Mâncarea procesată poate duce la depresie. Acizii graşi din fast-food care provoacă tulburarea mentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă bogată în alimente procesate poate duce la apariţia depresiei. Cercetătorii australieni au comparat sănătatea mintală a locuitorilor din două insule aflate în strâmtoarea Torres, una în care accesul la alimente de tip fast food este facil şi una, mai izolată, unde mâncarea procesată nu era disponibilă.

Într-un experiment neobişnuit, cercetătorii de la James Cook University (JCU) din Australia au descoperit că la oamenii din insulele aflate în strâmtoarea Torres,  cantitatea de peşte şi de alimentele procesate consumate este legată de incidenţa depresiei, se arată în Science Daily.

O echipă de cercetare a JCU, condusă de profesorii Zoltan Sarnyai şi Robyn McDermott, a analizat legătura dintre depresie şi dieta pe o insulă din strâmtoarea Torres, unde este disponibilă mâncarea de tip  fast-food, şi pe o insulă mai izolată, care nu are magazine de fast-food.

Dr. Maximus Berger, autorul principal al studiului, a declarat că echipa a intervievat aproximativ 100 de persoane de pe ambele insule.

Două insule, două tipuri de alimentaţie

„Noi i-am întrebat despre dieta lor, le-am stabilit nivelul de depresie şi am luat mostre de sânge. După cum v-aţi aştepta, oamenii de pe insula mai izolată, fără fast food, au raportat un consum de fructe de mare semnificativ mai mare şi un consum mai mic de mâncare procesată decât locuitorii de pe cealaltă insulă ", a spus el.

Cercetătorii au identificat 19 persoane cu simptome depresive moderate până la severe: 16 au fost din insula unde mâncarea fast food era disponibilă şi numai trei de pe cealaltă insulă.

Fast food şi depresie 

„Oamenii cu simptome depresive majore au fost mai tineri şi au avut un consum mai mare de alimente fast food”, a spus dr. Berger.

Cercetătorii au analizat probele de sânge, în colaborare cu specialişti de la Universitatea din Adelaide şi au găsit diferenţe între nivelurile a doi acizi graşi găsiţi la oamenii care au trăit pe respectivele insule.

Nivelul de acid gras asociat cu depresia şi găsit în multe alimentele procesate a fost mai mare la persoanele care locuiesc pe insula cu acces rapid la fast-food, în timp ce nivelul de acid gras asociat cu protecţia împotriva depresiei şi găsit în fructele de mare a fost mai mare pe cealaltă insulă”, a spus dr. Berger.

El a precizat că este important să ne amintim că dietele occidentale contemporane au o abundenţă de acid gras legat de depresie (n-6 PUFA) şi o lipsă relativă a acidului gras care luptă împotriva depresiei (n-3 LCPUFA).

„În ţările cu o dietă tradiţională, raportul dintre n-6 şi n-3 este de 1: 1, în ţările industrializate este de 20: 1”, a spus el.

O persoană din şapte suferă de depresie

Profesorul Sarnyai a afirmat că depresia afectează aproximativ unul din şapte persoane la un moment dat în viaţa lor, iar oamenii din zona insulelor din strâmtoarea Torres sunt afectaţi în mod disproporţionat de suferinţa psihologică în comparaţie cu populaţia generală a Australiei.

„Depresia este complexă, este legată şi de factorii sociali şi de mediu, astfel încât nu va exista niciun remediu general împotriva  acestei afecţiuni, dar datele noastre sugerează că o dietă bogată în acizi graşi n-3 LCPUFA furnizaţi de fructele de mare şi scăzută în acizi graşi n-6 PUFA găsiţi în multe alimente procesate pot fi benefice ", a spus el.

Cu datele disponibile în prezent este prematur să se concluzioneze că dieta poate avea un impact de durată asupra riscului de depresie, a afirmat profesorul Sarnyai, dar a susţinut că trebuie facă eforturi mai mari pentru asigurarea accesului la alimente sănătoase în comunităţile rurale şi în comunităţile izolate. „Aceasta ar trebui să fie o prioritate şi poate fi benefică nu numai sănătăţii fizice, ci şi sănătăţii mintale şi bunăstării generale a oamenilor", a spus el.

Citeşte şi

Tratamentul revoluţionar care poate înlocui medicamentele: dispozitivul dă impulsuri electrice, iar apoi este absorbit în corp

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite