Scandal la Institutul de Medicină Legală Cluj: dispariţii de cadavre, manipulare, violenţe, dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul în care 5 medici de la IML cer demisia directorului scoate la iveală fapte grave care s-ar petrece în instituţie: dispariţia unor cadavre, expertize întârziate şi blocate, violenţe. În replică, directorul Marius Vartic îşi acuză colegii că manipulează, sunt urmăriţi penal (Paul Mucichescu), sunt responsabili de refuzul psihiatrilor de a mai colabora cu IML (Dan Perju Dumbravă) sau vor să-i ia locul (Costel Siserman).

“Vă cerem demisia din funcţia de director interimar. Considerăm că managementul dumneavoastră este defectuos şi dăunător institutului. Nu ne referim numai la conducerea defectuoasă a compartimentului de prosectură, care a dus la pierderea unor cadavre sau găsirea neaşteptată a altora, ci şi la faptul că o serie de expertize de importanţă majoră nu pot fi efectuate din cauza faptului că medicii psihiatri refuză să participe la efectuarea lor. De altfel, aţi fost demis pentru management defectuos în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătăţii (in 2011 - n.r.)”, se arată în scrisoarea trimisă presei de cei 5 medici  de la IML Cluj. 

Aceştia au mai arătat că actualul director interimar “nu poate fi directorul unui institut medico-legal o persoană care cenzurează şi violează corespondenţa privată a colaboratorilor. (...) Avem convingerea că veţi aprecia motivele noastre ca fiind rezonabile şi veţi da curs solicitării noastre întrucât rămânerea dumneavoastră în funcţie devine penibilă atât pentru persoana dumneavoastră, cât şi pentru puţinii susţinători ai dumneavoastră“.

Director cu 2,97 la concurs

Vartic mai este acuzat că a desfiintat raportul de garda care da posibilitatea rezidenţilor sî exerseze şi să sistematizeze limbajul medico-legal, să îşi lămurească mecanismele producerii leziunilor şi să evalueze corect cauzele producerii deceselor. 

"Aţi dezorganizat activitatea institutului blocând la dispoziţia dumneavoastră două cadre medii care înainte se ocupau numai de redactarea actelor medico-legale şi de asigurarea asistenţei medii la nivelul cabinetului de consultaţii medico-legale. În felul acesta aţi reuşit să determinaţi apariţia unor întârzieri masive în redactarea actelor medico-legale", se mai arată în scrisoare. Lui Vartic i se reproşează că nota 2,97 pe care a obţinut-o la examenul susţinut pentru ocuparea funcţiei de director al IML Cluj, în vara acestui an, îl descalifică pentru ocuparea acestei funcţii, chiar şi în calitate de interimar. Vartic a fost director din 29 martie 2001 până în 9 februarie 2011 şi a preluat din nou această funcţie din 8 aprilie 2013. Funcţia deţinută acum este de director interimar întrucât concursul din vară pentru desemnarea directorului a fost anulat.  

Violenţe şi ameninţări

"Apreciem că nu puteţi fi directorul unui Institut de Medicină Legală atâta timp cât, în mod sistematic, evitaţi să rezolvaţi cazurile medico-legale complicate - omoruri, culpe medicale. Comportamentul dumneavoastră faţă de angajaţii institutului este inadecvat: raptusuri manifestate prin urlete, înjurături, lovirea colegilor, ameninţări etc. Atmosfera tensionată pe care institutul o are cu beneficiarii activităţii noastre - poliţie, procuratură, instanţe - este tot rezultatul modului în care înţelegeţi să conduceţi institutul şi să comunicaţi cu reprezentanţi ai acestor instituţii, atât prin comportament, cât şi prin plângerile penale având sursa institutul, cu care acestea au fost sufocate", se arată în document. 

Replica directorului

Directorul Institutului de Medicină Legală din Cluj, Marius Vartic, a precizat în replică pentru Adevărul:

“Legat de scrisoarea prezentată de colegii mei, menţionez că domnul Dan Paul Mucichescu e probabil supărat pe faptul că e supendat din calitatea de expert medico-legal de către Consiliul Superior de Medicină Legală urmare a începerii urmăririi penale asupra domniei sale urmate de înaintarea dosarului în judecată pentru două fapte, una legată de serviciu (pentru care a fost suspendat) şi celaltă de mărturie mincinoasă (în cazul “Pisica” - nr). 

Domnul Dan Perju Dumbravă mă acuză de blocajul expertizelor psihiatrice medico-legale respectiv de refuzul medicilor psihiatri de a efectua expertiza în cauzele IML Cluj, uitând să menţioneze faptul că domnia sa e cel care a stat la baza refuzului medicilor. El a participat la efectuarea unei expertize alături de medicii psihiatri din comisia Spitalului Municipal Cluj secţia de ergoterapie, iar apoi în dosar a apărut altceva.El m-a indus în eroare, atât pe mine, cât şi pe cilalţi membri ai comisiei pretinzând că a dispărut dosarul unei cauze, dosar care de fapt, ca urmare a verificărilor personale făcute de subsemnatul, era în arhiva judecătoriei, domnia sa neavând decât nişte copii ale documentelor medicale din dosar. Domnia sa acuză medicii psihiatri că ascund dosarul, apoi pe colegul său de comisie, Radu Vieru, iar în final mă acuză pe mine că sunt responsabil de dispariţia acestuia. Eu doar am repartizat spre soluţionare expertiza psihiatrică solicitată de instanţă. Datorită celor 3 servicii în care lucrează domnia sa, în timpul liber scurt care i-a mai rămas s-a gândit să semneze acesată hârtie împotriva mea. Domnul doctor Siserman , ca şi fost director interimar al IML, acţionează în sensul recăpătării funcţiei pierdute. De precizat că hârtia semnată de către cei 5 prezintă o semnătură a domnului doctor Mugur Pop, care nu-i aparţine. 

Oricând poate fi comparată cu toate semnăturile inscripţionate pe documentele oficiale ale instituţiei. Referitor la managementul defectuos , până în prezent a trecut un control al Ministerului Sănătăţii prin instituţie, care nu a constatat acest lucru. Probabil domniile lor pot efectua controale mai eficiente”, susţine Vartic.  

Manipulare din manual 

“Doresc să îndrum cititorii spre a studia Manualul de antimanipulare- thnici şi cazuri - de Ştefan Stăncigelu – în care sunt descrise cele 33 de forme de comunicare patologică aplicate ca parte a Piramidei PRINT – a manipulării sociale. Dintre ele cred că cei ce au iniţiat aceste tehnici manipulatorii le-au aplicat vizând persoana mea începând cu 2010 până prezent după cum umrează: tehnica 5 - demonizarea adversarului, tehnica 7 - contaminare negativă, tehnica 11- vox populi vox dei, tehnica 23- atacul ca şi apărare, iar în final probabil că vor folosi tehnica 2 – marşul (glorios) definit ca şi “marşul care goleşte mintea de gânduri”. Multumesc colegilor pentru cadoul de Crăciun făcut. Le doresc sărbători fericite”, mai arată directorul.

A mărit salariile angajaţilor IML 

„Referitor la concursul organizat de Ministerul Sănătăţii opinez că, concursul avea 3 probe, una scrisă, o probă de proiect de management şi o probă de interviu. Din momentul în care nici chiar şeful disciplinei de Medicină Legală , profesorul doctor Dan Perju Dumbravă nu a reuşit să treacă proba scrisă, însemănd că „profesorul a căzut la examen”, bine-înţele datorită baremului de corectare, precizez că un subiect a fost despre Geografia României, un fel de câte judeţe are patria, dublat de introducerea unui subiect care nu exista în tematică, duce la semne de întrebare asupra concursului mai cu seamă că proba a II-a avea un punctaj foarte exact pe 100 de puncte. Mă întreb de ce nu s-au formulat teste grilă după modelul concursurilor moderne, de exemplu, cel pentru intrarea în magistratură. Concursul în cauză a fost anulat pentru IML Cluj-Napoca din motive care aparţin afirmativ doctorului Costel Siserman.

De menţionat faptul că <<dictatorul şi violatorul>> aşa cum mă numesc colegii, încă din anul 2006 a dispus stabilirea salariilor angajaţilor IML Cluj şi a sporurilor aferente la maximul din grilele de salarizare , probabil executând un management defectuos, asigurându-le colegilor un confort material superior omologilor din institutele de medicină legală din România”, concluzionează Vartic. 

Citeşte şi:

IML Cluj: Cadavrele decapitate erau „materie de studiu“ pentru studenţii medicinişti

 

Anchetă la IML Cluj după ce au fost găsite şase cadavre decapitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite