Muzeul crucilor, locul unde Hristos este răstignit de 500 de ori. Exponatul cel mai vechi: o bucată din lemnul Sfintei Cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un preot greco-catolic din Cluj, Remus Tegzeşiu, are peste 500 de cruci într-un muzeu lângă biserica sa de la marginea oraşului. Biserica ridicată de părinte are câteva lucruri neobişnuite: a fost construită pe 4 stâlpi reprezentându-i simbolic pe cei 4 evanghelişti, are la intrare 12 coloane înfăţişându-i pe cei 12 apostoli, Dumnezeu Tatăl poate fi văzut din balconul corului, are o relicvă din Sfânta Cruce şi moaşte ale Sfântului Andrei, dar şi o cruce 3D în vârf   FOTO: Florina Pop
Un preot greco-catolic din Cluj, Remus Tegzeşiu, are peste 500 de cruci într-un muzeu lângă biserica sa de la marginea oraşului. Biserica ridicată de părinte are câteva lucruri neobişnuite: a fost construită pe 4 stâlpi reprezentându-i simbolic pe cei 4 evanghelişti, are la intrare 12 coloane înfăţişându-i pe cei 12 apostoli, Dumnezeu Tatăl poate fi văzut din balconul corului, are o relicvă din Sfânta Cruce şi moaşte ale Sfântului Andrei, dar şi o cruce 3D în vârf   FOTO: Florina Pop

Un preot greco-catolic din Cluj-Napoca are lângă biserică un muzeu cu peste 500 de cruci aduse de pe patru continente. În biserică, ridicată după reguli pline de simbol, are o bucată de lemn din Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Isus.

„Crucea mea este să-mi fac treaba cât mai bine“, spune preotul Remus Tegzeşiu, zâmbind lângă biserica pe care a clădit-o cu ajutorul enoriaşilor la marginea pădurii şi unde fiecare bucată de mozaic sau frescă spune o poveste.
De aproape două decenii slujeşte la Biserica Greco-Catolică Înălţarea Sfintei Cruci din cartierul clujean Făget şi de o viaţă adună cruci cărora le-a făcut loc într-un muzeu vizitat de oameni din toată lumea. Acum, are peste 500 astfel de simboluri de toate culorile, formele şi vârstele, dar şi de pe patru continente: Europa, Asia, Africa şi America de Sud. Inclusiv o bucăţică din Sfânta Cruce, care este şi cel mai vechi exponat.

În muzeul părintelui Remus Tegzeşiu, Hristos este răstignit pe lemn, fildeş, cuie de potcoavă, cârlige de rufe şi pe scoici, iar corpul său este, pe rând, în funcţie de viziunea mâinii care l-a creat, alb, roşu, albastru, auriu, argintiu şi negru. În colecţia sa de simboluri sfinte, care seamănă cu o călătorie în jurul tradiţiilor de pe glob, preotul are şi un Hristos mulatru, primit din Africa.

crucile parintelui tegzesiu foto

4 piloni, 12 coloane, 7 fresce

„Fiecare are un vis“, continuă părintele, uitându-se cu drag la biserica de lângă casa transformată în muzeu, iniţial o fostă capelă. 

Visul lui a fost să facă o biserică unde fiecare element să dea un plus de valoare prin semnificaţia sa: a clădit lăcaşul pe patru piloni – care semnifică cei patru evanghelişti, în exteriorul bisericii, cum intri, te aşteaptă 12 coloane cu mozaicuri, înfăţişându-i pe cei 12 apostoli.

Intrând în biserică, pe pereţi, în stânga şi-n dreapta, sunt câte şapte fresce în relief, reprezentând Calea Crucii parcurse de Iisus din oraş până pe dealul unde a fost răstignit – fresce create în secolul al XVI-lea şi aduse de la Catedrala Saint-Étienne din Metz, una dintre cele mai mari catedrale din Franţa. 

În altar, în piciorul mesei pe care slujeşte preotul, se află relicve din trupul Apostolului care i-a creştinat pe români, Andrei.

Iar în vârful bisericii se află o cruce înaltă de şase metri, tridimensională, care se vede de la distanţă, din mai multe unghiuri.

crucile parintelui tegzesiu foto

Minunea din trunchi

De construirea bisericii s-a apucat în anul 2000, în urma unei întâmplări pe care unii o numesc miracol. Apoi i-a venit ideea să deschidă şi un muzeu al crucilor.

image
„Când am început să tăiem primele lemne pentru biserică, am găsit în ele cruci. Era prin septembrie când am obţinut avizele pentru lemne de eşafodaj. Eram cu oamenii în pădure, când am băgat drujba în primul lemn şi am găsit o cruce în trunchi. Toată lumea a rămas înmărmurită. Când am tăiat al doilea copac, o altă cruce în el. În al treilea copac, la fel. După care n-am mai găsit în niciunul. Am mers acasă. Mă întrebam ce se întâmplă şi ce înseamnă crucile acestea în lemn şi care e mesajul lor pentru mine. L-am găsit: m-am apucat să amenajez un muzeu al crucilor“, povesteşte părintele Remus Tegzeşiu.

Acolo a pus atât cele trei cruci apărute pe trunchiul celor trei copaci, cât şi crucile pe care le avea din familie – una de preoţi – apoi cele pe care le-a primit de la prieteni şi cunoştinţe, dar şi cele pe care le-a cumpărat.

Călătorie în lumea simbolurilor

Cum intri în muzeu te izbeşte mulţimea de cruci. Nu ştii la care să te uiţi. Fiecare îţi fură privirea de la locul ei de pe perete, dulap, scaun. Aceeaşi impresie o ai şi în a doua încăpere a casei crucilor. Iar din feluritele forme ale simbolurilor nu poţi decât să te gândeşti că fiecare popor îl vede pe Dumnezeu prin prisma trăsăturilor, tradiţiilor şi obiceiurilor sale. Cel mai bun exemplu îl dau crucile de la Săpânţa şi cea din Africa.

crucile parintelui tegzesiu foto

„Crucile sunt de mai multe feluri, din diverse perioade, pe diverse materiale ca lemn, abanos, fildeş, lemn de trandafir. Simbolurile sunt sculptate, turnate, au relicve de la Ierusalim cu moaşte de sfinţi. Am o cruce din Coreea, de prin anii 1200, apoi alta spaniolă, din 1205. În vitrină, e Iisus cu figură de mulatru. Alături e Maica Domnului“, descrie Remus Tegzeşiu comoara sa. Simbolurile nu sunt doar de rit greco-catolic, ci şi de rit catolic şi ortodox.

„Acolo, în spate, pe perete se vede o cruce mare, din lemn, sculptată, primită de la un părinte ortodox care m-a ajutat mult“, mărturiseşte preotul greco-catolic. În faţa acelui Hristos sculptat în lemn, înalt de peste un metru, e o masă de pe care iese în evidenţă o cruce din scoici, făcută taman în Sicilia.

crucile parintelui tegzesiu foto

Pe peretele de alături, este expusă o cruce verde-albăstruie, alături de un Hristos roşu cu un porumbel deasupra, simbolizând Învierea.

„La muzeu au venit şi străini din Franţa, Germania, Italia, Austria, Grecia, Spania, Olanda, Anglia, Malta. Au aflat de el din vorbă-n vorbă, dar şi de la muzeografi şi de la oameni care i-au îndreptat aici. Vizita este gratuită“, completează acesta.

crucile parintelui tegzesiu foto

Crucile din muzeu sunt de mai multe feluri, din diverse perioade, pe diverse materiale ca lemn, abanos, fildeş, lemn de trandafir. Simbolurile sunt sculptate, turnate, au relicve de la Ierusalim cu moaşte de sfinţi.

crucile parintelui tegzesiu foto
image

„Credinţa îşi are rolul ei“

Preotul Remus Tegzeşiu susţine că toate cele peste 500 de cruci pe care le-a adunat în muzeul său îi sunt aproape de suflet. Niciuna nu-i este mai dragă decât alta, însă „mama“ tuturor este bucata minusculă din Sfânta Cruce, aflată în altarul bisericii. Aceasta a fost primită în dar, sigilată, de la două surori dominicane.

Biserica are două cruci care te frapează cum le vezi. Prima este cea din vârf: are şase metri înălţime, este din inox şi nu străluceşte noaptea. Această cruce este tridimensională, pentru că, în urmă cu 15 ani, acolo era pădure de jur-împrejur, iar, potrivit părintelui, biserica se află în cel mai înalt punct al Clujului, motiv numai bun să fie zărită din orice unghi. Alături de aceasta, tot pe biserică, mai sus, se găsesc alte două cruci mai mici. De ce trei? „Pentru că-l reprezintă pe Dumnezeu în trei persoane“, explică preotul.

Cele două ipostaze

image

A doua cruce impresionantă este cea de la intrarea în biserică, înfăţişându-l pe Hristos cu o cunună de rege, nu de spini. „Când intrăm în biserică îl vedem pe Iisus răstignit, iar când ieşim din biserică îl vedem înviat. Cele două ipostaze le arată crucea de la intrare“, detaliază preotul. Crucea e făcută din mozaic de Murano, pe parcursul mai multor ani în colaborare cu Institutul Beato Angelico din Milano, în mai multe tabere de creaţie. La fel, au apărut şi chipurile apostolilor de pe coloanele de la intrarea în biserică, cu ajutorul unor voluntari din Brazilia, Italia şi din România. „Credinţa îşi are rolul ei, chiar dacă uneori ne îndoim de ea“, e convins părintele Remus Tegzeşiu. 

S-a pornit cu maşina să-şi ia copii de la şcoală, iar la viraje, un Christ răstignit se mişcă neobservat, pe bordul maşinii sale, între o scobitoare ş-un obiect de decor.

Mai puteţi citi: 

Fotografii neştiute cu „Leul Carpaţilor“. Bartolomeu Anania: „Când eşti pe vârful muntelui să nu ameţeşti, iar când eşti pe fundul prăpastiei să nu disperi!“

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus versiunea sa a Bibliei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite