Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj: „Am un mesaj puternic legat de planurile-cadru pentru gimnaziu. Istoria şi latinitatea noastră nu sunt de negociat“
0Variantă finală pentru planurile-cadru pentru gimnaziu va fi gata săptămâna viitoare, a susţinut Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, într-o conferinţă de presă orgnaizată la Cluj. El a subliniat că dintre toate lucrurile care se vor dezbate, cele privind „istoria şi latiniatea noastră nu sunt de negociat, avem nevoie de ele”.
„Colegii mei lucrează puternic la planurile cadru pentru gimnaziu şi mă bucur că am primit, şi alătăieri, sugestii la de conferinţele asociaţiei părinţilor din toate zonele. Eu nu am o opţiune privind planurile, pentru că dacă mi-aş exprima opinia atunci probabil o să se spună: <<Este acolo cineva, care decide ce se întâmplă. Nu, decizia trebuie luată informat. Informarea trebuie să o facă cei care au această responsabilitate – adică Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei – rolul meu, pe care mi l-am jucat de ani de zile în sistemul de învăţământ, este să creăm un cadru în care dialogul se poate întâmpla”, a spus ministrul.
Istoria şi latinitatea noastră nu se negociază
Săptămâna viitoare va fi orgnaizată o sesiune regională unde se va discuta pe varianta finală a planului cadru, a susţinut Curaj. „Ce vă pot spune, şi asta e foarte ferm, dintre multele lucruri care vor fi discutate, două lucruri nu pot fi discutate sau comentate. Este vorba despre istoria noastră şi de latinitatea noastră, cum se vor manifesta ele, asta este altceva, dar acesta nu sunt de negociat, avem nevoie de ele. Acesta e un este un mesaj puternic”, a concluzionat ministrul.
Avem nevoie de Codul Etic
Întrebat cum comentează cazul de la Timişoara, în care o educatoare a fost înregistrată când ţipa la copii şi îi jignea, Curaj a spus că este nevoie de un Cod Etic care să fie pus în practică. „Cred că ISJ ştie bine ce are de făcut, am încredere în profesionalismul dânşilor, trebuie să analizeze, şcoala să vadă ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, într-un cadru mai larg, trebuie să dezvoltăm ceva ce este pus în legi, un Cod de etică, avem nevoie de el, este momentul să îl dezvoltăm”, spus ministrul. Întrebat despre conţinutl acestui cod, el a precizat: „Nu pot spune ce trebuie să conţină acest Cod etic. Rolul ministrului este să deschidă un spaţiu de dialog, să îi pună pe profesionişti să discute, să creeze încrederea că decizia e luată pe baza sugestiilor experţilor, iar la sfârşit va fi un produs pe care ni-l asumăm, un Cod de Etică pe care îl punem în practică”.
Citeşte şi
Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!