Maia Morgenstern: „Lui Eliade nu i-ar fi plăcut Domnişoara Christina. E ca un părinte care-şi vede căsătorit copilul şi nimeni nu-i suficient de bun pentru el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern la Cinema Florin Piersic din Cluj  FOTO: Florina Pop
Maia Morgenstern la Cinema Florin Piersic din Cluj  FOTO: Florina Pop

Filmul „Domnişoara Christina“, după nuvela cu acelaşi nume de Mircea Eliade, a avut premiera vineri seara, 1 noiembrie, la cinematograful Florin Piersic din Cluj. Sala a fost arhiplină, iar după proiecţie, clujenii au adresat întrebări.

La premiera de la Cluj a filmului „Domnişoara Christina“ au venit actriţele Maia Morgenstern (doamna Moscu), Anastasia Dumitrescu (cea care a interpretat-o pe Domnişoara Christina),  Ioana Sandu (Simina), Ovidiu Ghiniţă (profesorul) şi regizorul Alexandru Maftei.

„Sper ca publicul să găsească toată simplitatea şi frumuseţea nuvelei lui Eliade pe marele ecran“

Regizorul filmului, Alexandru Maftei (foto dreapta), a declarat, înainte de proiecţie, că a încercat să facă o adaptare cât mai apropiată nuvelei lui Eliade.

domnisoara christina cluj

„Producătorul fimului, Gabi, Antal, a dorit să facem un film comercial despre nuvela lui Mircea Eliade, un film de epocă care să curprindă şi fantasy, cu ceva horror, şi să fie încărcat de erotism şi mister.

Mi s-a părut interesant, mai ales că un astfel de film e un gen neabordat în România. Face parte din demersul meu de a mă apropia de public şi de a aduce publicul în sălile de cinema. Sper ca publicul să găsească toată simplitatea şi frumuseţea nuvelei lui Eliade pe marele ecran“, afirmă regizorul, la Cluj.

După proiecţie, clujenii au putut adresa întrebări actorilor şi regizorului. Una dintre curiozităţi a fost: „dacă Mircea Eliade ar fi văzut filmul, i-ar fi plăcut?“.

Răspunsul a venit din partea actriţei Maia Morgenstern:

„Orice scriitor, de ieri, azi, de mâine, e profund nefericit ca o mamă-soacră care-şi dă fata după cel mai frumos om, tot nu e destul de bun pentru fata ei. Aşa că orice literat, orice scriitor găseşte un defect, că nu-i destul de bine, că n-a fost destul de profund...
E ca un părinte care-şi vede căsătorită fata, băiatul în anumite situaţii (n.r. actorii de pe scenă zâmbesc), şi nimeni nu-i suficient de bun pentru copilul său“.

Din distribuţia filmului „Domnişoara Christina“ mai fac parte: Tudor Aaron Istodor, Ioana Anastasia Anton, Ioana Sandu, Ovidiu Ghiniţă, Ioan Andrei Ionescu, Daria Puşa, Andreea Gheorghe.

domnisoara christina cluj

Imaginea este semnată de Radu Aldea, efectele speciale de Adriana Ionică, decorurile - Vali Ighigheanu, costume - Maria Miu, iar producătorul filmului, Gabriel Antal.

Muzica îi aparţine compozitorului englez Jon Wygens şi a fost înregistrată în studio cu o orchestră simfonică pentru a întări efectele vizuale.


Actriţa Maia Morgenstern a acordat un scurt interviu pentru „Adevărul“. Îl puteţi citi mai jos:

Despre film s-a spus că e unul dintre cele mai îndrăzneţe lungmetraje realizate în România în ultimii 20 de ani. Ce părere aveţi dumneavoastră?

Dacă filmul e considerat îndrăzneţ, asta nu poate decât să mă bucure şi să mă facă să mă gândesc asupra înţelesului, percepţiei cuvântului îndrăzneţ. În ce fel e îndrăzneţ?
Pentru că nu e vorba nici de scene de nuditate mai ştiu eu cum, nici de efecte speciale mai nu ştiu cum, e vorba de curajul abordării unor zone considerate tabu, ce pot deveni clişee, a unui fel de fantastic cu care trăieşti şi de care nu te poţi desface.
Pe actorii din Domnişoara Christina îi ador, îi invidiez pentru curajul lor, pentru tinereţea lor, pentru prospeţimea lor, pentru inocenţa lor, pentru dăruirea lor, pentru mintea limpede.

Ce v-a intrigat la rolul pe care îl interpretaţi în acest film?

Felul în care a fost abordat personajul meu, ca şi întreaga poveste, simplist vorbind, o poveste cu vârcolaci, cu vampiri, cu creaturi de dincolo.
E vorba de o conştiinţă, de o memorie, ce se vrea a fi recuperată, de un adevăr altfel decât cel pe care îl învăţăm din manuale, din cărţi, de la ceilalţi.
Nevoia de a-ţi explica propriile trăiri, un fel de bine, de adevăr înţeles absolut, unde nevoia de justiţie, sentimentul justiţiar, e altceva decât sentimentul revanşard, unde iubirea faţă şi către cel de dincolo ne atrage, ne dezechilibrează, ne defineşte, îl respingem şi apoi ne urmăreşte e altceva decât suntem obişnuiţi a pune lucrurile în categorii: ăsta-i bun, ăsta-i rău, ăsta-i interzis, ăsta-i de neatins.

Ce este mai provocator, mai incitant: să-l citeşti pe Eliade sau să-l joci?

Întâmplarea face că, chiar aici, la Cluj (n.r. la Teatrul Naţional), am jucat Mircea Eliade, o dramatizare, Maitreyi, o altă operă a lui Mircea Eliade.
Evident, felul în care-l citeşti, şi felul în care te raportezi tu, ca cititor, te implici în operă, mi se pare cel mai interesant.

Este „Domnişoara Christina“ un film mai aproape de sufletul dumneavoastră fiindcă jucaţi împreună cu fiul dvs?
... (n.r. o scurtă pauză şi un zâmbet) nu vreau să vă răspund la întrebarea asta ... Da, este (n.r. zâmbeşte).

În ce spectacole vă vom vedea până la sfârşitul anului?

Sunt multe proiecte la Bucureşti, la Teatrul Evreiesc de Stat, în companii independente, pe scena Teatrului Naţional...


Mai puteţi citi:

INTERVIU Tudor Aaron Istodor, protagonistul filmului Domnişoara Christina: „Când intru pe scenă sunt şi încerc să fiu viu“

„Domnişoara Christina“, frumuseţe şi horror în aceeaşi ecuaţie

Maia Morgenstern şi fiul ei, Tudor Istodor, joacă împreună în filmul horror „Domnişoara Christina“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite