VIDEO Ministrul Şova a dezvelit la Cluj o placă în memoria evreilor deportaţi. Senatorul Şova a negat, în 2012, Holocaustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Transporturilor în faţa Gării Cluj-Napoca FOTO: Mediafax
Ministrul Transporturilor în faţa Gării Cluj-Napoca FOTO: Mediafax

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a dezvelit marţi, 27 mai, în Gara Cluj-Napoca, o placă în memoria evreilor deportaţi. Ministrul a fost primit la eveniment pe covorul roşu. În luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Dan Şova, ministrul Transporturilor, a venit marţi, 27 mai, la Cluj-Napoca ca să dezvelească o placă în memoria evreilor deportaţi din Transilvania de Nord.

Ministrul a mai spus că asemenea plăci vor fi amplasate în 11 oraşe din Transilvania de Nord. Evenimentul face parte dintr-un proiect dedicat victimelor Holocaustului, şi este organizat de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ministerul Transporturilor.

Placa a fost amplasată pe clădirea Gării Cluj-Napoca ca urmare a unui proiect al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

Pe placă se arată că în lunile mai-iunie 1944, 131.639 de evrei - bărbaţi, femei şi copii din Transilvania de Nord, aflată sub ocupaţia fascistă a regimului Horthy, au fost deportaţi de către horthyşti şi predaţi naziştilor.

„La Cluj a fost înfiinţat unul dintre cele mai mari ghetouri, numărul celor închişi aici ajungând la 18.000 de persoane, împreună cu evreii transferaţi din ghetoul de la Gherla. Cei 18.000 de evrei au părăsit Clujul în 6 transporturi direcţionate către Auschwitz, între 25 mai şi 9 iunie 1944.
Mai puţin de un sfert dintre aceştia au revenit în oraşul de pe Someş, în timp ce restul au murit în camerele de gazare sau în marşuri ale morţii. Comemorăm azi un eveniment tragic, o consecinţă a urii şi a antisemitismului, drept pentru care avem obligaţia de a purta în suflet compasiune şi de a menţine vie memoria victimelor Holocaustului”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Dan Şova şi Holocaustul

Ca senator,În data de 5 martie 2012, senatorul Şova a făcut, la un post naţional de televiziune, afirmaţii de tipul „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu" sau "la Pogromul din Iaşi au murit 24 de evrei".
La scurt timp după afirmaţia lui Şova, Victor Ponta şi-a cerut scuze în numele colegului său şi a subliniat că afirmaţia acestuia nu este în conformitate cu poziţia partidului. Şova a fost eliberat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, pe care o deţinea la acel moment, şi a fost trimis într-o vizită la US Holocaust Memorial Museum pentru a se documenta pe tema Holocaustului. La revenirea în ţară, Şova şi-a exprimat regretul pentru faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să-şi ceară scuze.

La evenimentul de la Cluj, al dezvelirii plăcii comemorative, au participat reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România şi evrei care au fost deportaţi în 1944, prefectul Gheorghe Vuşcan şi vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu.

Mai puteţi citi:

Dan Şova: „Rămân implicat cu hotărâre în demersurile privind combaterea antisemitismului“

Dan Şova a fost chemat în instanţă pentru declaraţiile sale

Iarăşi evreii? De ce Europa devine antisemită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite