Politologul Cristian Pîrvulescu, despre război şi „moderaţii şi ulii” din jurul lui Putin: „Un melanj periculos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politologul Cristian Pîrvulescu. FOTO Arhiva Adevărul
Politologul Cristian Pîrvulescu. FOTO Arhiva Adevărul

Cristian Pîrvulescu a explicat pentru „Adevărul” care sunt cele mai plauzibile scenarii pentru finalul războiului din Ucraina şi a vorbit şi despre grupurile de interese din Rusia care încearcă să-l influenţeze pe Putin, dar şi despre riscul folosirii armelor nucleare

Reputatul politiolog român Cristian Pîrvulescu consideră că soarta războiului a fost deja stabilită şi că, deşi în prezent Rusia are încă iniţiativa în Donbass, inevitabil va pierde războiul. În acest moment, spune Pîrvulescu, există trei scenarii de bază privind sfârşitul războiului.

„Rusia din punctul meu de vedere a pierdut deja. Există trei scenarii de încheiere a acestui război: printr-o înfrângere a Rusiei şi prăbuşirea rapidă a regimului, printr-un armistiţiu, adică printr-o victorie de etapă care poate fi prezentată ca o victorie ucraineană, dar şi rusească, şi atunci Puţin tot se va prăbuşi, dar nu imediat, iar Rusia va căuta să se refacă şi să-şi ia revanşa. Înfrângerea Ucrainei, e a treia variantă şi o ipoteza pe care nu o putem exclude, deşi nu o dorim realizată. Asta este foarte periculoasă, pentru că atunci Rusia agresivă şi puternică va pune în pericol întreagă stabilitate”, explică politologul.

Cea mai plauzibilă variantă

În opinia sa, cel mai probabil vom asista la varianta de mijloc, cea de-a doua, în care Rusia va fi învinsă, însă nu decisiv, iar ambele ţări vor clama victoria. „În acest moment, dau mai multe şanse variantei de la mijloc, aceea a unui compromis în care să se rămână oarecum pe bazele actuale, deşi într-o anumită conjunctură Ucraina ar putea avea şi o victorie categorică împotriva Rusiei”, crede Pîrvulescu.

O înfrângere categorică a Rusiei, care ar duce la recuperarea Donbassului şi a Crimeei de către Ucraina i-ar fi fatală lui Vladimir Putin. Însă şi Rusia, ca ţară, ar avea de suferit, pentru că odată cu căderea lui Putin ar apărea luptele între diverse facţiuni care ar vrea să i se succeadă, iar statul şi-ar pierde puterea. Pe de altă parte, pentru Ucraina cel mai rău lucru ar fi ca după semnarea unei păci sau a unui armistiţiu să aibă pe teritoriul ei un conflict îngheţat.

O alegere pentru Putin între „ulii” şi moderaţii

Până când zarurile vor fi aruncate pe front, deşi conduce Rusia cu mână de fier, Vladimir Putin este între două grupări, una moderată şi alta radicală, care încearcă fiecare să-l influenţeze decisiv. Dictatorul va decide însă singur, chiar dacă unii analişti spun că poate fi influenţabil.

„Există în jurul lui Putin două curente. Este un curent moderat şi un curent al uliilor, ai şoimilor, cum le spun unii. Şoimii sunt pentru un război devastator, cu folosirea armelor nucleare şi susţin că e vital pentru Rusia să se salveze. Ceilalţi spun nu, trebuie să găsim o soluţie de găsire din impas cât se poate de inteligentă. Amândouă părţile au o libertate de manifestare până când Putin va decide care este calea de urmat, pentru că el controlează în continuare situaţia”, susţine Pîrvulescu.

Politologul a schiţat în câteva cuvinte şi un profil pentru Vladimir Putin şi a explicat de ce preşedintele Rusiei a decis o ofensivă totală concentrată în regiunile separatiste. Însă chiar dacă va reuşi să le consolideze, ucrainenii nu vor putea accepta o pace în condiţiile dictate de Putin.

„Putin este un tip foarte calculat. Dincolo de tentaţiile lui autoritare rămâne calculat, deci raţional. Baza e iraţională, o bază de fanatism religios şi naţionalism plus kagebism, un melanj foarte periculos. Dar dincolo de elementele astea care i-au dat strategia rămâne calculat. Cred că înţelege foarte bine că soluţia militară nu este o soluţie de ieşire din criză. De aici şi concentrarea din punctul meu de vedere pe acest atac asupra ucrainenilor în Donbas, în Lugansk şi Doneţk, dar în special în Lugansk. Ca să le ofere ruşilor imaginea unei victorii, dacă reuşeşte să păstreze pentru Rusia zona aia. El le va spune că aşa se poate asigura continuitatea teritorială, numai că ucrainenii nu pot să accepte lucrul asta, pentru că ei nu au fost înfrânţi”, subliniază el.

Fără arme nucleare

Deşi există multe discuţii privind folosirea armelor nucleare de către Rusia, Cristian Pîrvulescu nu crede în această variantă. El este convins că Putin nu doreşte să folosească armele nucleare şi nu are niciun fel de susţinere nici din partea statelor care aparent sunt aliate ale Rusiei. În acest caz, Rusia ar rămâne total izolată, pentru că state ca China ar dezavua din start ideea folosiri acestor arme. Astfel, riscul ca Rusia să apeleze la armamentul nuclear din dotare este unul foarte mic.

„Nu cred că Putin va face vreodată asta, el nu va apela la armele nucleare. Nu este nici în interesul nimănui dintre cei care încă îl mai sprijină, China şi aşa mai departe, să se întâmple aşa ceva. În plus, în momentul în care ar folosi armele nucleare riscurile sunt imense să se prăbuşească rapid pentru că orice sprijin internaţional încetează. Pentru că nu statele africane şi latino-americane reprezintă ţările puternice, ci China în primul rând. Şi într-o oarecare măsură India”, punctează Pîrvulescu.

„Din acest tablou nu lipsesc însă alte state din Asia care deţin armament nuclear, marile rivale India şi Pakistan. India ar fi interesată să folosească bombă atomică, ca să vă daţi seama de răul pe care l-a făcut Putin, în relaţia cu Pakistanul. Şi invers. A dezgheţat o chestiune care fusese îngheţată încă din timpul Războiului Rece şi anume riscul nuclear. Acesta este motivul pentru care nimeni nu va fi de acord să se permită aşa ceva, deci nu le va folosi. Iar Putin ştie cu siguranţă, realizează foarte clar. Pe de altă parte, strategii lui Putin sunt convins că au analizat toate scenariile posibile şi realizează care sunt toate riscurile. Că radicalii din Rusia vor ameninţa în continuare cu bombele nucleare, asta este una. Face parte din încercarea lor de a escalada până la un nivel la care NATO va spune ok, gata. Numai că NATO nu mai este atât de naiv şi înţelege foarte bine situaţia care este acolo”, adaugă acesta.

Un război lung e în dezavantajul Rusiei

În opinia politiologului, în acest moment, o eventuală încheiere a războiului ar avantaja Rusia, care a ocupat deja o importantă suprafaţă din terioriul Ucrainei şi ar putea astfel să negocieze de pe poziţii avantajoase. În schimb, Ucraina nu ar accepta niciodată să renunţe la aceste teritorii, astfel că este exclus ca războiul să se termine foarte curând. Pe de altă parte, războiul s-ar putea totuşi termina în câteva luni, pentru că ambele armate sunt epuizate.

„Orice continuare a războiului, că îi aud pe unii care spun că va continua ani de zile, nu este în favoarea Rusiei. Un război de lungă durată nu este în favoarea Rusiei în niciun fel. Un război de lungă durata este ilustrarea slăbiciunii Rusiei. Deja trei luni de zile este imens, 100 de zile. Şi întrevedem încă luni bune. S-ar putea ca în capul unora dintre ulii, dintre durii de la Moscova să se dorească că războiul să continue până în iarnă ca să avem noi de suportat în Europa”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

  „Un război de lungă durata este ilustrarea slăbiciunii Rusiei” – Cristian Pîrvulescu, politolog.

Vă mai recomandăm şi:

 

Marea miză din Ucraina pentru Putin şi pericolul din spatele „îngheţării” conflictului

 

Când şi unde se va da cel mai important test al alianţei anti-Putin. De asta depinde major strategia NATO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite