Percheziţii în Cluj, Alba şi Prahova, într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 mililoane de euro. 17 persoane reţinute pentru 24 de ore
0Peste 200 de poliţişti fac, sâmbătă, 47 de percheziţii în judeţele Cluj, Alba şi Prahova, într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 milioane de euro, fiind vizate persoane care au achiziţionat maşini second-hand din spaţiul intracomunitar, fără să plătească TVA.
UPDATE 23.45 30 de persoane, bănuite de evaziune fiscală, prin care s-ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa 10.000.000 de euro, au fost aduse, sâmbătă, 8 noiembrie, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, pentru audieri. Faţă de 17 dintre acestea, cu vârste cuprinse între 20 şi 46 de ani, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore.
În urma celor 47 de percheziţii efectuate în judeţele Cluj, Alba şi Prahova, s-au ridicat documente contabile, tehnică de calcul şi peste 15.000 euro. În plus, poliţiştii au indisponibilizat 34 de autoturisme, a căror valoare depăşeşte 700.000 de euro.
Poliţiştii clujeni, în baza a 47 de mandate, au efectuat percheziţii la domiciliile a 30 de persoane, la sediile sociale şi punctele de lucru a 16 societăţi comerciale, din judeţele Cluj, Alba şi Prahova, precum şi într-un parc auto din comuna Floreşti. Se bănuia că, în perioada 2013-2014, prin intermediul unor societăţi comerciale, cele 30 de persoane ar fi importat autoturisme second-hand din spaţiul intracomunitar, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României, fără să fi declarat şi achitat T.V.A.
Sumele de bani sustrase de la plata taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea sursei impozabile, ar fi generat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10.000.000 euro.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Judeţene Cluj, percheziţiile au loc la 47 de adrese din Cluj, Alba şi Prahova, la sediile sociale ale unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală.
”Acţiunea vizează persoane fizice şi juridice, bănuite de evaziune fiscală. Poliţiştii au în vedere importuri de autoturisme second-hand din spaţiul intracomunitar, pentru care nu s-a declarat şi achitat TVA. Prejudiciul estimativ creat bugetului de stat este de 10 milioane de euro”, se arată în comunicat.
La acţiune participă peste 200 de poliţişti de la investigaţii criminale, investigarea fraudelor, poliţişti rutieri, criminalişti şi luptători ai structurii de acţiuni speciale din cadrul Poliţiei Cluj, aceştia fiind sprijiniţi de poliţişti din Alba, Prahova, Maramureş, Sălaj, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare, precum şi de peste 100 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Cluj-Napoca. Acţiunea este coordonată de procurori de la Parchetul Curţii de Apel Cluj.