Povestea unui obiect zburător identificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O angajată a Muzeului de Istorie a Transilvaniei prezintă ciudatul obiect, considerat „extraterestru“ de adepţii fenomenului UFO.
O angajată a Muzeului de Istorie a Transilvaniei prezintă ciudatul obiect, considerat „extraterestru“ de adepţii fenomenului UFO.

Un obiect din aluminiu descoperit lângă oseminte de mamuţi a pus pe jar lumea pasionaţilor de Obiecte Zburătoate Neidentificate (OZN). Descoperit în urmă cu 40 de ani la Aiud, un artefact de aluminiu a fost considerat ani în şir ca fiind de provenineţă extraterestră. În cele din urmă el a fost identificat ca fiind o parte componentă dintr-un avion german de vânătoare.

O serie de săpături arheologice realizate în 1973 lângă Aiud au scos la iveală, pe lângă mai multe oase de mamut, şi un obiect care i-a derutat pe specialişti. Piesa, din aluminiu, sfida logica prin prezenţa sa într-un cimitirul al mamuţilor. Obiectul a fost adus la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, iar aici a fost supus mai multor expertize. Părţi din piesa găsită au fost trimise la un laborator din Elveţia, iar în final oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aluminiul din care e făcut are o vechime de minim 400 de ani, cu mult înainte ca bauxita să fie prelucrată la scară industrială în zona Europei.

Piesă „extraterestră"

În anul 1995, revista rUFOr (Raport UFO România) a publicat un larg articol în care e susţinută ideea că obiectul ar fi, de fapt, un trepied al unui OZN care ar fi aterizat la Aiud. Imediat după publicarea articolului, zeci de specialişti ufologi din Europa au ajuns la Cluj pentru a studia extraordinarul obiect, iar concluziile lor au fost că piesa pare într-adevăr să fie „extraterestră".

Mister dezlegat în 2000

În urma deselor vizite ale adepţilor fenomenelor paranormale din toată Europa, istoricul clujean Mihai Wittenberger a fost însărcinat cu dezlegarea misterului privind provenienţa obiectului. Primii paşi în acest sens au constat în trimiterea unor solicitări oficiale pentru privind recunoaşterea piesei către firmele producătoare de avioane de luptă în al Doilea Război Mondial. „M-am gândit că dacă e din aluminiu, poate fi o piesă componentă a unui avion de luptă. Primii care mi-au dat răspuns au fost ruşii de la IAK care m-au îndrumat către Messerschmitt", povesteşte istoricul. Răspunsul germanilor a venit în scurt timp şi a fost unul afirmativ. Piesa a fost identificată ca fiind o parte a avionului de luptă ME 262 şi avea un nume oficial de „placă extractoare pentru roată faţă". Practic, obiectul servea drept capac de închidere a roţii în avion în momentul în care acesta se afla în zbor.

„Probabil că ufologii s-au gândit că nu există nicio legătură între oasele de mamut şi piesa de aluminiu. Ştiu că s-a vehiculat că e piesă extraterestră, respectiv că ar aparţine unei farfurii zburătoare, însă acum dovezile sunt clare. Nu e nimic extraterestru. Dacă era să cadă din cer, cu siguranţă aluminiul s-ar fi topit", mai arată Mihai Wittenberger.

În urma cercetărilor, Wittenberger a mai stabilit că pentru zona Aiudului nu a fost raportată nicio doborâre a vreunui avion german, însă acesta presupune că piesa s-a desprins în zbor şi din cauza vitezei s-a înfipt adânc în pământ.

Depozitat în cutii

Obiectul este în prezent depozitat într-o cutie la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, instituţia culturală fiind închisă vizitelor publice din cauza litigiului pe care îl are muzeul cu Universitatea Babeş-Bolyai privind apartenenţa imobilului de pe strada Constantin Daicoviciu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite