoaştere mare în piaţa de lux a ciocolatei.”
De la ciocolată cu canabis, la praline cu aur şi tablouri comestibile
După doi ani, afacerea a început să se mai maturizeze. Produsele sale sunt diverse, de la tablete de ciocolată cu lapte şi canabis, lavandă sau chilly, până la praline realizate manual şi decorate cu foiţă de aur comestibilă. La loc de cinste se află şi tablourile comestibile realizate, desigur, tot din ciocolată. Ciocolata şi pralinele sale pot fi comandate inclusiv pe site-ul său sau pe contul de Facebook.
„Ne-am situat pe segmentul ciocolatei de lux in România , un segment total descoperit. Preturile produselor noastre pleacă de la 20 de lei pentru tabletele de ciocolată, iar in cazul pralinelor sau al trufelor preţul poate ajunge pana la 300 de lei pentru o cutie. Sunt produse unicat, produse de serie scurtă şi de obicei sunt cumparate pentru ocazii speciale sau pentru cei care iubesc ciocolata în mod special”, adaugă preotul.
Standul Christe Chocolatier cu praline şi ciocolată belgiană
Recent, Criste a luat parte la emisiunea „Imperiul Leilor” difuzată la Pro TV, unde şi-a expus brandul şi a vorbit despre felul în care afacerea ar putea creşte, în măsura în care ar beneficia de o infuzie de capital. Şi a fost convingător. La emisiune, el a întâlnit un om de afaceri, Cristian Oneţiu, care i-a devenit asociat. Criza sanitară şi blocare economiei au avut consecinţe nefaste şi asupra afacerii sale.
Se simte criza
„Produsele noastre sunt de regulă comandate de companii importante, care le fac cadou angajaţilor şi colaboratorilor. Ori, criza deja începe să se simtă, comenzile au scăzut în condiţiile în care firmele fac eforturi să-şi păstreze oamenii sau să disponibilieze cât mai puţini, iar la cadouri nu prea se mai gândeşte nimeni”, spune el.
Chiar şi aşa, preotul îşi păstrează optimismul. Ştie că timpul va fi în cele din urmă de partea sa, chiar dacă acum traversează, din acest punct de vedere, o perioada mai delicată. Iar printre atâtea veşti proaste, e loc şi pentru una bună.
„A finanţa o afacere şi a avea reţetele cele mai bune nu e totul în acest bussines. Marea provocare e aşezarea în piaţa de consum. Deocamdată în România cultură consumului de ciocolată de calitate e destul de redusă. De aceea şi creşterile cotei de piaţa nu sunt explozive, ci mai curând temperate. Dar nu avem nici o grabă, creştem organic. Îmbucurător e faptul că suntem cu un picior şi în piaţa britanică acolo unde un distribuitor ne-a solicitat produsele”, a mai afirmat el.
A renunţat pentru o perioadă la jurnalism şi preoţie
Dinu Criste este preot ortodox, iar pe timpul verii, duminicile, oficia slujbe religioase în biserica din Muzeul Satului din Cluj-Napoca, iar iarna într-o biserică din comuna Floreşti. Nu o mai face acum, pentru că va candida pentru primăria celei mai mari comune din România, Floreşti, astfel că s-a autosuspendat, cel puţin pentru o perioadă. Totodată, el a realizat şi la emisiunile de televiziune pe care le realiza la Agro TV, din acelaşi motiv.
„Momentan nu prezint nicio emisiune TV. Am intrat într-o campanie electorală, candidez la primaria comunei în care locuiesc. Vreau ca viaţa celor care trăiesc în Floreşti să devină mai bună. Oamenii trăiesc o singură dată, iar pentru asta merită tot ce e mai bun. Dacă aş putea decide la nivel înalt, aş schimba mintea politicienilor încât să nu se mai creadă buricul pământului după ce au fost aleşi şi le-aş pune un cip iî creier, tot e în trend, care să le amintească faptul că sunt puşi acolo să servească poporul. Iar dacă ma intrebi care sunt cele mai importante 3 lucruri pentru o naţiune, o să-ţi răspund aşa: pe locul unu e resursa umană, iar pe locul doi si trei tot resursa umană. România trebuie sa-şi valorifice oamenii de valoare pentru a ajunge la o viaţa mai bună”, a mai afirmat preotul.
Iar planurile sale nu se opres aici. Pe viitor, Dinu Criste are în plan o nouă afacere. „Înainte sa ma apuc de ciocolată am stat in cumpăna dacă nu ar fi mai bine sa fac bere artizanală. Am ales ca prioritate ciocolata, dar nu am renunţat la ideea de a face şi bere artizanală . Aşa ca din vara viitoare ne pregătim sa scoatem pe piaţă şi o marcă de bere artizanală la Cluj, după retete mănăstireşti din Belgia. Belgia e ţara ciocolatei şi a berii artizanale. Vom face în Sâncraiu o oază româno-belgiană”, a încheiat Criste.
Vă mai recomandăm şi
Cum a ajuns o româncă sfătuitorul lorzilor britanici şi al europarlamentarilor